Tekenen van optimisme verschijnen in Amerika

Morningstar.co.uk Editors 06 december, 2002 | 17:29
Facebook Twitter LinkedIn
Positieve economische cijfers over de afgelopen maand hebben de angsten voor een dubbele recessie doen afnemen in Amerika. Toch wachten marktvorsers nog steeds op concrete tekenen voor een stevige toekomstige groei.

De drie belangrijkste Amerikaanse indices zijn sinds begin November gestegen. De S&P 500 steeg ongeveer 2% naar 921 op 3 december. De sectoren informatietechnologie, materialen en telecom lieten de sterkste verbeteringen zien en stegen 10%, 6% en 3% respectievelijk.

De Dow Jones Industrial sloot 3 december op 8743, een stijging van 2,5% ten opzichte van 1 november. Op 27 november bereikte de index een stand van 8932, maar na negatief nieuws zoals van AOL Time Warner moest de graadmeter weer terrein prijs geven. AOL Time Warner maakte bekend dat de opbrengsten

van advertenties en e-commerce in 2003 slechts de helft zullen bedragen van die in 2002. De Nasdaq steeg 6% sinds November en sloot op 3 december op 1449.

Beurssentiment

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal sneller dan verwacht. De geschatte BBP-groei werd opwaarts herzien naar een jaarlijkse groei van 4%. Dit deed de angsten dat het land opnieuw in een recessie zou belanden, verminderen.

Het consumentenvertrouwen herstelde zich ten opzichte van oktober, zo bleek uit onderzoek van zowel de Conference Board en de universiteit van Michigan. In het derde kwartaal groeide de productiviteit eveneens sneller dan verwacht, met 5,1% op jaarbasis, vergeleken met eerdere schattingen van 4%.

Toch waren beleggers teleurgesteld toen op 2 december bleek dat de index van het Institute for Supply Management liet zien dat het vertrouwen onder inkoopmanagers wel was gestegen maar nog niet duidt op economische expansie.

WorldCom schikte eind november de fraudezaak met de Securities and Exchange Commission (SEC). Dit maakt de weg vrij voor de onderneming om uit het faillissement te geraken. De SEC zelf bleef zonder hoofd, na het ontslag van Harvey Pitt.

Vooruitzichten

Alhoewel de economie er wat beter voor staat, moeten er nog wel enkele horden worden genomen. De werkgelegenheidscijfers die op 6 december uitkwamen, vielen tegen en kunnen een groot gevolg hebben op de aandelenmarkt. Ook het niveau van de consumentenbestedingen in het kerstseizoen is belangrijk voor de economie.

Ondertussen verkeren beleggers ook nog steeds in onzekerheid over de onopgeloste situatie in Irak en de mogelijkheid van terroristische aanslagen, zeker na het recente geweld in Kenia. Marktexperts discussieren of we momenteel op het einde van de bear-markt zijn beland of staan op het beginpunt van een bull-markt.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten