Nadat de Amerikaanse beurswaakhond, de SEC, op 11 januari groen licht gaf voor spot-ETF's op bitcoin, heeft ze nu de eerste officiële stappen gezet om ETF's op ethereum goed te keuren, die op basis van fysieke replicatie werken, en daarbij dus geen derivaten inzetten, zoals opties of futures. Ethereum is de op een na grootste cryptovaluta ter wereld – na bitcoin.
De SEC heeft op 23 mei jongstleden de aanvragen voor ETF’s op ethereum van acht vermogensbeheerders goedgekeurd, waaronder Grayscale, iShares, VanEck, ARK, 21Shares, Invesco en Fidelity. Drie Amerikaanse beurzen (NYSE Arca, Nasdaq en CBOE BZX) kregen toen ook officieel toestemming om deze ethereum-ETF’s voortaan te verhandelen.
Let op, deze ETF's zijn nu nog niet te koop. Zolang de SEC de registraties van alle acht bovengenoemde vermogensbeheerders niet goedgekeurd heeft, kan de handel nog niet van start gaan. En het kan nog wel een paar maanden duren voor het zover is.
"De SEC heeft qua regelgeving een grote bijdrage geleverd aan het crypto-universum doordat zij nu impliciet ethereum (ook wel afgekort als ETH) als grondstof erkend heeft,” zegt Adrian Fritz, hoofd Research bij 21Shares, een bedrijf dat gespecialiseerd is in investeringsvehikels voor cryptovaluta. “Dat heeft het gedaan door deze nieuwe producten te classificeren alsof het aandelen binnen een trust zijn (de juridische entiteit waarbinnen de fondsaanbieder ze beheert) die op de grondstof ethereum zijn gebaseerd."
Hoewel de ETF’s dus nog niet beschikbaar zijn voor beleggers, markeert hun komst volgens Fritz op zich al “een keerpunt. Omdat het aangeeft dat ethereum geaccepteerder is en er nu van overheidswege duidelijke regelgeving voor is. Zoals we al bij bitcoin hebben gezien, kan ethereum ervoor zorgen dat er veel kapitaal naar de Amerikaanse ETF-markt trekt. Die vertegenwoordigt nu in totaal een waarde van 8 miljard dollar," aldus Fritz. Dat is omgerekend een kleine €7,5 miljard.
Kleinere rol voor de SEC?
De goedkeuring van ethereum-ETF’s door de Amerikaanse toezichthouder kan meerdere gevolgen hebben. De rol van de SEC bij het reguleren van de cryptomarkt zou geleidelijk aan minder groot kunnen worden, omdat het aantal cryptovaluta dat als grondstof geclassificeerd staat toeneemt. De SEC zou de verantwoordelijkheid voor cryptovaluta daarom kunnen overdragen aan de zogeheten US Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Dat is in de Verenigde Staten de instantie die toezicht houdt op de handel in futures en opties.
De markt reageerde snel op de voorlopige goedkeuring door de SEC. In de week dat dit gebeurde steeg de waarde van ethereum ongeveer 23% ten opzichte van de dollar. Het is echter niet uitgesloten dat we ook dit keer een staaltje buy the rumor, sell the fact gaan zien op de beurs. Oftewel: dat beleggers die op basis van geruchten in ethereum zijn gestapt, waardoor de koers ervan steeg, weer uitstappen als er een officiële bevestiging komt van het gerucht – waardoor de koersstijging weer teniet gedaan wordt.
"Datzelfde zagen we bij bitcoin,” zegt Fritz. “De waarde daarvan daalde direct na de officiële goedkeuring van spot-ETF’s voor bitcoin 18% voordat hij aan een rally begon waardoor hij weer 90% steeg. Als ethereum na de echte uitgifte van de eerste spot-ETF niet onmiddellijk in waarde stijgt, moeten we dat dus niet gelijk als een mislukking beschouwen," legt hij uit.
De Hongkong-route
"Dit betekent echter niet dat ethereum dezelfde route zal afleggen als bitcoin. Weliswaar zijn het allebei cryptovaluta, ethereum en bitcoin verschillen ook sterk van elkaar. Hun aantrekkingskracht op beleggers is dan ook niet hetzelfde."
Volgens vermogensbeheerder 21Shares is het meest waarschijnlijke dat Amerikaanse cryptovaluta-ETF's het scenario volgen dat cryptovaluta-ETF’s in Hongkong volgden. Daar kwamen ethereum- en bitcoin-ETF’s tegelijkertijd op de markt. Maar naar ethereum-ETF’s stroomde slechts 20 procent van het vermogen dat naar bitcoin-ETF’s ging - ongeveer 250 miljoen dollar.
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld het feit dat je geen vergoeding krijgt voor het gebruik van ethereum bij een investering in een ETF voor ethereum. Of misschien het feit dat beleggers niet op ethereum kunnen vertrouwen als onderpand voor krediettransacties of als grondstof voor NFT's.
De Europese markt voor ethereum-ETF’s
Net als bitcoin zit de Europese markt voor ethereum-ETF’s in een overgangsfase. Zeker is dat de beslissing van de SEC wereldwijd gevolgen zal hebben. Die heeft het crypto-universum geloofwaardiger gemaakt en het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, om geld in deze beleggingscategorie te stoppen.
Dit is echter een van de zeldzame situaties waarin de VS achterloopt op Europa. Want er bestaan hier al zo’n 130 ETP's (Exchange Traded Products) voor cryptovaluta, die een notering hebben op allerlei beurzen, waaronder Euronext Parijs, Euronext Amsterdam, XETRA en SIX Swiss Exchange. Onderstaande tabel geeft de 10 grootste ETP's in ethereum weer:
Veel van deze ETP’s zijn spot-instrumenten. Dat wil zeggen dat ze niet in termijncontracten investeren, maar direct in de cryptovaluta zelf, op basis van fysieke replicatie. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat deze ETP’s technisch gezien geen ETF's zijn, maar ETC's of ETN's, ofwel Exchange Traded Commodities of Exchange Traded Notes).
Dat zijn schuldbewijzen met een lange of zelfs onbeperkte looptijd. Ze keren geen rente uit en volgen de waardeontwikkeling van de onderliggende waarde, zoals digitale valuta. Zelfs als ze door de SEC goedgekeurd worden, zouden in Europa niet als ETF’s verkocht kunnen worden. Want technisch gezien zijn het geen beleggingsfondsen.
Hoe werken ETP’s?
Het belangrijkste verschil tussen een ETF en een ETP zit ‘m in de fiscale behandeling. ETP's worden door de Belastingdienst als gewone aandelen belast in de categorie ‘overige inkomsten’, zodat het vermogenswinsten en -verliezen kan verrekenen. Een ander verschil is dat beleggers in een ETF indirect een aandeel bezitten in de onderliggende activa van een fonds, terwijl zij bij een ETP een schuldbewijs bezitten, en dus niet de gerepliceerde activa.
"De structuur van ETP’s voor cryptovaluta lijkt erg op die van ETC’s voor fysiek goud," zegt Massimo Siano, hoofd Zuid-Europa bij vermogensbeheerder 21Shares. "We werken daarbij samen met marktmakers die in de onderliggende waarde handelen. Die wordt bij een bewaarder (denk in Nederland aan een partij als Kas Trust) opgeslagen, zodat de activa gedekt is en beleggers bij zogeheten swaps (een termijncontract met derivaten, zoals opties of futures) geen risico lopen."
ETP’s of ETN's zijn een gangbaar alternatief voor ETF’s als ze één beleggingsklasse repliceren (bijvoorbeeld aandelen, obligaties of opties) of als die een onderliggende waarde heeft die een indeling bij ETF’s uitsloot – zoals het geval is bij grondstoffen.
Bij cryptovaluta is de hoge volatiliteit van de onderliggende activa volgens Siano van 21Shares ook een probleem. "Dit is een nieuwe markt en je hebt ook de juiste mensen nodig om deze producten te ontwikkelen, net zoals toen de eerste ETF’s op de markt kwamen, twintig jaar geleden. Dat lijkt nu eenvoudig, maar was het toen niet. Zwitserland gaf toen als eerste land in Europa beleggers toegang tot deze producten."
Hoe in ETP's te handelen?
De meeste ETP's op ethereum, bitcoin, solana en andere cryptovaluta met een notering aan een Europese beurs, zijn beschikbaar voor particuliere beleggers via traditionele beurzen, als hun broker die mogelijkheid biedt. Onder andere Degiro en eToro bieden in Nederland die mogelijkheid.
De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Ze zijn niet bedoeld als een aanbeveling of uitnodiging om effecten of financiële instrumenten te kopen of verkopen. Gebruik de informatie in dit artikel niet als enige basis voor beleggingsbeslissingen.
Vertaling door Rentsje de Gruyter.