Geen zomervakantie voor Amerikaanse beleggers

Morningstar.co.uk Editors 10 september, 2002 | 17:17
Facebook Twitter LinkedIn
Augustus was onvoorspelbaar voor beleggers. De dreiging van oorlog met Irak hing boven de markt terwijl de schoonmaak binnen het bedrijfsleven op gang kwam.

De belangrijkste beursgraadmeters beleefde volatiele beursdagen, maar kwamen op maandbasis bekeken nauwelijks van hun plaats. De S&P 500 steeg 0.10% naar 893 in de periode van 1 augustus tot 4 september.

Beurssentiment

Beleggers ontrokken USD 52.6 miljard uit aandelenfondsen in juli, een recordbedrag volgens het Investment Company Institute. Veel beleggers stapten over op obligatiefondsen, deze kenden een instroom van USD 28.1 miljard.

Anekdotisch materiaal suggereert dat de uitstroom in Augustus afnam.

Twee goed gevolgde maatstaven voor het consumentenvertrouwen daalden in augustus. De consumentensentimentindex van de Universiteit van Michigan daalde naar 87.9, een negenmaands dieptepunt. De Conference Board’s Consumentenvertrouwenindex viel van 97.4 in juli naar 93.5 – het laagste punt sinds november 2001.

Positief was dat de meeste bestuursvoorzitters hun handtekening zetten onder een verklaring over de juistheid van de boekhouding voor 14 augustus zonder eerst nog met negatieve verassingen naar buiten te komen.

Het Financial Services Forum, een groep van de grootste Amerikaanse financiële bedrijven kondigde aan dat ze opties voortaan als uitgave gaan behandelen. Tot de leden behoren American Express, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Tijdens de vergadering medio augustus, hield de Federal Reserve de rente onveranderd op 1.75%. Ze gaf daarbij aan dat ze bereid zijn om deze verder te lagen als dat noodzakelijk is.

De zoektocht binnen Amerikaanse ondernemingen gaat door. In New York is er een onderzoek gestart naar belangenverstrengeling bij analisten van Salomon Smith Barney, een zakenbank. Ondertussen onderzoekt het Amerikaanse Congres hoe banken de aandelen verdeelden bij beursintroducties.

Vooruitzichten

De VS heeft grote stappen gemaakt in het proces van het herstellen van het vertrouwen van beleggers en het opruimen van bedrijfsschandalen. Experts zijn er nog niet over eens of een economisch herstel of een W-vormig herstel aan de orde is. Beleggers houden ook een George Bush nauwlettend in de gaten die momenteel steun zoekt voor zijn oorlogsplannen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten