Geen respijt voor Amerikaanse beleggers

Morningstar.co.uk Editors 12 augustus, 2002 | 17:50
Facebook Twitter LinkedIn
Amerikaanse aandelenmarkten, ondernemingen en de economie hadden in juli opnieuw te lijden onder de grote volatiliteit.

De S&P 500, die begin juli op 969 stond, beleefde een turbulente maand en sloot ongeveer 6% lager af op 912. Nutsbedrijven, energie en basismaterialen waren de zwaarst getroffen sectoren van de index, ze daalden respectievelijk 12.4%, 12.3% en 10.9%.

De Dow Jones Industrial Average sloot juli 398 punten lager af op 8711, een daling van 4%, maar wel hoger dan het dieptepunt op 23 juli van 7702. De Nasdaq daalde met 5% naar 1328.

Alhoewel het verschil tussen de slechte prestaties van de aandelenmarkt en de vrij stabiele economie bleef bestaan, werd ook het economische nieuws wat somberder. Het bruto binnenlands product steeg in het tweede kwartaa

l met 1.1% volgens de voorlopige schattingen, een scherpe tegenstelling met de 5% groei in het eerste kwartaal.

Beurssentiment

In juli zagen we het begin van een schoonmaakproces bij zowel de overheid als bij het Amerikaanse bedrijfsleven. Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve, gaf te kennen dat hij niet van plan is om in de nabije toekomst de rente te verhogen. Andere functionarissen gaven aan dat ze ervan verzekerd zijn dat de markt zich zal herstellen.

Op Wall Street pleitte George Bush voor strengere straffen voor wetsovertreders uit het bedrijfsleven. Critici wezen er op dat Bush een grote schoonmaak onder accountants niet ondersteunt.

Het onderzoek naar bedrijfsschandalen ging door. Het ministerie van Justitie eiste dat WorldCom, een telecombedrijf in diepe problemen, zijn eigen onderzoek naar boekhoudproblemen zou stoppen. Topmensen van deze onderneming werden op 1 augustus gearresteerd.

Andere arrestaties waren die van de bestuurders van Adelphia Communications op 25 juli. De vijf, waaronder drie leden van de oprichtersfamilie Rigas, werden gearresteerd en beschuldigd van het beramen van fraudeplannen.

Beleggers ontrokken in juni netto USD 18 miljard uit aandelenfondsen in de VS volgens het Invesxtment Company Institute. Schattingen voor juli geven aan dat USD 47 miljard uit fondsen is gestroomd, wat een recorduitstroom zou zijn. De S&P 500 index stootte zeven niet-Amerikaanse ondernemingen uit om ze met Amerikaanse ondernemingen te vervangen. Onder de nieuwe toetreders waren eBay, Goldman Sachs, en United Parcel Services.

Vooruitzichten

Sterker optreden van bestuurders en aandacht van de overheid voor corruptie in het bedrijfsleven, moeten het vertrouwen in de markt aanmoedigen. Arrestaties en een strengere regelgeving moeten de marktpaniek indammen.

Als de beurs slecht blijft presteren, zullen de dalende koersen uiteindelijk ook de economie naar beneden trekken.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten