Beleggers straffen Amerikaanse markten af

Morningstar.co.uk Editors 05 juli, 2002 | 18:28
Facebook Twitter LinkedIn
Dalende koersen en bedrijfsschandalen plaagden beleggers in de eerste jaarhelft van 2002.

De S&P 500 daalde 14% over de eerste zes maanden van 2002 om te sluiten op 989.81 op 28 juni. De hardst getroffen sectoren binnen de S&P waren informatietechnologie, gezondheidszorg en telecommunicatie, welke met 36%, 32% en 17% respectievelijk daalden.

De Nasdaq presteerde nog slechter en verloor 26% over dezelfde periode terwijl de Dow Jones Industrial 8% verloor om te sluiten op 9243.26 op de laatste handelsdag van juni.

Ook de dollar verloor terrein ten opzichte zowel de euro als het Britse pond. Op het begin van het jaar was de wisselkoers van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro 0.90, maar inmiddels benadert de wisselkoers de pariteit waarbij men voor een euro

USD 0.99 kan krijgen.

Feitelijk gezien, alhoewel er twijfels zijn bij een duurzaam herstel, is de Amerikaanse economie niet ingezakt. Het nationaal product (BBP) steeg in het eerste kwartaal met 6.1% op jaarbasis en in het laatste kwartaal van 2001 met 1.7%. Schattingen voor de groei van het nationale product in het tweede kwartaal zijn eind juli beschikbaar.

Beurssentiment

Talrijke onthullingen van bedrijfsschandalen hinderen veel van Amerika’s grootste bedrijven. Beleggers, zowel uit binnen- als buitenland, mijden Amerikaanse aandelen vanwege de angst voor nieuwe schandalen.

Toen het nieuws van de ineenstorting van Enron bekend werd in het najaar van 2001, waren beleggers zeer verbaasd, maar vertrouwden ze erop dat het een eenmalig incident betrof. Sindsdien zijn veel ondernemingen in moeilijkheden geraakt, veel vanwege frauduleuze praktijken.

In juni sprak een jury uit Houston uit dat Arthur Andersen, een voormalige topaccountants, schuldig was aan het verhinderen van de rechtsvoortgang in het Enron-schandaal. Ondertussen werden de gangen van Dennis Kozlowski, de voormalige bestuursvoorzitter van Tyco International, een Amerikaans conglomeraat, onderzocht vanwege belastingontduiking. De beschuldigingen kunnen nog verder uitgebreid worden als de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakohond, beslist om de handelingen van Kozlowski en andere Tyco-medewerkers te onderzoeken.

Op 12 juni werd Sam Waksal, voormalige voorzitter van ImClone, door de SEC in staat van beschuldiging gesteld. In december wees de Amerikaanse Drug Administration de registratie van Erbitux, een medicijn tegen kanker, af. Waksal wordt er van verdacht om familieleden hiervan op de hoogte te hebben gesteld voordat het nieuws publiekelijk bekend werd met handel met voorkennis als gevolg.

Martha Stewart, een Amerikaanse zakenvrouw bekend als lifestyle goeroe en een goede vriendin van Waksal, werd ook beschadigd. Stewart’s bank verkocht haar aandelen in ImClone vlak voor de aankondiging die de ineenstorting van ImClone aandelen tot gevolg had. Ook de koersen van de aandelen van haar onderneming, Martha Stewart Living Omnimedia, daalden drastisch na de beschuldigingen van handelen met voorkennis.

Xerox sloeg op 28 juni de markt met stomheid met de aankondiging dat het zijn financiële resultaten over 1997 tot en met 2001 moet herzien. Dit was onderdeel van een onderzoek van de SEC waarbij de firma ook een boete van USD 10 miljoen moest betalen. Het bijstellen van de winst hield in dat het inkomen voor belastingen USD 1.4 miljard lager uitviel dan aanvankelijk was gerapporteerd.

Zeer recent kondigde de SEC aan dat het een onderzoek naar WorldCom start, één van de grootste telecom-operators van Amerika. Eind juni onthulde WolrdCom dat bijna USD 4 miljard aan uitgaven niet correct waren geboekt om de winstcijfers op te krikken.

Vooruitzichten

De bijna continue stroom van onthullingen inclusief de hierboven vermelde dwong George W Bush ertoe om op te reopen tot een hervorming van het Amerikaanse bedrijfsleven en om strengere straffen te eisen voor topondernemers die het niet zo nauw nemen met de regels. Waarschijnlijk zal hij op 9 juli hier meer over bekend maken.

De onzekerheid in de markt zal waarschijnlijk bij ons blijven totdat beleggers zien dat de overheid actie onderneemt en het Amerikaanse bedrijfsleven er alles aan doet om het vertrouwen van beleggers te herwinnen en toekomstige schandalen te voorkomen.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten