Eurozone PMI's op 12-maands piekniveau

Het vertrouwen van inkoopmanagers is op het hoogste niveau in ruim twee jaar, terwijl de economie in de eurozone blijft groeien.

Sara Silano 23 mei, 2024 | 16:22
Facebook Twitter LinkedIn

abstract technology image

Vandaag, donderdag 23 mei, zijn er 'flash'-ramingen voor de inkoopmanagersindexen (PMI) van de eurozone gepubliceerd. Het zijn eerste schattingen voor de huidige maand die kunnen worden herzien.

De economie van de eurozone trok aan in mei, volgens voorlopige PMI-enquêtegegevens van S&P Global. De loongegevens voor de eurozone werden ook vrijgegeven door de Europese Centrale Bank, waarvan nog steeds wordt verwacht dat ze de rente zal verlagen tijdens de volgende vergadering op 6 juni.

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index steeg van 51,7 in april naar 52,3 in mei, hoger dan de FactSet consensus van 52 en boven de lijn van 50 die expansie scheidt van krimp.

“Halverwege het tweede kwartaal stegen de bedrijfsactiviteit, nieuwe orders en werkgelegenheid sneller, terwijl het ondernemersvertrouwen een hoogtepunt in 27 maanden bereikte”, aldus S&P in een toelichting.

De belangrijkste bijdrage in de eurozone kwam van de dienstensector, want de HCOB Flash Eurozone Services PMI Business Activity Index bleef onveranderd ten opzichte van april op 53,3, iets onder de consensus (53,5).

De PMI-index voor de verwerkende industrie verraste opwaarts en kwam uit op 47,4, tegen een verwachting van 46,1, en bereikte daarmee een hoogste stand in 15 maanden. De index ligt echter nog steeds onder de lijn tussen groei en krimp. De productie van de verwerkende industrie bleef dalen, maar het krimptempo was marginaal.

 

Zal de ECB de rente verlagen op 6 juni?

De flash PMI-indexen voor de eurozone van mei bevatten ook enkele aanwijzingen voor de Europese Centrale Bank (ECB), die zich voorbereidt op de vergadering van volgende maand. De inflatie van zowel de inkoopkosten als de afzetprijzen daalde ten opzichte van april, maar bleef in beide gevallen boven het gemiddelde van voor de pandemie.

Opnieuw was de dienstensector de grootste bron van inflatoire druk, maar het stijgingspercentage nam af tot het laagste niveau in drie jaar.

“Dit keer is er ook goed nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB), aangezien de inflatiecijfers voor input- en outputprijzen in de dienstensector zijn gedaald ten opzichte van de maand ervoor”, aldus Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank. “Dit zal een steun in de rug zijn voor het duidelijke standpunt van de ECB om de rente te verlagen tijdens de vergadering op 6 juni. Maar de betere inflatievooruitzichten zullen hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn voor de centrale bank om te stellen dat verdere renteverlagingen zullen volgen.”

De ECB heeft een renteverlaging op 6 juni zo goed als beloofd en onlangs zei ECB-voorzitter Christine Lagarde dat ze “er alle vertrouwen in heeft” dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Andere beleidsmakers van de ECB hebben al maandenlang sterke signalen afgegeven. Op 22 mei zei de Finse bankpresident en lid van de bestuursraad van de ECB, Olli Rehn, tegen AFP dat de ECB eerder met bezuinigingen kan beginnen dan de Federal Reserve.

 

Stijging lonen eurozone waarschuwing voor ECB

Een versnelling van de lonen kan echter wegen op toekomstige beslissingen van de ECB. De Duitse loongegevens, gepubliceerd op 22 mei door de Bundesbank, toonden een stijging in het snelste tempo sinds bijna tien jaar. Uit de vandaag gepubliceerde cijfers voor de eurozone als geheel blijkt dat de loonstijging in het eerste kwartaal is aangetrokken. Volgens de ECB stegen de onderhandelde lonen in de eurozone met 4,7% ten opzichte van een jaar geleden. Dit kan een terugslag betekenen voor het tempo van renteverlagingen, aangezien loondruk een belangrijk gegeven is voor ECB-functionarissen.

“De richting van de nominale loonstijging zal cruciaal zijn om te begrijpen, niet zozeer wanneer de eerste verlaging zal plaatsvinden (wat we nu met enige zekerheid weten), maar hoe het pad van verlagingen er in de toekomst uit zal zien”, aldus George Curtis, portefeuillemanager bij TwentyFour Asset management. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten