Dit zijn de meest ondergewaardeerde Nederlandse aandelen

Just Eat Takeaway en JDE Peets behoren tot de goedkoopste Nederlandse aandelen.

Robert van den Oever 11 juni, 2024 | 18:08
Facebook Twitter LinkedIn

euronext handelsvloer

Net als veel andere Europese aandelenbeurzen tikt ook de Nederlandse markt all-time high niveaus aan. Beleggers zijn optimistisch gestemd na gunstige bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal die voor een deel de verwachtingen die analisten vooraf uitspraken, wisten te overtreffen.

Dit jaar tot dusver is de Morningstar Netherlands Index bijna 23% gestegen, en in de afgelopen maand alleen al 4,7%.

Toch zijn er volgens de maatstaven van Morningstar altijd nog interessante aandelen te vinden tegen een aantrekkelijke waardering. Voor het brede Europese beeld luistert u het best naar onze Europese marktstrateeg Michael Field, die in deze video de koopjes in Europa toelicht.

Voor dit verhaal kijken we naar de aandelen op het Damrak waarvan de aandelenkoers beduidend lager ligt dan de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten aan deze aandelen toekennen. Dat wordt weerspiegeld in de koers/Fair Value ratio. We hebben 14 aandelen gevonden met een koers/Fair Value die onder de 1 ligt en dat impliceert een korting.

De onderstaande tabel bevat ook de Morningstar Rating, ofwel de sterren, voor elk aandeel. De sterrenrating voor elk aandeel is gebaseerd op zowel de Fair Value als de Morningstar Uncertainty Rating voor elk bedrijf. We belichten eerst de vier aandelen met een korting van meer dan 25% uitgebreid:

 

Just Eat Takeaway (TKWY)

• Fair Value: €39,00
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Rating: ★★★★★

Morningstar-analist Ioannis Pontikis vindt dat het aandeel €39,00 waard is en bij de actuele koers betekent dat een korting van maar liefst 68%. Pontikis is optimistisch over de markt voor maaltijdbezorging. Die beleefde in corona-tijd een plotselinge piek, waarna deze weer terugzakte toen het land weer van het slot ging. Die terugval, in combinatie met de groeistuipen van het jonge bedrijf dat lange tijd groei boven winstgevendheid verkoos, maakte beleggers huiverig. Inmiddels heeft oprichter en CEO Jitse Groen de bedrijfsstrategie verlegd naar een beter operationeel rendement en een blijvend positieve vrije kasstroom. De hoge inflatie remt de bestedingskracht van consumenten en dat voelde de maaltijdbezorger in zijn cijfers over bestellingen en omzet. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn goed, vindt Pontikis.

 

JDE Peets (JDEP)

• Fair Value: €30,50
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Rating: ★★★★★

Magere resultaten in een deel van de wereld in combinatie met onzekerheid over hoe het zou aflopen met de activiteiten in Rusland hebben de aandelenkoers van de koffiebrander gedrukt. Maar analist Pontikis ziet dat JDE Peets op de goede weg is met duidelijke verbetering van de operationele resultaten en een hoger dan verwachte omzetgroei in de belangrijke Europese landen die de hoogste marges kennen, terwijl onder meer Azie nog altijd achterblijft in volume-ontwikkeling. De hoge inflatie noodzaakt producenten van consumentengoederen om hun prijzen te verhogen, maar dan wel zodanig dat het omzetvolume daar niet onder lijdt. In Europa lukt dat goed, daarbuiten niet. Volgens Pontikis past daar een Fair Value van €30,50 bij, ofwel een korting van 35%. 

 

Akzo Nobel (AKZA)

• Fair Value: €88,00
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Rating: ★★★★

De Nederlandse verffabrikant heeft de afgelopen jaren te lijden gehad onder haperende groei en hoge grondstofkosten en dat heeft ook de aandelenkoers gehinderd. Maar Morningstar-analist Diana Radu ziet een reele waarde van €88,00 in het verschiet, dus het aandeel kent een korting van 30%. Gunstige grondstofkosten hebben de marge begin dit jaar opgestuwd ten opzichte van de lastige vergelijkingsbasis van het dure jaar 2023. Mede daardoor maakt Akzo Nobel volgens de analist goede vorderingen met het herstel van de winstgevendheid, ook door een sterke prijsstelling van zijn producten en een positieve volume-ontwikkeling. Een smetje is een rechtszaak in Australie vanwege een claim van een gaswinningsproject dat claimt dat Akzo ondeugdelijke coatings heeft geleverd, hetgeen tot een schadepost van €1,5 miljard zou kunnen leiden.

 

Adyen (ADYEN)

• Fair Value: €1.660
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Rating: ★★★★

Voormalig beurslieveling Adyen is flink onderuitgegaan sinds de betalingsverwerker in augustus vorig jaar tegenvallende groeicijfers en overwacht hoge kosten liet zien. Toen kelderde de koers in een dag met 25%, omdat groei tot dan toe juist allesbepalend was voor de veelbelovende Nederlandse fintech. In april dit jaar liep de aandelenkoers bij de kwartaalcijfers weer een fikse deuk van -14% op, want beleggers waren teleurgesteld over de vlakke omzet, uitgaande van constante wisselkoersen. Het cijfer volgens actuele wisselkoersen liet een plus zien, maar die was dus alleen maar cosmetisch. Morningstar-analist Niklas Kammer vindt de reacties van beleggers op de bespeurde tegenvallers nogal sentiment-gedreven en hij kijkt liever naar de onderliggende feiten voor de lange termijn en dat brengt hem tot een Fair Value van €1.660, hetgeen een korting van 26% ten opzichte van de huidige aandelenkoers impliceert.

In onderstaande tabel zetten we alle 14 genoemde aandelen op een rij, gerangschikt naar hoogste korting ten opzichte van de Fair Value:

 

 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten