Internetaandelen kunnen stijgen

De best presterende beleggingsfondsen dit jaar tot nu toe zijn fondsen die zich richten op internet en communicatietechnologie. Aan de vrije val van de internetsector is een einde gekomen, ook in die sector kunnen koersen stijgen! Het wordt echter nooit meer als vroeger. Gelukkig niet.

Freddy van Mulligen 25 april, 2003 | 15:59
Facebook Twitter LinkedIn
Wie een lijstje uitdraait met de best renderende fondsen tot nu toe dit jaar (gevestigd in Nederland), ziet dat internetfondsen het goed doen. Het ABN Amro Internet Fund spant de kroon met een rendement van 17,3% (tot en met 24 april). De nummers vier, vijf en acht in de top tien van best presterende fondsen worden bezet door de communicatie technologiefondsen van respectievelijk Robeco, Postbank en ING. Ook andere technologie gerelateerde beleggingsfondsen presteren goed. Technologie zit weer in de lift.

Dat de internetfondsen de klappen van de afgelopen jaren te boven zullen komen, lijkt in de komende jaren onwaarschijnlijk. Om weer op de toppen van drie jaar geleden te bereiken, zijn er rendementen nodig ter grootte van 1000%. Dat zal zelfs de grootste optimist niet verwachten

in de komende jaren.

Toch presteren internetaandelen zeer redelijk, in de afgelopen tijd rapporteerden de grote namen als Yahoo!, Amazon en eBay beter dan verwachte cijfers (alhoewel er nog lang niet altijd sprake is van winst). Het is niet zo dat de vooruitzichten voor al deze bedrijven zijn verbeterd, wel is het zo dat de verwachtingen van beleggers en analisten in de laatste jaren reëler zijn geworden. Daarbij is er in de sector enorm aan de boom geschud en zijn alle slechte bedrijven waarvan de torenhoge waardering enkel gebaseerd was op beloften in de verre toekomst, verdwenen. De ondernemingen die nog over zijn, hebben bewezen dat ze tegen een stootje kunnen.

Schrale troost

Dat het ABN Amro Internet Fund zo goed presteert, is een schrale troost. Het fonds heeft zijn grootste posities in de grote namen van de internetsector, welke fors zijn gestegen in koers. Het fonds van ABN Amro werd krap drie jaar geleden opgericht, op het hoogtepunt van de internetzeepbel. Het fonds heeft nooit echt kunnen profiteren van de internethype, maar wel geleden onder het uiteen spatten van deze zeepbel.

Is het nu de tijd om weer te beleggen in internetfondsen? Internet is eindelijk een normale sector geworden, waar realiteitszin het heeft gewonnen van opgeklopte verhalen en overdreven pessimisme. Wel zijn de risico’s nog steeds hoog, veel ondernemingen uit de sector maken nog steeds geen winst terwijl van een stabiel track record al helemaal geen sprake is. Daarbij komt dat waarderingen in de sector opnieuw fors zijn opgelopen en volgens commentatoren nog steeds niet realistisch zijn.

Communicatietechnologie en internet blijft een speculatieve en zeer specifieke sector die op lange termijn aantrekkelijk kan zijn. Indien u overtuigd bent van de goede vooruitzichten, kunt u een klein bedrag op de sector inzetten als accent binnen uw portefeuille. Dat hoeft overigens niet, belangrijker is dat u voldoende spreiding aanbrengt over verschillende sectoren.

Maar het wordt niet meer als vroeger. Hopelijk hebben beleggers hun lessen geleerd. Enkel beleggen in de technologiesector of in nog minder gespreide sub-sectoren -als internet- is onverstandig.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten