Farma: een screaming Buy?

Als er een sector is waarvoor beleggers een echte langetermijnhouding willen aannemen, dan is het farmacie of health care. De vergrijzing leidt tot toenemend medicijngebruik en daarbij is farmacie van oudsher al een groeisector.

Freddy van Mulligen 22 september, 2006 | 12:27
Facebook Twitter LinkedIn
Het ged
uld van beleggers wordt de laatste jaren danig op de proef gesteld. In het jaar 2000 werden er nog rendementen van boven de 50% behaald in deze sector, maar sinds die tijd behoren de pillendraaiers samen met alles wat naar technologie riekt tot de slechtst presterende sectoren. Problemen met het aflopen van patenten, rechtszaken en vooral zorgen over nieuw te ontwikkelen medicijnen brachten de sector op achterstand.

Het is een natuurlijke reactie van veel beleggers om nadat een sector of regio een paar jaar slecht presteert, er afscheid van te nemen en om daarvoor in de plaats iets te kopen wat wel mooie rendementen liet zien. De m

eest succesvolle beleggers weten dat dit een hele riskante strategie is, en dat het slimmer is om onder de achterblijver te zoeken naar interessante beleggingen.

Dat de farmasector slechte rendementen liet zien is alleen niet genoeg om erin te beleggen. Uit winsten en waarderingen blijkt dat het momenteel nog niet de tijd is om uw beleggingsportefeuille vol farmaciebedrijven te laden.

De gemiddelde koerswinstverhouding in de Morningstar Categorie Farmacie & Gezondheid is momenteel 22. Eind 2000 lag dat nog op 26. De sector is dus ontegenzeggelijk goedkoper geworden maar is nog steeds hoger gewaardeerd dan de koerswinstverhouding bij wereldwijd beleggende aandelenfondsen of bij het gemiddelde Noord-Amerika fonds. De winstgroei van de sector wordt momenteel geschat op 14% voor het komende jaar, wat beslist hoger is dan voor de markt als geheel, maar wel lager dan in de jaren 2001 en 2002. De sector is dus goedkoper geworden, maar laat ook een lagere groei zien.

Ook als we kijken naar de grote farmaciejongens, blijkt er weinig van een onderwaardering. De aandelenanalisten van Morningstar schatten in dat de meeste farmacie bedrijven momenteel goed gewaardeerd zijn. Ondernemingen als Pfizer, Merck, en Abbott Laboratories krijgen van Morningstar-analisten drie sterren, wat betekent dat de huidige waardering ten opzichte van toekomstige groei niet duur, maar ook niet goedkoop is. Johnson & Johnson is een uitzondering, deze gigant heeft momenteel een sterrenrating van 5.

Binnen de subsector van medische technologie vinden onze aandelenanalisten meer koopjes. Deze ondernemingen werden geplaagd door zorgen over sommige cardiologische producten, maar zijn inmiddels erg goedkoop geworden. Een onderneming als Medtronic heeft een rating van vijf sterren. In Nederland biedt Ohra een fonds aan dat in medische technologie belegt terwijl er ook een soortgelijk fonds van KBC geregistreerd is ter verkoop. Ook op het gebied van biotechnologie zijn er interessante en goedkope aandelen te vinden. Amgen en Biogen Idec hebben respectievelijk een rating van vijf en vier sterren.

De sector als geheel is ondanks het jarenlange achterblijven bij de totale markt nog geen koopje te noemen. Beleggers die bepaalde subsectoren als de biotechnologie overwegen, moeten weten dat dit een extreem risicovol segment is.

Fondsen die eruit springen over de laatste jaren qua prestaties beleggen uitsluitend in Europese health care: EasyETF Euro Health, Fortis L Eq Pharma Eur, ING (L) Invest European Health Care en StreetTRACKS MSCI Europe Health Care ETF hebben ieder een rating van vijf sterren.

Bij het schrijven van dit artikel heeft de auteur dankbaar gebruik gemaakt van een bijdrage op Morningstar.com van Christopher Davis.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten