Politiek neemt voorrang in VS

Terwijl zowel binnenlandse als buitenlandse politieke gebeurtenissen de gemoederen verhitten, blijven de Amerikaanse beurzen vrij stabiel.

Morningstar.co.uk Editors 28 januari, 2003 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn
Begin januari kondigde George Bush aan dat het schrappen van de dividendbelasting een onderdeel vormt van het plan om de economie te revitaliseren.

De maatregel werd als ingrijpend gezien door sommige commentatoren, maar de plannen zullen verwaterd worden door politieke compromissen voordat ze goedgekeurd zullen worden. Veel politici, inclusief sommige die wel voor economische stimuleringsmaatregelen zullen stemmen, zijn bezorgd over het groeiende overheidstekort.

Ondertussen trekt de economische groei nog nauwelijks aan. Op 15 januari publiceerde de Fed de laatste editie van het ‘beige boek’, een officieel onderzoek nar de economische activiteit in geheel Amerka. Het liet een slechts een lage groei zien van midden november tot en met begin januari. Sommige gebieden rappo

rteerden een trage groei en een matige economische activiteit.

De Amerikaanse aandelenmarkten reageren tot nu toe vrij mild. Tot en met 24 januari was de S&P licht gestegen, terwijl de Dow Jones 1% daalde. De Nasdaq maakte in genoemde periode een daling door van 4%. In vergelijking met de volatiliteit in 2002, zijn de Amerikaanse beurzen in 2003 tot nu toe vrij kalm.

Vorig jaar

Terwijl zorgen over een dubbele dip-recessie vorig jaar ongegrond bleken, werden de markten verrast door de schaal en omvang van de bedrijfsschandalen in 2002. De Securities and Exchange Commission (SEC), de bekende Amerikaanse toezichthouder, deed onderzoek bij een groot aantal ondernemingen.

Onder de ondernemingen die de krantenkoppen vulden, was WorldCom. Deze onderneming onthulde dat het 4 miljard dollar aan uitgaven onjuist had geboekt om de winstcijfers op te krikken. Arthur Anderson, een van de grote Amerikaanse accountantskantoren, viel uiteen na een veroordeling in de zaak Enron.

Ook Martha Stewart, een bekende Amerikaanse zakenvrouw en levensstijl-goeroe, was betrokken bij een voorkenniszaak. Haar bank verkocht aandelen in ImClone, een onderneming die werd geleid door één van haar beste vrienden, vlak voordat de Food and Drug Administratie een nieuw medicijn van deze onderneming afkeurde.

Tevens werden in veel gevallen effectenhuizen aangeklaagd en bestraft omdat gepubliceerde analistenrapporten niet betrouwbaar bleken. Veel grote banken kregen een boete en inmiddels wordt er gesproken over een nieuw systeem dat onafhankelijke research moet garanderen.

Veel hooggeplaatste personen moesten het veld ruimen. Harvey Pitt, het hoofd van de SEC, trad in de herfst terug. Ook Paul O’Neill, staatssecretaris van Financiën, en Lawrence Lindsey, chef-econoom van het Witte huis, traden af.

De groei van het BBP was in de eerste drie kwartalen van 2002 positie, de laatste schattingen van de groei voor het derde kwartaal bedroegen 4% op jaarbasis.

Toch eisten de bedrijfsschandalen en de zorgen over terrorisme hun tol op de aandelenmarkten. De S&P daalde iets meer dan 23% om te eindigen op een stand van 880. De Nasdaq daalde 32% in 2002 en de Dow Jones verloor 17%.

Vooruitzichten

Alhoewel de aandelenmarkten zullen reageren op de binnenlandse economische politiek, zullen rendementen in 2003 waarschijnlijk vooral gedreven worden door de manier waarop de conflicten met Irak en Noord-Korea zich zullen ontwikkelen.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten