Zonnige rendementen in november

Frédéric Lorenzini 16 december, 2002 | 12:06
Facebook Twitter LinkedIn
TMT aandelen lieten in november uitstekende rendementen. Toch blijven sommige analisten zeer voorzichtig.

Beurssentiment

Voor de tweede maand op rij waren Technologie, Media en Telecomaandelen (TMT) de best presterende categorie. De MSCI Informatietechnologie-index steeg 16,3% en de Telecom-index 10,8% (in dollars) terwijl de Utilities-index slechts 0,3% steeg.

Na een lange periode van achterdocht, zien beleggers nu dat het niet redelijk is om de gehele TMT-sector de rug toe te keren, veel van deze aandelen zijn in feite laag gewaardeerd en hebben positieve vooruitzichten. Volgens de IB

ES-consensusvoorspellingen, zal de informatietechnologiesector een winstgroei van 60% laten zien in 2003, terwijl voor de telecomsector een groei van 179% wordt verwacht.

Door de lage vergelijkingsbasis, is het niet verrassend dat de winstvoorspellingen zijn gegroeid. Maar veel analisten blijven voorzichtig, in een rapport van Salomon Smith Barney staat te lezen dat de best renderende IT-ondernemingen in de laatste maanden die bedrijven zijn die werkelijk ‘verschrikkelijke’ rendementen lieten zien in de afgelopen 12 maanden. SSB adviseert dan ook een onderweging voor softwarebedrijven en een neutrale weging voor hard ware.

Op het gebied van telecommunicatie, reageerden markten positief op het gegeven dat operators hun kosten hebben gereduceerd en hun marges wisten vast te houden. Maar terwijl de draadloze aanbieders nog steeds marktgroei meemaken, moeten de exploitanten van vaste lijnen opereren in een omgeving met vrijwel geen groei.

Vooruitzichten

Opnieuw denken we dat beleggers voorzichtig moeten blijven wanneer ze een grote positie in de TMT willen nemen. De recente wereldwijde opleving is vooral een reactie op de lage waarderingen die het gevolg zijn van slechte prestaties in het verleden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten