Zonnige performance voor technologie

De opleving onder TMT-aandelen duurde niet lang…

Frédéric Lorenzini 12 februari, 2003 | 13:58
Facebook Twitter LinkedIn
Beurssentiment

Er schijnt altijd ergens de zon. Terwijl de Wereldindex in januari 3,1% verloor, daalde de MSCI IT-index 1,4% en de Telecom-index 2,3%.

Feitelijk deden telecomoperatoren het vrij goed op de beurzen. Door de lage waarderingsniveau’s die ze hebben bereikt, zijn ze voor sommige beleggers weer aantrekkelijk. Zelfs ondernemingen met hoge schulden als France Telecom en Deutsche Telecom slaagden erin beleggers aan te trekken en gaven zelfs obligaties uit.

Zelfs als leningen gemakkelijk hun weg vinden naar beleggers, moet men zich ervan bewust zijn dat het leningen zijn die gepaard gaan met hoge rendementen en dus hoge kosten. Voor ondernemingen met een gestage kasstroom en een grote klantenbasis, is di niet een normale s

ituatie. In de telecomarena blijven mobiele operatoren het meest aantrekkelijke segment doordat ze kunnen profiteren van SMS-diensten en nieuwe technologieën.

Behalve deze kansen, verkeert de TMT sector niet in een goed positie. De IT-dienstverlening heeft last van de economische groeivertraging en ook de media-aandelen lieten een klein verlies zien in januari doordat ze te maken hebben met drastische reducties van de advertentiebudgetten.

Vooruitzichten

Volgens een analist zijn TMT-aandelen in feite ‘cyclische groeiaandelen’. Dit betekent dat ze kunnen outperformen in het opgaande gedeelte van de cyclus, maar last hebben wanneer het economisch klimaat verslechtert.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten