Morningstar Ratings juli 2001

Morningstar heeft nieuwe ratings voor Europese beleggingsfondsen berekend. De gemiddelde rating per ultimo juli voor beleggingsfondsen uit Nederland bedroeg 3.3 sterren, het Europees gemiddelde is drie sterren. De rating geeft in één oogopslag weer hoe fondsen over drie jaar hebben gepresteerd en houdt rekening met rendement, risico en kosten.

Freddy van Mulligen 14 augustus, 2001 | 14:51
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft in Europa aan meer dan 4700 beleggingsfondsen een rating toegekend van één tot vijf sterren. Er zijn 151 in Nederland gevestigde fondsen met een Morningstar Rating. De verdeling van de rating van de in Nederland gevestigde fondsen staat in de onderstaande tabel.

Rating

Aantal

*****

18

****

44

***

61

**

18

*

10



De gemiddelde rating van Nederlandse fondsen bedraagt 3.3, significant hoger dan het Europese gemiddelde van drie sterren. Onder andere doordat enkele fondsen terugvielen naar vier sterren, en doordat er enkele fondsen voor de eerste maal een rating kregen en een beoordeling kregen van één of twee sterren, is de gemiddelde rating van Nederlandse fondsen in juli ten opzichte van juni wel licht verslechterd. Het aantal ratings is opnieuw sterk uitgebreid. Op de website www.morningstar.nl staat momenteel informatie over ruim 1000 fondsen, waarvan ongeveer 400 als vestigingsplaats Nederland hebben.

Tot fondsen die voor het eerst een rating kregen behoorden AXA Aandelen Nederland (3), AXA Actief Beheer (2), AXA Aandelen Internationaal (3), AEX Index Fund (3), SNS Obligatiedividend Fonds (3), SNS Euro Mixfonds (3), SNS Nederland Aandelenfonds (3), SNS Euro Aandelenfonds (3), Insinger de Beaufort Euro Optimaal (1) en Dresdner VPV Holland Haven (4). Na een sterke uitbreiding van de rendementsgegevens van onroerendgoedfondsen is het aantal ratings in deze categorie eveneens sterk uitgebreid. De gemiddelde rating van in Nederland aangeboden onroerendgoedfondsen is vier sterren.

Robeco ZelfSelect Brazilië (-2 naar 3) en Robeco ZelfSelect Argentinië (-2 naar 1) behoorden tot de grootste dalers qua rating. Ook het Holland Selectie Fonds (-1 naar 4), Rolinco (-1 naar 3) en het Ohra Aandelenfonds (-1 naar 4) daalden in rating. Rolinco vekeert al enige maanden op de grens tussen drie en vier sterren.

Het Delta Lloyd Donau Fonds, het ING Bank Farmacie Fonds en Robeco Dutch MidCaps wonnen elk één ster van twee naar drie sterren. Het Fortis Europa Fonds Small Caps en het Robeco ZelfSelect Maleisië stegen van drie naar vier sterren. Het ABN AMRO Property Securities Fund Amerika en het Postbank Beleggingsfonds kregen elk ook één ster extra om de hoogst mogelijke rating van vijf sterren te behalen.

Hoe de rating werkt

Allereerst worden alle fondsen aan de hand van hun portefeuilles zorgvuldig ingedeeld in ruim 60 verschillende categorieën. Morningstar berekent voor ieder fonds de Stutzer index over een periode van drie jaar. De Stutzer index geeft aan hoe goed een fonds erin slaagde risico te transformeren in rendement. Morningstar neemt daarbij het rendement gecorrigeerd voor aankoopkosten. Overigens lijkt de Stutzer index veel op de maatstaf van Sharpe. De Stutzer index gaat echter beter om met situaties waarin extreem hoge en lage rendementen, of beide of apart relatief vaak voorkomen. Vervolgens worden binnen de categorieën de uitkomsten gesorteerd. De beste 10% fondsen krijgt vijf sterren, de daarop volgende 22.5% krijgt 4 sterren, de middelste 35% krijgt 3 sterren, de daarop volgende 22.5% 2 sterren en de laatste 10% krijgt één ster. Niet alle fondsen hebben een rating. Soms is het track record niet lang genoeg, soms leent de categorie zich niet voor een rating. Het al dan niet hebben van een rating zegt niets over de kwaliteit van het fonds.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten