Comgest Europe - Winnaar FD Morningstar Award 2009

Een solide beleggingsproces en een ervaren beheerteam.

Morningstar Europe Editor 12 maart, 2009 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

Comgest Europe is binnen de groep van fondsen die beleggen in Europese aandelen een van de beste fondsen is die momenteel op de markt zijn.

Het fonds wordt beheerd door de ervaren Laurent Dobler, maar net als bij alle fondsen van Comgest, wordt hij bijgestaan door een groep van zes beheerders/analisten die zich volledig toeleggen op Europese aandelen. De leden van dit team hebben gemiddeld vijftien jaar ervaring in het beheer van beleggingsfondsen.

Het beleggingsproces richt zich nadrukkelijk op groei en kwaliteit, een aanpak die door de hele Comgest groep wordt toegepast. Het team kiest daarbij uitdrukkelijk voor ondernemingen met een hoge winstgevendheid en het vermogen om die winst, ongeacht de economische cyclus, te verhogen. De ondernemingen in de portefeuille van dit fonds hebben over het algemeen een dominante marktpositie, een sterk managementteam en een gezonde balans, vrij van schulden. Aandelen uit meer cyclische sectoren zoals de financiële sector, worden daarom bewust buiten het universum van het fonds gelaten. De uiteindelijke portefeuille is zeer geconcentreerd en bestaat uit 20 tot 35 aandelen. Op die manier weet het fonds zich duidelijk te onderscheiden van zijn benchmark en van fondsen in dezelfde Morningstar categorie.

De fondsbeheerder belegt voor de lange termijn en is bereid tegen de stroom in te zwemmen. Het bijna dogmatisch vasthouden aan de strikte beleggingscriteria zorgt op korte termijn voor perioden van ondermaatse prestaties, zoals in 2005 toen het team olie gerelateerde waarden links liet liggen vanwege het cyclische karakter.

Kijken we over de lange termijn, dan stellen we vast dat het fonds voorbeeldig gepresteerd heeft. Het bevindt zich bij de top 10% van best presterende fondsen binnen zijn categorie over drie, vijf en tien jaar. In het bijzonder in dalende markten blijkt dit fonds relatief goed te presteren, dat is het gevolg van de continue aandacht voor de waardering en kwaliteit van de aandelen waarin het fonds belegt. Dit beleggingsfonds is bijgevolg geschikt als basis voor een beleggingsportefeuille.

De vele kwaliteiten van Comgest Europe spreken aan: het sterke en ervaren team en het rigoureus beleggingsproces dat zijn kracht bewezen heeft. Het fonds heeft de capaciteit om ook op de lange termijn goed te blijven presteren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings