Income investing: alles wat u moet weten over beleggen voor inkomen

Deze Special Report Week bij Morningstar staat in het teken van income investing, ofwel: beleggen om een regulier inkomen te genereren.

Robert van den Oever 21 mei, 2024 | 0:25
Facebook Twitter LinkedIn

piggy bank

Deze week is het Special Report Week bij Morningstar en het thema is deze keer income investing, ofwel, beleggen voor inkomen. Gedurende de week kijken we naar hoe je het beste kunt beleggen om een inkomen te genereren, wat de rol van aandelen daarbij is en ook hoe je uit obligaties een inkomen kunt halen. Als het gaat om beleggingsfondsen belichten we het verschil tussen de fondsklassen acc en inc, ofwel het dividend herbeleggen of uitkeren, en het effect daarvan op het fondsrendement.

Doelbewust beleggen in aandelen met een hoog dividendrendement is populair onder beleggers die op zoek zijn naar inkomen. En dat is niet voor niets, want volgens de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index hebben de wereldwijde dividenden in 2023 een recordbedrag van $ 1.660 miljard bereikt, een stijging van 5% op onderliggende basis.

Wereldwijd verhoogde of bevestigde 86% van de bedrijven die in het onderzoek van Janus Henderson werden gevolgd vorig jaar hun dividend. Met name de bankensector keerde recorddividenden uit en droeg bij aan de helft van de wereldwijde groei, dankzij hogere rentetarieven waardoor veel bankinstellingen hun marges konden verhogen.

 

Deze onderwerpen over income investing kunt u verwachten

We waarschuwen aandelenbeleggers voor de gevaren van een (te) hoog dividendrendement, want als de percentages daarvan in de dubbele cijfers gaan lopen, kunnen er gevaren opdoemen. Kort gezegd: als een dividendrendement te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meerstal ook. We leggen u uit hoe dat zit.

De grote Amerikaanse technologiebedrijven staan nou niet echt bekend om hun ruimhartige dividendbeleid, en dat is juist reden om te onderzoeken hoer het nu echt zit met hun winstuitkeringen.

Verder staan we uitgebreid stil bij de manier waarop obligaties voor een regulier inkomen kunnen zorgen. Visie van een expert op dit gebied krijgt u in een video interview een Global Credit strateeg van Payden & Rygel.

Om het u makkelijk te maken zetten we de interessantste mogelijkheden op een rij aan de hand van Morningstar's eigen data: 5 aantrekkelijke ETF's die zijn gericht op inkomen, plus de best presterende Gold-rated dividendfondsen, en ook nog de aandelen met het hoogste dividendrendement. Dit zijn alle artikelen die tijdens onze themaweek over income investing zijn verschenen:

Dit zijn de beste dividendaandelen van Nederland

De gevaren van een (te) hoog dividendrendement

Dividend van tech-aandelen verandert income investing

Dit zijn 5 Silver of Gold rated ETF's voor inkomen

Zijn obligaties geschikt voor inkomensbeleggers?

Hier liggen de beste kansen in wereldwijde high yield obligaties

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten