Weinig lichtpunten

Met een verlies van 5,2% in februari in dollars was de MSCI Telecom-sector één van de slechtst presterende industrieën.

Frédéric Lorenzini 10 maart, 2003 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn


Beurssentiment

Overtuigd dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie niet fantastisch zijn, mijden de meeste beleggers TMT-aandelen, zelfs nu veel van deze aandelen bijzonder goedkoop zijn. Na een hernieuwde interesse eind 2002, worden TMT-aandelen opnieuw geraakt. Telecom-operatoren worden nog steeds gezien als op het eerste gezicht laag gewaardeerd maar toch zeer risicovol vanwege de enorme schuldenlast en het betrekkelijke kleine groeipotentieel dat men in deze markt mag verwachten.

Voor aanbieders van mobiele telefonie wordt daarentegen verwacht dat ze een substantiële groei kunnen doo

rmaken met dito opbrengsten. Veel van deze aandelen krijgen een koopaanbeveling van analisten. Ondanks de vrees die eind 2000 en in 2001 ontstond dat de technologie van de derde generatie zijn verwachtingen niet waar zou maken, zijn de aanbieders erin geslaagd om een slimme overstap te maken naar nieuwe diensten (SMS, data, foto’s). De acceptatie van klanten is dermate groot dat WestLB Panmure denkt dat de nieuwe telefoontoestellen in 2004 een massaproduct zullen zijn.

Dit is voor producenten van toestellen als Nokia, Ericsson en Motorola goed nieuws. Ook de producenten in de chipindustrie zullen profiteren van de evolutie bij mobiele telefoons. In januari bleek de chipindustrie een stijging van 20% jaar op jaar te hebben gemaakt. Chipfabrikanten hebben al hun hoop op de markt voor mobiele telefonie gevestigd, andere groeimogelijkheden lijken in 2003 uitgesloten.

Van de PC-industrie hoeven de chipfabrikanten dit jaar niet veel te verwachten. Dell Computers verklaarde in februari dat het dit jaar geen verbetering verwacht. Professionele klanten reduceren hun uitgaven om zodoende de bestaande capaciteit maximaal te benutten. De verkoop aan particulieren heeft te lijden onder het gebrek aan vertrouwen bij consumenten.

Experts zien wel groei op diverse nichemarkten als beveiliging of IT-management applicaties voor PC’s en netwerken, maar blijven voor de gehele sector voorzichtig.

Vooruitzichten

Zoals alle sectoren van de economie ligt de TMT-sector onder druk doordat er veel onzekerheden zijn door de mogelijke oorlog met Irak en de wereldwijde economische groeivertraging.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten