Morningstar's vooruitzicht voor financiële aandelen

Dividenduitkeringen, aandeleninkoop en fusies en overnames zijn teruggekeerd in de financiële sector.

Jim Sinegal 27 april, 2011 | 15:52
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Dividenden en terugkoop van aandelen opnieuw gestart nu de banksector weer gezond begint te worden.
     
  • Consolidatie-activiteit zal nog enige tijd aanhouden.
     
  • Gediversifieerde vermogensbeheerders blijven waarschijnlijk profiteren van volatiele markten

Het eerste kwartaal van 2011 is interessant geweest voor de financiële dienstverleningsbranche. Verschillende Amerikaanse banken met een beperkte of sterke concurrentiepositie hebben goedkeuring gekregen om hun dividend te verhogen en weer eigen aandelen in te kopen.

Het is druk aan het fusie- en overnamefront: Deutsche Borse fuseert waarschijnlijk met NYSE Euronext, de London Stock Exchange met TMX Group en Charles Schwab heeft een bod gedaan op OptionsXpress.

Verder hebben de verschillende crises in Europa, het Midden-Oosten en Azië in de eerste maanden van het jaar de beleggers een achtbaangevoel bezorgd. De combinatie van deze factoren heeft het evenwicht tussen risico en beloning al gewijzigd voor beleggers in de financiële dienstverlening. Ook de veiligheidsmarges in de sector zijn veranderd vanwege twee volle jaren van stijgende aandelenkoersen.

Sectorontwikkelingen
Een van de belangrijkste ontwikkelingen voor beleggers in Amerikaanse banken was de afronding van de kapitaalanalyse van de centrale bank, de Federal Reserve's Comprehensive Capital Analysis and Review (CCAR) en de direct daarop volgende aankondiging van dividendverhogingen door bedrijven die hiervoor het groene licht hadden gekregen na de laatste beoordelingsronde van de toezichthouder.
J.P. Morgan, US Bancorp, Wells Fargo en State Street behoorden tot de ondernemingen die aanzienlijke dividendverhogingen aankondigden, terwijl andere bedrijven zoals Keycorp en SunTrust de kans aangrepen om hun TARP preferente aandelen af te lossen.

Beurzen die nog moeten gaan deelnemen aan de huidige fusiegolf proberen misschien ook snel een partner te vinden. Om hun schaalgrootte te verhogen of hun omzet te spreiden naar vermogensklasse of geografische regio. Daarnaast kan de fusieactiviteit volgend jaar of daarna weer toenemen, als de partijen die nu met een fusie bezig zijn de integratie van de ondernemingen afronden en de blik weer naar buiten richten. Morningstar denkt dat CBOE Holdings en Nasdaq OMX Group voor de hand liggende overnamedoelwitten zouden zijn—de eerste vanwege de bedrijfseigen producten zoals exclusief gelicentieerde indexopties, de laatste vanwege zijn blootstelling aan de VS en Europa.

Voor wat activabeheer betreft zijn beleggers volgens Morningstar nog steeds wat zenuwachtig over aandelen als gevolg van de financiële crisis. We zien dat de risicobereidheid van beleggers in stabiele en stijgende markten geleidelijk toeneemt, terwijl deze weer dramatisch daalt wanneer het even tegenzit. Wij denken dat dit thema ook de rest van het jaar voelbaar zal zijn en dat is vooral gunstig voor de gediversifieerde vermogensbeheerders in ons blikveld. De ondernemingen met een solide bedrijfsmodel voor aandelen en vastrentende waarden zullen waarschijnlijk geld verdienen, ongeacht de richting van het risicosentiment.


Lees ook
Morningstar's favoriete financiële aandelen

Morningstar's vooruitzicht voor technologie-aandelen

Morningstar's vooruitzicht voor aandelen consumptiegoederen

Morningstar's vooruitzicht voor aandelen basismaterialen
 
Morningstar's vooruitzicht voor energie-aandelen


Bekijk de beste beleggingsfondsen in financiële aandelen (4 en 5 sterren) met de Fonds Screener

Bekijk de ETFs die de financiële sector volgen (4 en 5 sterren) met de ETF Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jim Sinegal  Jim Sinegal is the associate director of the financial team at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten