Vertrouwen in Nederlandse economie niet hoog

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze week zowel cijfers over het producentenvertrouwen als het consumentenvertrouwen in Nederland bekend. Het producentenvertrouwen daalde, het consumentenvertrouwen steeg.

Freddy van Mulligen 27 juli, 2001 | 10:40
Facebook Twitter LinkedIn
Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in juni voor de negende opeenvolgende maand gedaald. De daling bleek in juni aanzienlijk groter dan in andere maanden. Het producentenvertrouwen is op het laagste punt in zeven jaar beland. Ondernemers verwachten voor het komende kwartaal geen herstel van de bedrijvigheid. Onvoldoende vraag en personeelstekort worden als de voornaamste oorzaken voor de belemmering in de productie genoemd.

Positiever was de berichtgeving over het consumentenvertrouwen. De graadmeter voor het vertrouwen van de consument steeg in juli ten opzichte van juni. Op jaarbasis is het consumentenvertrouwen echter nog steeds fors lager. Als men de gegevens corrigeert voor seizoensinvloeden, was het vertrouwen ongewijzigd (in de zomer zijn consumenten positieve

r).

Het vertrouwen van consumenten en de koopbereidheid verslechteren niet verder, het oordeel van consumenten over de economie blijft echter onverminderd pessimistisch.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten