Nieuwe ratings Morningstar

Morningstar heeft de ratings van beleggingsfondsen opnieuw berekend. Vierentwintig Nederlandse fondsen kregen een extra ster, terwijl veertien fondsen een ster moesten inleveren.

Freddy van Mulligen 13 februari, 2002 | 15:49
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar berekent maandelijks de rating van meer dan tienduizend Europese beleggingsfondsen. Van de fondsen met Nederland als vestigingsland kregen 174 fondsen een rating. De rating wordt berekend aan de hand van de Stutzer index en is gebaseerd op de prestaties van een beleggingsfonds over drie jaar binnen zijn categorie waarbij rekening wordt gehouden met rendement, risico en kosten. Slechts de 10% beste fondsen krijgt een rating van 5 sterren. Voor een uitgebreidere omschrijving kunt u onder ‘Over ons’ de methodologie van de rating raadplegen.

De verdeling van de sterren over Nederlandse fondsen is als volgt:

tr>

Ratings Nederlandse fondsen
Rating Aantal
* 9
** 19
*** 64
**** 60
***** 22
Totaal 174
gemiddelde rating Nederlandse fondsen 3.38


Gemiddeld genomen doen de Nederlandse fondsen het met een rating van 3.38 bovengemiddeld goed. Het Europees gemiddelde is exact drie. Wanneer echter ook de Luxemburgse fondsen van de Nederlandse banken worden meegnomen, onstaat een duidelijk minder gunstig beeld.

Vierentwintig fondsen kregen deze maand een ster extra terwijl veertien fondsen achteruit gingen in rating. Het Postbank Easy Blue Beleggingsfonds verkreeg een rating van vier sterren, vorige maand had dit fonds nog geen rating.

Tot de winnaars behoorden het Postbank Euro Obligatie Fonds, Dresdner VPV Holland Haven, Robeco Growth Mix en het ABN Amro All in Fund. Deze fondsen kregen ieder een ster extra om op de hoogst mogelijke rating van vijf sterren uit te komen.

Het Fortis Obligatie Dividend Fonds, Robeco, het Robeco Euro Obligaties Fund, Robeco ZelfZelect Frankrijk, en het ABN Amro Trans Europe Fund verloren elk één ster en daalden van de hoogste rating naar een rating van vier sterren.

Hieronder volgt een lijst met de fondsen die de hoogste rating hebben.

Leveraged Capital Holdings
Orange European Smallcap Fund
Orange European Midcap Fund
Intereffekt Japanse Aandelen
Delta Lloyd Rente Fonds
Delta Lloyd Dollar Fonds
Postbank Euro Obligatie Fonds
Robeco Divirente
Robeco Safe Mix ABN AMRO Small Companies Europe Fund
ING Bank Euro Obligatie Fonds
Dresdner VPV Holland Haven
Optimix Income Fund
Amvabel
Robeco Growth Mix
Robeco Solid Mix
Robeco ZelfSelect Maleisië
Robeco ZelfSelect Mexico
Rente Plus Fonds
ABN AMRO All in Fund
ABN AMRO Property Securities Fund America
ZOM Florida Fund
TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings