Markt is gevangene van oorlogsnieuws

De oorlog in Irak domineert het Amerikaanse nieuws en heeft een sterke invloed op de aandelenmarkten.

Morningstar.co.uk Editors 08 april, 2003 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn
De onzekerheid voorafgaand aan de aankondiging van militaire actie plaagde de aandelenmarkten. Maar sindsdien bepaalt het ingeschatte succes van vooral Amerika in de waarschijnlijk de door de media meest intensief gevolgde oorlog ooit de koersen.

Dit heeft bijgedragen aan de volatiliteit in de laatste weken. Ieder teken van een oorlog die snel is afgelopen, zorgde voor een stroomversnelling op de beurzen en bij ieder teken van vertraging daalden de koersen.

De S&P sloot op 3 maart op 876, een stijging van 4% sinds het begin van maart. Ten opzichte van begin 2003 is de S&P per saldo bijna vlak gebleven. De index is wel volatiel, en zal dat waarschijnlijk blijven in de nabije toekomst.

De hardst getroffen sectoren tot nu toe dit jaar zijn telecommunicatie, defensie

ve consumentengoederen en materialen, die respectievelijk 12%, 6% en 6% zijn gedaald. Cyclische consumentengoederen (waar ook ondernemingen als eBay, Starbucks en Walt Disney onder vallen), farmacie en gezondheidszorg en informatietechnologie behaalden positieve rendementen.

De Nasdaq steeg 4% vanaf begin maart tot en met 3 april. Vanaf 1 januari gemeten staat de index 4,5% hoger.

Zorgen van de Fed

Zelfs de Federal Reserve was niet onbewogen onder de oorlog. Het was hoogst ongebruikelijk dat ze deze maand niet zijn visie gaf over de afweging van de risico’s in de economie, als reden werden de internationale spanningen genoemd.

De laatste schatting voor het BBP werd bekend gemaakt voor het vierde kwartaal, die bevestigde dat de economie op jaarbasis groeide met 1,4%. De belangrijkste onderzoeken naar consumentenvertrouwen lieten kleine dalingen zien in maart na een forse val in februari.

De laatste uitgaven van het Institute for Supply Management rapporteerden een krimp in zowel de fabrieks- als niet-fabriekssectoren. De niet-fabrieksindex daalde met 6 procentpunt naar 47,9%, terwijl de fabrieksindex negen punten daalde tot 46,3%. Het niveau wat duidt op expansie ligt bij 50. Dit was de eerste keer in 14 maanden dat de activiteit in niet-fabriekssectoren daalde.

De laatste schattingen voor de kosten van de oorlog zijn 75 miljard euro, dit zal stijgen als het conflict lang duurt. Commentatoren zijn momenteel verdeeld over de toekomst van de Amerikaanse economie.

Sommigen beweren dat als de oorlog voorbij is Amerika weer in een sneller tempo zal groeien. Anderen zien de oorlog als slecht excuus voor de slechte prestaties en denken dat dieper liggende economische problemen de oorzaak zijn. Er is ook de angst dat de spanning tussen de VS en het ‘oude Europa’ een weerslag zal hebben.

Voor Europese fondsmanagers is één beleggingscategorie niet geliefd. In het laatste onderzoek van Morningstar kwam naar voren dat 27% van de ondervraagden vond dat er een zeepbel was ontstaan in Amerikaanse overheidsobligaties, terwijl 40% vond dat het waarschijnlijk was dat er een zeepbel zou ontstaan in de nabije toekomst.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten