“Buffett gaat voorlopig nog door”

Het is het beste bewaarde geheim van Berkshire Hathaway: wie gaat de inmiddels tachtigjarige Warren Buffet opvolgen en wanneer gebeurt dat?

Maarten van der Pas 27 augustus, 2010 | 9:23
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds Warren Buffet zo’n beetje de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, inmiddels 15 jaar geleden, is de vraag steeds pregnanter geworden: wanneer draagt de legendarische investeerder het voorzitterschap van Berkshire Hathaway over? En aan wie? En wat betekent dat voor de onderneming, want van iemand zoals Buffett is er maar één. Warren Buffet ís Berkshire Hathaway, en andersom.

Maar ondanks zijn respectabele leeftijd wijst niets erop dat deze krasse knar binnenkort met pensioen gaat. Buffett heeft meerdere keren aangegeven dat hij er niet aan denkt om te stoppen. “Ik zou echt verbaasd zijn als Buffett binnenkort stopt”, zegt Morningstar-analist en Berkshire Hathaway-volger Paul Larson. “Buffett houdt van zijn werk en zolang zijn gezondheid het toelaat gaat hij door. Hij verkeert in goede conditie en gezondheid en het is eerder mother nature dan Buffett die bepaalt wanneer hij ermee ophoudt.”

Jong en rijk
Dit neemt niet weg, dat Buffett niet met zijn opvolging bezig is. Namen noemt hij niet, maar hij heeft wel aangegeven waaraan de nieuwe topman van Berkshire Hathaway moet voldoen. Deze is relatief jong en bereid om de baan voor enkele decennia te accepteren. Zijn langetermijnvisie voert Buffett niet alleen door in zijn investeringen, maar ook in zijn opvolging. En zijn opvolger is financieel onafhankelijk. Hij heeft de baan niet nodig voor het geld en doet het vooral omdat hij het werk leuk vindt en het een eer vindt om voor Berkshire te werken. Buffett wil de investeringsportefeuille vanWall Street Journal schoof hij Li Lu naar voren als een van de belangrijkste kanshebbers om Buff Berkshire Hathaway van 100 miljard doller niet in handen geven van iemand die handelt uit eigenbelang.

Lu en Sokol
Het was dan ook een kleine revolutie toen Charlie Munger, tweede man bij Berkshire Hathaway, eind juli opeens met een naam kwam. In een interview met zakenkrant Wall Street Journal schoof hij Li Lu naar voren als een van de belangrijkste kanshebbers om Buffett op te volgen. De Chinees-Amerikaanse Lu (44) is een hedge fund manager en heeft zijn eerste geld al verdiend voor Berkshire Hathaway. Hij bracht Munger in contact met BYD, een Chinese fabrikant van batterijen en auto’s, en Berkshire investeerde in deze onderneming. Inmiddels is de waarde van dit belang verzesvoudigd en heeft Berkhsire ongeveer 1,2 miljard dollar opgeleverd.

Lu heeft een opmerkelijke levensloop. Nadat zijn ouders tijdens de Culturele Revolutie in China naar een werkkamp werden gestuurd groeide Lu op bij diverse pleeggezinnen. Hij was één van de leiders van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Deze opstand werd door de Chinese overheid met tanks bloedig beëindigd. Lu vluchtte naar Frankrijk en trok vervolgens naar de Verenigde Staten. Hij richtte een hedge fund op dat sinds 1998 een jaarlijks rendement boekt van 26,4 procent. Lu wordt omschreven als slim en hardwerkend.

Toch is er wel enig risico verbonden aan Lu. De BYD-deal is zijn enige grote investering en los daarvan is zijn prestatie als hedge fund manager niet heel opvallend. Het is de vraag of hij zulke winsten ook weet te maken met een grote portefeuille als die van Berkshire. Vorig jaar noteerde Lu een winst van 200 procent, maar de daling van zijn rendement was de eerste helft van dit jaar twee keer zo groot als die van de S&P 500. En Lu heeft een wezenlijk andere investeringsstrategie dan Buffett. Hij investeert vooral in technologiebedrijven en Buffett heeft deze sector steeds genegeerd omdat hij hem niet begrijpt.

Aangenomen wordt dat functies bij Berkshire Hathaway worden gescheiden na het vertrek van Buffett. Hij is zowel chief executive officer (ceo) als chief investment officer (cio). Voor de post van bestuursvoorzitter wordt David Sokol genoemd. Hij is bestuursvoorzitter van MidAmerican Energy, één van de vele Berkshire-dochters. Sokol heeft veel managementervaring en heeft bewezen op de kosten te kunnen letten, iets wat Buffett in een manager waardeert.
LU, die meer waarde-investeerder is dan Sokol, komt dan in beeld voor de functie van investeringsbaas.

Opvolgingscenario
Het is aannemelijk dat Berkshire een opvolgingscenario heeft uitgewerkt. Wie er op de shortlist van kandidaten staan is het best bewaarde geheim van de onderneming. Het is ook aannemelijk dat Lu in elk geval één van hen is. Recente ontwikkelingen kunnen het scenario wel eens eerder in gang zetten dan gedacht. Want naast het concreet noemen van Lu door Munger werd vorige week bekend dat Lou Simpson met pensioen gaat. De 74-jarige Simpson was de jarenlange beheerder van de investeringsportefeuille à 4 miljard dollar van verzekeraar Geico, een onderneming van Berkshire. En hij was de enige naast Buffett die de aandelenbeleggingen deed voor in Berkshire en was een back up voor Buffett. Er komen nu concreet functies vacant bij Berkshire. En Buffett heeft al eens aangegeven er veel voor te voelen om nieuwe managers aan te stellen als hij nog in dienst is.

Koers
Het is de vraag welk effect het vertrek van Buffet zal hebben op de koers van Berkshire Hathaway. Een sterke relatie tussen de oprichter/topman en zijn onderneming maakt beleggers in dergelijke gevallen nerveus. Zie de koers van Apple die naar beneden duikt bij negatieve berichten over de gezondheid van Steve Jobs. Berkshire staat er financieel gezond voor en heeft een voorsprong op concurrenten die met of zonder Buffett zal blijven bestaand. Morningstar-analist Larson is er niet bang voor dat Berkshire in de problemen komt als Buffett er niet meer is. De investeringen van Buffett zijn op de lange termijn gericht en zullen hem overleven.

Bekijk een filmpje waarin Paul Larson praat over de opvolging van Buffett.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten