Nieuwe ratings beleggingsfondsen

Morningstar geeft beleggingsfondsen sterren. De beste fondsen –op basis van risico versus rendement- binnen een categorie krijgen 5 sterren, de minst presterende fondsen krijgen 1 ster. Beleggers kunnen zo in één oogopslag een objectief beeld vormen over de prestaties van een beleggingsfonds. De nieuwe, maandelijkse ratings zijn deze week berekend.

Freddy van Mulligen 11 oktober, 2001 | 15:20
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar biedt beleggers uitgebreide informatie over meer dan 2000 beleggingsfondsen die in Nederland verkocht mogen worden. Van deze fondsen hebben 337 Nederland als vestigingsland. Hiervan krijgen 164 fondsen een rating. Fondsen met een track record van tenminste drie jaar komen in aanmerking voor een rating.

Ratings per ultimo september

De ratings onder Nederlandse fondsen waren als volgt verdeeld.

1 ster         10 fondsen
2 sterren    18 fondsen
3 sterren    68 fondsen
4 sterren    48 fondsen
5 sterren    20 fondsen

De methodiek van de ratings is zo ontwo

rpen dat er op Europese schaal evenveel fondsen met een rating van 1 ster zijn als met 5 sterren, en evenveel fondsen met 2 sterren als met 4 sterren. Uit het feit dat er in Nederland meer fondsen met 4 en 5 sterren zijn dan met 1 en 2 sterren, kan men concluderen dat in Nederland beheerde en gevestigde fondsen relatief vrij goed presteren ten opzichte van hun Europese collega’s. Een rating van vijf sterren is slechts voor 10% binnen een categorie weggelegd.

Fondsen die voor het eerst een rating krijgen

Tot de fondsen die voor het eerst een rating krijgen behoren het AXA Obligaties Internationaal Fonds (3 sterren), Columbia Securities ( 2 sterren), ABN Amro Small Companies Europe Fund (5 sterren) en Robeco ZelfSelect Zwitserland (drie sterren).

Een opvallend nieuw fonds dat ook een rating krijgt, is het ING Bank Internet Fonds. Het fonds laat vanaf het jaareinde een rendement zien van –66.9% maar presteert over de laatste drie jaar met gemiddeld 14% per jaar beter dan veel andere TMT-fondsen (rekening houdend met risico).

Lagere rating

Fondsen die achteruit gaan in rating zijn het Optimix Income Fund, Robeco Hypotheekfonds, ABN Amro Trans Europe Fund, deze fondsen gaan van een rating van 5 naar 4 sterren. Van 4 naar 3 sterren gaan Robeco ZelfSelect Australië, het Royal Mix Fund, ING Bank Onroerend Goed Aandelen, het Delta Lloyd Mixfonds, het ING Bank Obligatie Fonds, het SNS Euro Obligatiedividendfonds en het Delta Lloyd Euro Fonds, het Robeco ZelfSelect Verenigd Koninkrijk. Het Robeco ZelfSelect IT verliest 1 ster naar 2 en Robeco ZelfSelect Argentinië daalt 1 ster om er nog 1 over te houden.

Verbeterde ratings

Er waren ook Nederlandse fondsen die hun rating wisten te verbeteren. Het Robeco Zelfselect Telecom Fund stijgt van 1 naar 2 sterren. Van 2 naar 3 sterren stijgen het SNS Nederland Aandelenfonds en het Optimix Mix fund. De volgende fondsen krijgen ieder een ster extra om op 4 te belanden: RG ZelfSelect Hongkong, het ING Bank Europe Fund en het ING Bank Emerging Eastern Europe Fund. Robeco Divirente krijgt deze maand de hoogst mogelijke rating van 5 sterren, terwijl het vorige maand nog een rating van 4 sterren had.

Topfondsen

De volgende Nederlandse fondsen behoren in hun categorie tot de best presterende 10% van de Europese markt en krijgen daarom 5 sterren:

Delta Lloyd Rente Fonds
Delta Lloyd Dollar Fonds
Holland Selectie Fonds
Robeco Solid Mix
Robeco ZelfSelect Canada
Robeco Divirente
ABN AMRO Small Companies Europe Fund
ABN AMRO Global Life Society Fund
Robeco ZelfSelect Mexico
Rente Plus Fonds
Fortis Obligatie Dividend Fonds
Robeco ZelfSelect Maleisië
ABN AMRO Property Securities Fund America
Orange European Smallcap Fund
Fortis Wereld Vastgoed Fonds
ING Bank Internet Fund
Holland Obligatie Fonds
ABN AMRO Global Resources Society Fund
Amvabel
ABN AMRO Property Securities Fund Far East

U kunt meer lezen over de methodiek van de beleggingsfondsen door op de website www.morningstar.nl rechtsboven “over ons” te kiezen en vervolgens te klikken op “Morningstar Rating” onder “Methodologie”.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings