Warren Buffett kiest jonge, onbekende opvolger

Warren Buffett is weer een stapje dichter bij zijn opvolging. Todd Combs wordt investment manager bij Berkshire Hathaway.

Maarten van der Pas 26 oktober, 2010 | 13:35
Facebook Twitter LinkedIn

(update: reactie Morningstar-analist Paul Larson)

Berkshire Hathaway maakte de aanstelling van Combs maandag bekend.  “Charlie Munger en ik kijken al drie jaar naar iemand van het kaliber van Todd om een aanzienlijk deel van de investeringsportfeuille van Berkshire in handen te geven”, vertelt Buffett in een toelichting. Combs (39) heeft de afgelopen vijf jaar hedge fonds Castle Point Capital geleid.

Het is een van de best bewaarde geheimen van Berkshire Hathaway: wie gaat de inmiddels tachtigjarige topman Warren Buffett opvolgen, welke kandidaten staan er op de shortlist en wanneer gebeurt dat? Uiteraard heeft Berkshire de afgelopen jaren een opvolgingsscenario uitgewerkt en Buffett vertelt nu dat hij samen met Munger drie jaar op zoek is geweest.

Dat de zoektocht -voorlopig- eindigt bij Combs is een verrassing. Hij is niet eerder genoemd als kandidaat-opvolger. "Ik had tot maandag nog nooit van Todd Combs gehoord", zegt Morningstar-analist en Berkshire-watcher Paul Larson. "En ik denk met mij veel mensen die Berkshire volgen. Interessant is, dat Combs van een relatief rustig, onoppvallend bestaan nu gevolgd wordt door duizenden analisten en journalisten."
Een scenario waar tot nu toe vanuit werd gegegaan was dat de functie van Buffett, die zowel chief executive als chief investment officer is, zou worden gesplitst in CEO en CIO.

Opmerkelijk
Voor de post van investment officer werd Li Lu genoemd. Hij werd juli dit jaar door Charlie Munger, tweede man bij Berkshire, in een interview in Wallstreet Journal naar voren geschoven als een belangrijke kanshebber om de investeringsportefeuille te gaan leiden. De Chinese Amerikaan Lu is een hedge fonds manager en heeft Berkshire in contact gebracht met BYD, een Chinese fabrikant van batterijen en auto's en waar het een fors belang in heeft genomen. Opmerkelijk is, dat Lu nu is afgehaakt als opvolger. Volgens Buffett wil hij de baan niet. Larson: "Misschien is Lu wel geschrokken van de enorme impact die de voordracht van Munger heeft gehad op zijn persoonlijke leven."
Voor de functie van executive officer komt David Sokol in beeld. Hij is bestuursvoorzitter van MidAmericain Energy, een dochteronderneming van Berkshire.

Buffett heeft nu gezegd dat zijn functie wordt verdeeld over ten minste drie personen. Zijn zoon Howard Buffett wordt non-executive chairman. Met Combs is één van de opvolgers officieel bekend. Sokol is -nog- niet officieel op een bestuurszetel van Berkshire gezet.
Dat er iets zou gebeuren lag voor de hand. Toegegeven, terugkijken is makkelijk, maar augustus dit jaar ging Lou Simpson met pensioen. De topman van Berkshire-dochter Geico was een back up voor Buffett en was enige naast hem die aandelenbeleggingen deed voor Berkshire.

Profiel
Buffett heeft eerder al aangegeven waar zijn opvolgers aan moeten voldoen. Ze moeten jong zijn en bereid zijn om de baan voor enkele decennia te accepteren. De opvolger moet financieel onafhankelijk zijn en de baan niet nodig hebben voor het geld, maar het een eer vinden om voor Berkshire Hathaway te werken.
Combs voldoet aan dit profiel. Hij is net als Buffett een waarde-investeerder die niet voor de snelle winst op de korte termijn gaat maar posities voor langere termijn aanhoudt. Bij Castle Point had Combs een portefeuille van 405 miljoen dollar onder zijn hoede. Bij Berkshire wordt het spel wel wat ruiger gespeeld en gaat het om miljarden dollars. De investeringsportfeuille van Berkshire is 100 miljard dollar groot.

Over of en wanneer Buffett er mee ophoudt is niets gezegd.


Morningstar stond eerder dit jaar uitgebreid stil bij het succes van Warren Buffett. Lees ook:

Warren Buffett in de beleggers Hall of Fame

"Buffett gaat voorlopig nog door"

Op bezoek bij het orakel van Omaha

Leren van Warren Buffett: volg zijn investeringen

Investeren als Warren Buffett: 20 tips

Goed slapen met Berkshire Hathaway

Aandelenrapport Berkshire Hathaway

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten