Comgest Growth Emerging Markets - Winnaar FD Morningstar Award 2009

Een goede keus voor beleggers die een deel van hun portefeuille willen diversifiëren naar de opkomende landen.

Morningstar Europe Editor 12 maart, 2009 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds 2006 wordt het fonds beheerd door Vincent Strauss, die met 30 jaar ervaring een van de fondsbeheerders is die al het langst in deze beleggingscategorie actief is. Samen met comanager Wojciech Stanislawski stond hij aan de wieg van het fonds. Dit getalenteerde duo werkt – volgens de traditie van Comgest – met een uitgebreid team.

Ook het beheer gebeurt volledig volgens de waarden van de groep en legt de nadruk op groei en kwaliteit. Het team is uitsluitend geïnteresseerd in ondernemingen met een hoge winstgevendheid en het vermogen om die winst verder te verhogen, ongeacht de economische cyclus. In de portefeuille vinden we voornamelijk ondernemingen met een dominante marktpositie, een sterk managementteam en een gezonde balans, vrij van schulden. Aandelen uit meer cyclische sectoren zoals de financiële sector, worden bewust buiten het universum van het fonds gelaten. Deze aanpak resulteert in een zeer geconcentreerde portefeuille (bestaande uit ongeveer 40 aandelen) die sterkt verschilt van de benchmark, zowel op sector- als regiovlak.

De fondsbeheerders hebben een lange beleggingshorizon en zijn bereid om tegen de marktovertuiging in te gaan. Zo hebben zij er de laatste jaren bijvoorbeeld voor gekozen om weg te blijven van mijn- en oliesectoraandelen, terwijl deze ondernemingen de verschillende indices juist tot nieuwe hoogten brachten. Het is belangrijk dat een belegger in dit fonds begrijpt dat dit bijna dogmatisch vasthouden aan strikte beleggingscriteria kan leiden tot perioden van lager dan gemiddelde rendementen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de markten, zoals in 2005, fundamentele waardering achter zich laten.

Die perioden van onderperformance bleven in het verleden wel kort en over vijf en drie jaar behoort dit fonds zonder moeite in het beste kwartiel van de Morningstar categorie Aandelen Opkomende Markten. Naast dit fonds zijn de beheerders ook verantwoordelijk voor Magellan. Dit in Frankrijk gedomicilieerde fonds wordt op dezelfde wijze beheerd en behoort ook tot het beste kwartiel over een periode van tien jaar.

De ervaring van het team en de extreme coherentie van de beleggingsaanpak zijn de pijlers voor dit uitstekende track record en het fonds is duidelijk een van de betere in zijn categorie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten