Vijftien nieuwe sterren in Nederland

Vandaag werden de nieuwste Morningstar ratings voor beleggingsfondsen bekend. Het blijkt dat beleggingsfondsen gevestigd in Nederland gemiddeld een rating van 3.4 sterren krijgen, ruim boven het Europees gemiddelde van 3 sterren.

Freddy van Mulligen 12 december, 2001 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar heeft vandaag de ratings gebaseerd op de gegevens per ultimo november gepubliceerd op zijn website. Van de fondsen met als vestigingsplaats Nederland kregen 163 fondsen een rating. In totaal heeft Morningstar aan een kleine 9 000 fondsen in Europa een rating toegekend. Voor zover deze een vergunning hebben voor Nederland, worden ze ook op de Nederlandse website gepubliceerd.

De rating laat zien hoe goed een fonds in de laatste drie jaar heeft gepresteerd in termen van rendement versus risico ten opzichte van vergelijkbare fondsen. De beste fondsen krijgen 5 sterren, de minst presterende fondsen krijgen 1 ster, terwijl het gemiddelde 3 sterren is. De verdeling van de ratings over de Nederlandse fondsen is als volgt:

Morningstar Ratings Nederlandse fondsen (30/11/01)
Rating Aantal
***** 23
**** 52
*** 59
** 19
* 10


Ten opzichte van de vorige maand zijn de ratings van Nederlandse fondsen licht verbeterd. Het aantal fondsen met een rating van 5 respectievelijk 4 sterren nam in totaal met 4 toe. Het aantal fondsen met 2 sterren bleef gelijk en de groep met 1 ster werd uitgebreid met 1 fonds. De gemiddelde rating voor Nederlandse fondsen bedraagt momenteel 3.36 sterren, wat ruimschoots boven het Europees gemiddelde van 3 ligt.

Enkele wijzigingen in novemberrating

Bij ABN Amro gingen het AEX Index Fund en het ABN Amro Netherlands Fund terug van een rating van 3 naar 2 sterren. Het ABN Amro All in Fund kreeg er een ster bij om op de hoogste rating van 5 sterren te komen.

Het ASN Aandelenfonds kreeg voor het eerst de hoogste rating van 5 sterren. Bij de Holland Beleggingsgroep kregen het Holland Pacific Fund en het Holland Selectie Fonds ieder een rating van 4 sterren, wat voor de eerste een verbetering betekende en voor de tweede een verslechtering. ING Investment Management kreeg er per saldo niets bij, alhoewel er wel enkele onderliggende veranderingen waren. Het ING Bank Internet Fund daalde van 5 naar 4, het ING Bank Onroerend Goed Aandelenfonds steeg van 3 naar 4, het ING Bank Euro Obligatie Fonds won 1 ster naar 5 en het ING Bank Emerging Eastern Europe Fund verloor 1 ster naar 3.

Het Ohra Internet Fonds bestaat nu iets meer dan 3 jaar en werd voor het eerst beoordeeld. Het fonds kreeg een rating van 4 sterren. Het Ohra Multimedia Fund en het Ohra Onroerend Goed Fonds waren minder fortuinlijk en verloren elk een ster naar respectievelijk 3 en 4.

Voor vermogensbeheerder Optimix was het een goede maand. Het Optimix Mix Fund steeg naar een rating van 3 terwijl het Optimix Europe Fund 4 sterren verkreeg, eveneens een stijging van 1 ster.

De relatief slechte prestaties van de Amsterdamse beurs ten opzichte van andere beurzen in de eurozone had voor het Postbank Nederlandfonds tot gevolg dat het 1 ster verloor naar 2 sterren. De goede rendementen van het Postbank Wereldmerken Fonds en het Postbank Obligatie Fonds werden beloond met een hogere rating van respectievelijk 5 en 4 sterren.

Bij Robeco vonden er een reeks van veranderingen plaats. Opvallend was de eerste rating voor het Robeco Young Dynamic Fund. Dit fonds gericht op kinderen start met een rating van 4 sterren nu het ruim drie jaar bestaat. Het Robeco Europe Fund verloor een ster om op de een rating van 3 uit te komen.

Voor de SNS Bank bleek november een goede maand. Het SNS Euro Obligatiedividendfonds en het SNS Euro Aandelenfonds kregen er beide 1 ster bij om beloond te worden met 4 sterren.

De rating is gebaseerd op de prestaties van een fonds over drie jaar waarbij gekeken wordt naar rendement, risico en kosten. Voor een uitgebreidere beschrijving van de methodologie kunt u op www.morningstar.nl terecht onder “Over ons”. Ook kunt u op de website alle ratings raadplegen.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten