Consolidatie in de sector

Frédéric Lorenzini 15 oktober, 2002 | 16:21
Facebook Twitter LinkedIn
Wereldwijd is September een hele slechte maand geweest voor TMT-aandelen. De MSCI Informatie Technologie Index verloor 17.6% in September en de Telecommunicatiediensten Index 16.0%.

Beurssentiment

Behalve voor sommige fondsen die beleggen in nichemarkten van de TMT-sector (sommige Aziatische TMT-aandelen bijvoorbeeld) is September teleurstellend verlopen. In de VS is de Worldcom affaire nog niet voorbij en in Europa zijn veel van de voormalige publieke telecombedrijven niet in een goede conditie. Sommige mobiele operators hebben meer positieve vooruitzichten. Ondernemingen als Vodafone of Orange h

ebben sterke ondernemingsbalansen.

De dienstverlenende technologiebedrijven hebben aan de andere kant last van de wereldwijde economische groeivertraging. Mediaondernemingen als AOL geven aan dat de resultaten achter blijven bij de verwachtingen en zowel bij TV, Internet als de pers vallen de advertentie-inkomsten tegen.

Vooruitzichten

In het VK illustreert de voorgenomen fusie van de TV-groepen Granada en Carlton de situatie in welke een aantal TMT-bedrijven zijn verzeild geraakt. Om te overleven moeten er activa worden verkocht (Vivendi Universal, Kirch etc.) of moet er gefuseerd worden om een kritische massa te bereiken. Beleggers die op deze bewegingen kunnen anticiperen, kunnen hiervan profiteren.

Dankzij de wereldwijde economische situatie, is er geen redden waarom TMT-aandelen zullen herstellen zelfs niet nu de meeste worden beschouwd als goedkoop. Tegenwoordig is alles goedkoop op de beurs.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten