De wereldwijde aandelenmarkten maakten maandag een sprong nadat de VS en China overeenkwamen om de torenhoge tarieven die ze hadden opgebouwd tijdens weken van over-en-weer escalatie terug te draaien.
Na besprekingen in Zwitserland zeiden functionarissen van ‘s werelds twee grootste economieën in een gezamenlijke verklaring dat verschillende recente tariefverhogingen zouden worden gewijzigd of opgeschort, wat resulteerde in een overblijvend Amerikaans tarief van 30% op Chinese goederen en een Chinees tarief van 10% op Amerikaanse goederen. Voor het weekend bedroegen deze tarieven 145% en 125%.
De Europese Stoxx 600 index steeg met 1%, aangevoerd door aandelen die het meest zijn blootgesteld aan de wereldwijde handel, waaronder scheepvaartgigant A.P. Moeller-Maersk MAERSK, een stijging van 11%, en autofabrikant Stellantis STLAM, een stijging van 7%.
Amerikaanse aandelenfutures wezen op sterke stijgingen bij de opening, met contracten op de S&P 500 benchmark die 2,5% stegen en op de technologiegerichte Nasdaq 100 index die 3,3% steeg. Tech megahaps presteerden beter in de pre-market handel, want Tesla TSLA steeg 7%, Apple AAPL steeg 5% en Nvidia NVDA steeg 4,5%.
Er is “veel potentieel voor goed nieuws, maar de markten raken te vroeg opgewonden”, aldus Michael Field, hoofdstrateeg voor de Europese markten bij Morningstar. “De overeenkomst tussen de VS en China bevat 30% importheffingen op Chinese goederen, wat de handelsstroom nog steeds zou kunnen afremmen. De EU is nog niet eens begonnen met de onderhandelingen met de VS, en als we zoiets krijgen als de Britse deal, dan is dat slecht nieuws.”
Dollar stijgt ten opzichte van euro, rendement op staatsobligaties stijgt
Het risk-on sentiment op de aandelenmarkten woog op safe-haven activa’s, waarbij de euro de winsten van de afgelopen maand ten opzichte van de dollar uitwiste.
Ondertussen stegen de rente op zowel Duitse Bunds als 10-jaars Amerikaanse Treasuries naar het hoogste niveau in ongeveer een maand. Bunds stegen zeven basispunten naar 2,62% en de rente op schatkistpapier naar 4,43%.
“Hoewel de verlagingen tijdelijk zijn, betekenen ze een aanzienlijke verschuiving in de totale effectieve tariefdruk”, aldus Stuart Rumble, hoofd investment directing Azië-Pacific bij Fidelity International. “Het hoge tariefregime tussen de VS en China heeft al voor grote verstoringen gezorgd, waardoor de bilaterale handel tussen ‘s werelds twee grootste economieën is afgenomen en het risico op een bredere wereldwijde vertraging is toegenomen.”
Trump’s plannen voor medicijnprijzen maken farma-aandelen onrustig
In het weekend zei de Amerikaanse president Donald Trump op sociale media dat hij een verlaging van de prijzen van medicijnen op recept met 30-80% in de VS zou afdwingen door fabrikanten te verplichten Amerikaanse consumenten prijzen in rekening te brengen die overeenkomen met de laagste prijzen in andere landen.
De aankondiging deed aandelen in de gezondheidszorg kelderen in Azië en Europa. Takeda Pharmaceuticals 4502 daalde 6,5% in Tokio, terwijl de Europese Stoxx 600 Health Care sector index maandagochtend 2,8% daalde, onder aanvoering van een daling van 8% door Genmab GMAB en een daling van 5,7% door Novo Nordisk NOVO B.
Nieuwe hoop op bestand in Oekraïne
Berichten in het weekend geven aan dat Volodymyr Zelensky, de Oekraïense leider, mogelijk donderdag al een ontmoeting zal hebben met de Russische leider Vladimir Poetin in Istanbul, met als doel de weg vrij te maken voor vredesbesprekingen met een eerste staakt-het-vuren van 30 dagen, de eerste pauze in de gevechten sinds de illegale invasie van Rusland meer dan drie jaar geleden.
Aandelen van wapenproducenten daalden maandagochtend, waaronder het Duitse Rheinmetall RHM, het Italiaanse Leonardo LDO en het Franse Dassault Aviation AM die allemaal met meer dan 7% daalden.
James Gard en Sunniva Kolostyak hebben aan dit verhaal bijgedragen.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.