Oorlogsdreiging maakt beleggers terughoudend

De onzekerheid over een oorlog met Irak domineert de toon op de aandelenmarkten van de VS. Op de achtergrond spelen economische data -die een gemengd beeld geven- een rol.

Morningstar.co.uk Editors 10 maart, 2003 | 16:01
Facebook Twitter LinkedIn
De Federal Reserve publiceerde vorige week de meest recente editie van het Beige Book, een rapport dat de ondernemingsomstandigheden in 12 districten onderzoekt. In het algemeen bleek de economische groei te zijn vertraagd, alhoewel sommige regio’s een opleving lieten zien.

Volgens het rapport hebben de economische en internationale spanningen niet alleen de gevolgen voor uitgaven van ondernemingen en consumenten, maar ‘temperen ze ook de verwachtingen op korte termijn’.

Een ander onderzoek bevestigde het beeld van een langzaam aan herstellende productiesector. Op 3 maart rapporteerde het Institute for Supply Management alhoewel de economie en de productiesector wel groeien, de groei in februari lager was dan in voorgaan de maand.

De herziene cijfers voor het BBP

waren positiever. De groei op jaarbasis voor het laatste kwartaal van 2002 werd opwaarts herzien naar 1,4% van 0,7%. Deze stijging was sterker dan verwacht.

Vertrouwen daalt

De belangrijkste onderzoeken laten zien dat het consumentenvertrouwen in de laatste maanden is ingestort. De vertrouwensindex zoals berekend door het Conference Board, daalde van 78,8 naar 64 en staat nu op het laagste niveau sinds oktober 1993.

De belangrijkste indices daalden in de afgelopen maand licht. Sinds begin februari daalde de S&P index iets meer dan 30 punten. Dit jaar is de index tot nu toe ongeveer 6% gedaald. De Nasdaq sloot op 1305, een daling vanaf het begin van het jaar van 2,2%.

Het laatste schandaal dat Amerika beroerde was Ahold, een Nederlandse onderneming en de derde grootste supermarkt in de wereld. Recente onderzoeken onthulden behoorlijke boekhoudkundige tekortkomingen, die gedeeltelijk een Amerikaanse dochter betroffen. De Securities and Exchange Commission, de belangrijkste Amerikaanse toezichthouder, startte een onderzoek.

Recordtekorten

Het tekort op de Amerikaanes lopende rekening steeg naar een record van USD 435,2 miljard in 2002 van USD 358 miljard in 2001. De lopende rekening kijkt naar de balans tussen de exporten en importen van een land, een tekort betekent dat een land meer importeert dan exporteert.

Uit een recent onderzoek van Morningstar bleek dat dit tekort door 83% van de ondervraagde Europese fondsmanagers als ernstig of zeer ernstig probleem wordt gezien.

De richting van het Irak-conflict zal de komende weken nog duidelijker worden. Hans Blix heeft aan de VS gerapporteerd en binnenkort zal er in de veiligheidsraad gestemd worden over de resolutie die wordt voorgesteld door de Amerikanen en de Britten.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten