Dalende dollar en deflatierisico raakt VS

De dollar daalde in mei naar een diepterecord versus de euro en daalde eveneens ten opzichte van de yen. Dit gaf ruimte voor vraagtekens bij de Amerikaanse politiek van de ‘sterke dollar’.

Morningstar.co.uk Editors 04 juni, 2003 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn
Recente commentaren van Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve, en John Snow, staatsecretaris van financiën, laat bij velen, inclusief valutahandelaren, de indruk achter dat de VS zijn politiek van een harde valuta loslaat – een politiek die dateert uit het tijdperk Clinton.

In het vorige weekend droeg George W Bush bij aan de verwarring door in een interview voor de Poolse televisie op de G8 top een sterke dollar te steunen.

Een zwakkere dollar zal Amerikaanse exporteurs helpen en kan het recordtekort op de lopende rekening van de VS verkleinen. Toch zal het een wereldwijd herstel kunnen verhinderen door de duurder wordende importen voor de Amerikaanse consumenten die een grote bijdrage leverden aan de recente economische groei.

Het kan zijn dat de

dollar nog verder moet dalen ten opzichte van Aziatische munten. Alhoewel het Amerikaanse tekort grotendeels met Azië is, is er tot op heden geen aanpassing van de valutakoersen ten opzichte van deze landen geweest – gedeeltelijk ook omdat sommige Aziatische landen hun valuta aan de dollar hebben gekoppeld.

Greenspan veroorzaakte nog meer zorgen toen hij waarschuwde voor deflatie in de laatste hoorzitting voor het Joint Economic Comittee of Congress: ‘We hebben een punt bereikt, in de beoordeling van de Federal Open Market Committee, waarbij de kans van een niet welkome substantiële daling van de inflatie in de volgende kwartalen iets groter is dan op een versnelling van de inflatie.’

De Federal Reserve liet de rente ongemoeid op 1,25%, maar er wordt gespeculeerd dat het de tarieven in juni zal verlagen.

De werkloosheid bereikte de 6% in mei. Dit was een sterke stijging ten opzichte van het niveau van 5,8% in de laatste maanden en ten opzichte van de 5,9% die gemiddeld in 2002 werd gemeten.

Optimistische rapporten

Ander economisch nieuws was positief. De geschatte BBP-groei voor het eerste kwartaal, gebaseerd op meer gegevens, werd opwaarts bijgesteld naar een jaarlijks niveau van 1,9% van 1,6%.

Het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan liet een stijging zien ten opzichte van April. Dat was ook het geval voor de consumentenvertrouwenindex van de Conference Board. De S&P steeg bijna 6% over mei, de index is dit jaar tot nu toe met bijna 10% gestegen.

Het congres stemde in met een geamendeerde versie van het plan van Bush om de belastingen te verlagen welke 350 miljoen dollar zal kosten in de komende tien jaar. Dit plan, bedoeld als economische stimulans, is zeer controversieel.

Afgelopen week onthulde de Financial Times dat de regering Bush een rapport in een bureaula heeft doen verdwijnen waarin de enorme begrotingstekorten van de Amerikaanse regering worden beschreven. In het rapport zou zijn te lezen dat om de medische en pensioenvoorzieningen voor babyboomers te kunnen betalen, de overheid forse belastingverhogingen of besparingen moet doorvoeren.

Het rapport werd bewust uit het jaarlijkse begrotingsrapport gehouden, welke in februari werd gepubliceerd.

De vooruitzichten voor de Amerikaanse markten zijn onzeker. Aandelenmarkten lieten een stijging zien na het beslissen van de oorlog met Irak, maar de vooruitzichten voor een economisch herstel zijn nog steeds gemengd. Marktwaarnemers zijn verdeeld of de recente rally een tijdelijke opleving was of onderdeel van een langetermijntrend.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar.co.uk Editors  analyse and report on shares, funds, market developments and good investing practice for individual investors and their advisers in the UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten