Susan Dziubinski: Je had het over de advies- en vermogenseenheden die nu zijn afgesplitst in hun eigen groep. En ze hebben weer iemand van buitenaf ingehuurd om hier toezicht op te houden. Ik geloof iemand van Fidelity, toch?
Daniel Sotiroff: Ja. Ik denk dat je Joanna Rotenberg bedoelt, toch? Ik hoop dat ik haar achternaam goed uitspreek. Maar ja, ze kwam zo’n beetje over van Fidelity. Dat was haar vorige werkgever. Ze had een kort gat in haar CV, zou ik zeggen. Maar ja, ze was ongeveer twee jaar bij Fidelity, kwam van een soort vermogensadvies. Ik geloof dat haar rol daar eigenlijk precies past bij wat Vanguard nu probeert te doen. Ze heeft eigenlijk geholpen bij het afsplitsen van die vermogensactiviteiten uit wat nu de essentiële persoonlijke belegger van Fidelity is. Dus ze heeft geholpen om het op te splitsen tussen, geloof ik, hun brokerage unit en dan hun soort van vermogensbeheer. Ze hebben nu dus in wezen twee eenheden bij Fidelity. En dat is deels te danken aan haar en de andere mensen met wie ze samenwerkte. Dus. In veel opzichten is ze misschien wel perfect op haar plaats, want dat is wat Vanguard hier in wezen probeert te doen.
Maar als je verder terugkijkt in haar CV, heeft ze ook veel meer ervaring in de vermogens- en advieskant. Voor Fidelity werkte ze 11 jaar voor BMO. En vlak voordat ze BMO verliet en naar Fidelity overstapte, stond ze aan het hoofd van hun vermogens- en adviesafdeling. Dus veel ervaring in die kant van het bedrijf. Nogmaals, het klinkt alsof wat ze deed bij Fidelity goed past bij wat er gebeurt bij Vanguard. Op papier een goede combinatie.
Dziubinski: Ja. We hebben het de afgelopen jaren gehad over Vanguard en de pogingen om meer richting advies en vermogen te gaan. Wat zijn volgens jou de uitdagingen waar Vanguard op dat gebied voor staat? Waarmee, weet je, het afsplitsen en een nieuw hoofd misschien kan helpen?
Sotiroff: Ja, ik zou ze in twee grote categorieën willen indelen.
Een daarvan is de waardepropositie. Wat ik daarmee bedoel is dat Vanguard van oudsher altijd een directe beleggerservaring heeft gehad, toch? En dat was waar ze hun geld mee verdienden. Weet je, ze hebben de kosten eruit gehaald door de tussenpersonen, de distributeurs, alle commissies en dat soort dingen eruit te halen. En uiteindelijk kreeg je een heel goedkoop, heel goed beheerd beleggingsfonds. En dat was het geheime recept. Dat was wat uiteindelijk al het succes voor de beleggers creëerde. Het andere is dat dit zoiets was als een van Bogle’s heilige koeien. Als je teruggaat naar veel van de boeken die hij schreef, wilde hij helemaal niet in de adviesbusiness stappen. En ze hebben het de afgelopen 30 jaar af en toe geprobeerd. Ze begonnen er in de jaren ’90 mee en het ging met vlagen goed en niet goed. Ze zijn er nu veel serieuzer mee bezig sinds het midden van de jaren 2010, toen ze zich op de persoonlijke adviseur begonnen te richten en daar de robo-adviseur aan toevoegden. Dus ze hebben deze zeer goed gestructureerde progressie waar je begint met de robo, en je kunt een soort van progressie in deze verschillende niveaus van de persoonlijke adviseur diensten nu. Dus het is veel meer georganiseerd, het is een veel serieuzere inspanning deze keer.
Maar nogmaals, gaat dat verkopen bij beleggers? Dat valt nog te bezien, want dat is niet waar Vanguard echt bekend om staat, denk ik, dat is wat ik probeer te zeggen.
De tweede waar ik echt naar kijk is het type klant, toch? Als ik denk aan wat Vanguard probeert te doen, klinkt dit bijna als een soort virtuele financiële planner op afstand. Ik zie ze geen fysieke winkels opzetten. Misschien doen ze dat wel. Ik weet het niet. Maar het lijkt meer te passen bij het soort klanten dat een beetje meer de handen uit de mouwen wil steken. Misschien brengen ze je financiële leven en zeggen ze, hé, hier is mijn geld. Laten we een plan opstellen en ik kom een paar keer per jaar bij je langs of iets dergelijks. Dus voor klanten die veel van deze dingen willen uitbesteden en het snappen en het te druk hebben met de rest van hun leven, werkt het geweldig. Voor klanten die meer op de praktijk gericht zijn en die elke week persoonlijk bij hun adviseur op kantoor moeten zijn of iets dergelijks en die veel praktijk nodig hebben. Ik weet niet of dat voor hen gaat werken. Misschien wel, maar ik heb er moeite mee. Maar we zullen zien. We weten niet precies wat Vanguard van plan is. Ze hebben net een nieuw iemand aangenomen. Ik denk dat we haar wat tijd moeten geven om uit te zoeken wat ze daar precies gaat doen. Dus het wordt spannend om te zien. Ja.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.