Morningstar's vooruitzicht voor aandelen basismaterialen

De situatie met robuuste prijzen zal nog enige jaren voortduren.

Elizabeth Collins, CFA 18 april, 2011 | 15:22
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • De Japanse aardbeving verhoogt de onzekerheid van de nucleaire renaissance. Cameco is een van de door Morningstar gevolgde mijnbouwbedrijven dat hiervan grote gevolgen zal ondervinden. 
  • De Amerikaanse steenkoolsector profiteert van de overstromingen in Australië en nieuwe exportroutes naar Azië.

Vrijwel over de hele linie zijn de prijzen voor basisgrondstoffen begin 2011 erg hoog geweest. In sommige gevallen is het krappe aanbod de reden voor de robuuste prijzen. Dit is zeker het geval bij bijvoorbeeld landbouwproducten en steenkool. In andere gevallen is de sterke vraag uit de eindmarkt de voornaamste oorzaak – hierbij is te denken aan bijvoorbeeld de chemische industrie. De meeste eindmarkten voor de producenten van basismaterialen zien er solide uit.

De sterke vraag en de stijgende prijzen stellen producenten van basismaterialen in staat om de meeste kostenverhogingen voor alle factoren – van energie tot arbeid – te absorberen.  Gezien de cyclische aard van de sector, zullen de hogere prijzen tot een aantal veranderingen leiden. Op de eerste plaats zullen de grondstoffenproducenten er alles aan doen om de aanvoer te verhogen.
Op de tweede plaats beginnen consumenten misschien minder te kopen vanwege de hogere prijzen. Het lijkt er echter niet op dat men zich veel zorgen maakt over de teruglopende vraag. Daarnaast vergt een aanzienlijke uitbreiding van de aanvoer de nodige tijd. De situatie met de relatief hoge prijzen zal waarschijnlijk nog wel enige jaren voortduren. Vooropgesteld dat er zich geen belangrijke ontwikkelingen voordoen, zoals bijvoorbeeld een aanzienlijke vermindering van de Chinese investeringen.


Lees ook
Morningstar's favoriete aandelen basismaterialen

Morningstar's vooruitzicht voor technologie-aandelen

Morningstar's vooruitzicht voor aandelen consumptiegoederen


Bekijk de beste beleggingsfondsen in aandelen grondstoffen (Elite en Superior rating) met de Fonds Screener

Bekijk de beste ETFs die de basismaterialensector volgen (4 en 5 sterren) met de ETF Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Elizabeth Collins, CFA  Elizabeth Collins, CFA, is an associate director of equity research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten