FD Morningstar Awards 2009 uitgereikt

Op een druk bezochte maar qua opzet bescheiden avond zijn in Amsterdam voor de vijfde maal de FD Morningstar Awards uitgereikt. Dertien prijzen gingen naar goed presterende beleggingsfondsen daarnaast kregen ook 5 fondsgroepen een prijs vanwege hun consistent goede productaanbod. Managing Director van Morningstar Don Phillips was de key note speaker. Ook in een crisis zijn er fondsen die beter presteren dan de concurrentie.

Freddy van Mulligen 10 maart, 2009 | 8:36
Facebook Twitter LinkedIn

De winnaars van awards voor aandelenfondsen en high yield obligaties waren zich ervan bewust dat er voor beleggers in 2008 weinig te vieren was. Don Phillips benadrukte dat beleggingsfondsen een moeilijk jaar hadden, maar dat ze nog steeds voor veel beleggers de juiste beleggingsmogelijkheden zijn. “In de VS liet 25% van de aandelen een rendement lager zien dan -75%. Bij beleggingsfondsen was er bij de 15 000 (zonder leverage) aandelenfondsen slechts een fonds te vinden met een rendement lager dan -75%.”

Morningstar heeft in diverse landen een lange geschiedenis met het toekennen van awards aan fondsen en hun beheerders die over langere termijn goede prestaties hebben bereikt voor beleggers. In Nederland reiken het FD en Morningstar gezamenlijk voor de vijfde maal deze prijzen uit. De winnaars in de diverse categorieën staan hieronder vermeld. Niet alle fondsen hebben positieve rendementen laten zien over 2008, maar de winnaars hebben wel duidelijk beter gepresteerd dan hun concurrenten en daarbij een lager risico laten zien.

We gaan bij het toekennen van de prijzen verder dan simpelweg de prestaties over 2008. Voor de FD Morningstar Awards moeten fondsen tenminste vijf jaar bestaan en consistent goede prestaties laten zien. Voor het toekennen van de awards aan de fondsen hebben we een systeem ontworpen dat rekening houdt met de rendementen over het laatste kalenderjaar, de laatste drie en de laatste vijf jaar. Fondsen worden beoordeeld met behulp van hun procentuele ranking van de rendementen in hun Morningstar categorieën met een gewicht van 30% voor de eenjaarsperiode, 20% voor de driejaarsperiode en 30% voor de vijfjaarsperiode. In totaal zijn rendementen dus goed voor 80% van de totale score.

Winnaars Awards
Award Winnaar
Aandelen Nederland Orange Fund
Aandelen Europa Large Cap Comgest Europe
Aandelen VS Large Cap JPMorgan America Large Cap
Aandelen Azië Fidelity Funds - Asian Special Situations
Aandelen Sector Insinger de Beaufort Real Estate
Aandelen Emerging Markets Comgest Growth Emerging Markets
Aandelen Wereldwijd DWS Vermögensbildungsfonds
Mixfondsen Carmignac Patrimoine
Obligaties Euro Overheid AEGON Rente Fund
Obligaties Euro High Yield Threadneedle European High Yield Bond Gross
Obligaties Wereldwijd Robeco Lux-o-rente D
Obligaties Bedrijven EUR Triodos Groenfonds
Obligaties Euro Gediversifieerd ASN Obligatiefonds
Beste Grote Fondshuis Aandelenfondsen Threadneedle
Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen Schroder
Beste Kleine Fondshuis Aandelenfondsen Vanguard
Beste Kleine Fondshuis Obligatiefondsen Delta Lloyd
Beste Fondshuis alle Assetcategorieën ThreadneedleDe resterende 20% van de score die we berekenen komt voor rekening van risico. Om te corrigeren voor risico gebruiken we de procentuele rankings (percentielen) van het Morningstar Risico binnen de Morningstar Categorie. In lijn met onze benadering van de lange termijn, is 8% van de totale score gebaseerd op de driejaars Morningstar Risico ranking en 12% op de vijfjaars Morningstar Risico Ranking. We gebruiken Morningstar Risico vanwege zijn eigenschap dat het de voorkeuren van beleggers goed in kaart brengt omdat het rekening houdt met neerwaarts risico. Als laatste controle moet een fonds om een award te krijgen in de laatste vijf jaar in ten minste drie jaren een bovengemiddeld rendement hebben laten zien in zijn categorie. Analisten van Morningstar doen ook een uitgebreide kwalitatieve controle op de genomineerden en winnaars. Bij de Awards voor Fondshuizen kijken we naar hoeveel fondsen in Nederland worden aangeboden en wordt de vijfjaars rating als criterium genomen.

Aandacht voor goede fondsen

De komende bijlage FD Geld staat geheel in het teken van de FD Morningstar Awards en bevat onder andere een profiel van alle winnaars. De bijlage valt bij de abonnees van het FD op vrijdag 13 maart op de mat. De prijsuitreiking en de bijkomende activiteiten creëren aandacht voor beleggingsfondsen in het algemeen en in het bijzonder willen we fondsen in de schijnwerpers zetten die consistent goede prestaties hebben laten zien over een langere termijn om zo beleggers een dienst te bewijzen. Ook op de website www.morningstar.nl zullen profielen van de winnaars verschijnen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings