Beste Grote Fondshuis Obligatiefondsen Schroders - FD Morningstar Award 2009

Schroders is een grote onafhankelijke en aan de beurs genoteerde vermogensbeheerder met een geschiedenis die meer dan 200 jaar terug gaat.

Freddy van Mulligen 12 maart, 2009 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

Op het gebied van obligatiefondsen doet Schroders het de laatste jaren goed. Schroders biedt tientallen obligatiefondsen aan die in meerdere varianten naar de markt komen: voor particulieren en instituten, en al dan niet gehedged. In totaal heeft Schroders 145 miljard euro onder beheer in beleggingsfondsen, waarvan 22 miljard in obligatiefondsen.

Obligatiefondsen die ultimo 2008 met 5 sterren door Morningstar waren bekroond van Schroders zijn onder andere Emerging Markets Debt Absolute Return, Euro Corporate Bond, Euro Bond en Asian Bond.

Voor het Emerging Markets Debt fonds bestaat het universum uit meer dan 50 landen. Het fonds streeft naar een absolute return, wat betekent geen negatieve rendementen in 12 maands perioden. Dat is niet makkelijk in de huidige omgeving, en het lukte ook niet altijd. Wel steekt het fonds goed af bij zijn sectorgenoten. Het fonds wordt beheerd door het emerging markets debt team onder leiding van Geoff Blanning. In totaal heeft zijn team meer dan 4 miljard dollar onder beheerd.

Schroders richt zich op research. Het Euro Corporate Bond fund wordt beheerd door het team van creditanalisten en portefeuillemanagers dat in totaal 32 mensen groot is. Dit fonds valt sinds 2006 onder verantwoordelijkheid van Adam Cordery. Hoewel het fonds zich beperkt tot obligaties in euro’s kunnen de uitgevers heel goed bedrijven zijn buiten de eurozone. De portefeuille bestaat uit 50 tot 100 uitgevende ondernemingen, het fonds wil een fonds zijn voor alle omstandigheden en brengt daarom de nodige spreiding aan.

Jamie Stuttard is de beheerder van het Euro Bond fund. Het fonds wist in 2008 zijn index niet bij te houden maar de 5,7% steekt wel hoog uit boven de rest in de categorie. Momenteel is tweederde van dit fonds belegd in overheidsobligaties.

Het Asian Bond fund belegt in zowel obligaties in “harde” valuta als in obligaties in lokale valuta uit Azië. In de portefeuille kom je zowel overheidsobligaties tegen als ook bedrijfsobligaties. Opvallend is dat om het risico te dempen een vijfde van de portefeuille in Duitse staatsobligaties zit. Dat was evenwel niet genoeg om het hoofd boven water te houden in 2008, het fonds verloor 1%. De waarderingen lijken momenteel aantrekkelijk in Azië, maar de fondsmanager waarschuwt dat liquiditeit en het ontbreken daaraan voor vreemde sprongen in de markt kan zorgen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings