Beheren van een aandelenfonds is ambitieus

Morningstar sprak met Emil Dörig, fondsmanager van het Credit Suisse Equity Fund Global Health Care. In de afgelopen jaren heeft de health care sector zijn klassieke rol van defensieve sector maar matig kunnen vervullen. Volgens Dörig heeft de markt sommige problemen ten onrechte overdreven en zijn er voldoende redenen om in de sector te beleggen.

Freddy van Mulligen 21 februari, 2003 | 14:32
Facebook Twitter LinkedIn
Emil Dörig begon zijn carriere in 1978 bij UBS als obligatieanalist. Na tien jaar waagde hij via converteerbare obligaties de stap naar aandelen. In 1998 maakte hij de overstap naar Credit Suisse Asset Management om daar een wereldwijd sectorteam op te zetten. Naast hoofd van deze groep, is hij ook fondsmanager van het Global Health Care Fund.

Het team dat verantwoordelijk is voor dit product bestaat naast uit Dörig uit nog een portefeuillemanager en vier analisten die op meerdere locaties in de wereld werkzaam zijn. Dörig heeft brede ervaring als vermogensbeheerder, de andere teamleden kunnen vooral bogen op een achtergrond in de farmaceutische industrie.

Eén van de veel genoemde problemen bij farmaciebedrijven is dat er zoveel patenten aflopen.

Vormt dit inderdaad een bedreiging voor de sector?

Uit onderzoek dat we deden, bleek inderdaad dat aflopende patenten verreweg de grootste zorgen zijn van beleggers. Er heerst de angst dat de competitie met generieke medicijnen (medicijnen waarop geen patent meer rust, red.) verhevigd zal worden.

En er zijn inderdaad veel patenten afgelopen, vooral in 2002 had dit grote invloed op de winstcijfers en tot en met 2007 zullen er ook nog veel andere patenten aflopen. Ook is de markt veel gevoeliger geworden voor dit soort onderwerpen mede doordat analisten klachten hebben gekregen dat ze in het verleden te optimistisch waren.

Is de markt niet te gevoelig geworden voor de patentenkwestie?

Ja, het aflopen van patenten is realiteit maar wordt veel te veel overdreven en is al volledig verdisconteerd in de modellen van analisten en de koersen. Bij de selectie van ondernemingen, moet je wel sterker dan voorheen de pijplijn van nieuwe producten bestuderen en beoordelen of beloften waar gemaakt worden.

Alhoewel farmaceuten niet zo innovatief zijn als in de jaren negentig, zullen er toch veel nieuwe medicijnen worden ontwikkeld en goedgekeurd. En na een teleurstellend 2002 wordt voor 2003 een winstgroei voor de sector verwacht van ongeveer 10%. In de daaropvolgende jaren wordt nog een hogere groei voorzien.

Sinds het aantreden van Bush was er bij de Food and Drug Authority (FDA, Amerikaanse toezichthouder voor farmacie, red.) nog geen nieuw hoofd benoemd. Hierdoor was de FDA erg voorzichtig met het goedkeuren van nieuwe medicijnen. Met het benoemen van Mark McClellan in oktober 2002 zal het aantal goedkeuringen weer stijgen.

Een andere reden waarom de markt negatief was over de farmacie-sector is de angst dat overheden genoodzaakt zijn om fors te bezuinigen op de gezondheidszorg. Is deze angst terecht?

Er zijn vele manieren om de toenemende kosten van de gezondheidszorg het hoofd te bieden. Ik ben niet erg bezorgd over bezuinigingen in de VS, de grootste markt.

President Bush heeft momenteel heel andere prioriteiten. Daarbij zijn republikeinen doorgaans erg begaan met de farmacie-industrie. Wel zal hij initiatieven ontwikkelen voor mensen die geen geld hebben, zodat zij ook toegang krijgen of houden tot de gezondheidszorg. Dit is echter geen kostenbesparing, maar veel meer een verdeling van de lasten.

Hoe is de huidige waardering in de sector?

De waardering van de Health Care sector ligt ruim onder het historisch hoogtepunt. Belangrijk bij het bekijken van de waardering is natuurlijk ook dat er een groei van de winsten wordt verwacht.

Hoe zit het met de defensieve rol van farmacie-aandelen?

Voor het begin van de bear markt werd farmacie als behoorlijk veilig gezien. Na het teleurstellend verlopen 2002 weten we dat alles niet zo stabiel was als we dachten. Inmiddels denk ik dat de donkerste wolken zijn verdwenen, alhoewel er nog geen sprake is van een strak blauwe lucht.

Men moet niet vergeten dat farmacie-bedrijven nog steeds fatsoenlijke winsten laten zien en daarbij beschikken over een grote vrije cashflow. Ook hebben de meeste bedrijven in deze sector nauwelijks schulden.

Hebben de huidige onzekerheid en de dreigende oorlog invloed op de resultaten van de sector?

De oorlog heeft de grootste invloed op de aandelenmarkt via de toenemende onzekerheid. Onzekerheid is altijd en voor iedere sector een negatieve factor doordat beleggers risico-avers zijn.

Van de oorlog zelf verwachten wij voor onze sector geen fundamentele invloed. Ik verwacht hoogstens een klein positief effect doordat er extra orders voor sommige medicijnen gedaan zullen worden.

Ook in uw portefeuille zien we bekende en grote namen. Is het niet moeilijk om een goed resultaat te behalen doordat de grote ondernemingen door veel analisten worden gevolgd en de markt efficiënt is?

Het beheer van een actieve aandelenportefeuille is per definitie een ambitieuze bezigheid; je wilt de index verslaan en denkt dat het kan.

Wij voegen waarde toe doordat we een wereldwijd netwerk van analisten hebben die volledig ingevoerd zijn in het betrekkelijk kleine universum van 85 namen. Met onze analisten hebben de portefeuillebeheerders heel intensief contact. Wij richten ons op de large en mid caps omdat daar onze expertise ligt. Wij zijn ervan overtuigd dat we met onze ervaring en achtergronden de capaciteiten hebben om het goed te doen.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten