Gestegen politiek risico

De verkiezing voor de partijleider in september bij de regerende LDP heeft het politieke risico in Japan verhoogd en bijgedragen aan een verdere daling van de aandelenmarkten. Ondertussen is de verbeterde cash flow een langetermijnargument voor Japanse aandelen.

Jonas Lindmark 23 april, 2003 | 15:22
Facebook Twitter LinkedIn
De beurs van Tokio maakt opnieuw een andere beweging dan andere markten. Gedurende april is de MSCI Wereldindex tot nu toe (22 april) 7% gestegen terwijl de MSCI Japan-index 3% is gedaald (beide in dollars).

Het verschil tussen Tokio en de rest van de wereld is traditioneel groter dan tussen de meeste andere landen, wat betekent dat een kleine belegging in Japan het risico van een portefeuille verlaagd. Het probleem met deze redenering is dat de Japanse aandelen een positief verwacht rendement moeten hebben. Er zijn veel oorzaken die de slechte prestaties tot nu toe dit jaar kunnen verklaren, het politiek risico is waarschijnlijk de hoofdoorzaak.

Beurssentiment

Redenen om in Tokio te beleggen zijn moeilijk te vinden na 13 jaar van koersdalingen, lage economische groei en een politieke impasse. Maar er zijn wel veel winstgevende ondernemingen. Analisten die beargumenteren dat het nu de tijd is om een belegging voor de lange termijn aan te gaan, wijzen op de verbeterde cashflows bij de meeste Japanse ondernemingen na jaren van kostenreducties. Lagere koersen betekenen dat de waardering (koers/cashflow) momenteel veel lager ligt dan in de VS. Wanneer de economische groei in Japan zou stijgen, geeft dat hoop op hogere waarderingen.

Tegelijkertijd zijn er valide argumenten om juist niet in Japanfondsen te beleggen. Een diep geworteld pessimisme gekoppeld aan een vergrijzende bevolking, wijzen op een aanhoudend lage groei. Ook is het nadat er veel verliezen zijn geleden moeilijk om genoeg beleggers te vinden die ’nieuw geld’ in aandelen willen steken, wat wel nodig is voor een aanhoudende rally. Daarbij komt dat de slechte leningen een aanhoudende kans geven op een financiële crisis. Het nieuwe leiderschap bij de Bank van Japan is tot nu toe een teleurstelling. Allicht is het redelijk om langer dan een maand te wachten op een radicale actie om de deflatie te beteugelen.

Vooruitzichten

Politieke actie, in het bijzonder economische hervormingen, zijn nodig in Japan. Een belangrijke gebeurtenis is daarom de verkiezing in september van de partijvoorzitter bij de regerende LDP. De huidige minister president Junichiro Koizumi heeft gewerkt aan zijn hervormingsagenda sinds hij partijvoorzitter werd in het voorjaar van 2001. Kernvragen zijn nu of Koizumi blijft ijveren voor economische hervormingen en of hij de verkiezing voor partijvoorzitter kan winnen. Als hij niet herkozen wordt, zal hij waarschijnlijk nieuwe algemene verkiezingen uitschrijven, met een hoogst onzekere uitkomst.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten