Morningstar's favoriete aandelen in gezondheidszorg

Ondanks gunstige vooruitzichten op lange termijn zijn gezondheidszorgaandelen nog altijd ondergewaardeerd.

Alex Morozov, CFA 28 april, 2011 | 14:54 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Moringstar's aanbevelingen voor de sector omvatten vrijwel de hele branche: van geneesmiddelenproducenten tot zorgverzekeraars. Deze ondernemingen zijn ondergewaardeerd, omdat gezondheidsaandelen nog steeds niet erg aantrekkelijk worden gevonden. Ondanks de gunstige dynamiek op lange termijn.


Medtronic
Als de grootste producent van medische apparatuur blijft Medtronic goed overeind en dat is vooral te danken aan diversificatie. De activiteiten op het gebied van hartritmebeheersing en rugklachten zijn onlangs wat minder sterk geweest, vanwege het lagere aantal patiënten, het feit dat de producten beginnen te verouderen en omdat zorgverzekeraars de terugbetalingen beginnen terug te dringen. Medtronic is nu klaar om de nieuwe generatie producten te introduceren en is onlangs gestart met de introductie in Europa van de eerste MRI-compatibele pacemaker op de markt. Dit jaar zal Medtronic ook de volgende generatie producten voor rugklachten uitbrengen, waardoor de onderneming haar leiderschapspositie op deze markt zou moeten verstevigen.

Intussen richt het bedrijf zich op waar het goed in is: interne innovatie en het versterken van de productlijnen met aangekochte technologie. Al deze initiatieven zouden op langere termijn een gezonde kasstroom moeten genereren, zelfs wanneer de productcycli in elk segment opkomen en afnemen.


Abbott Labs
In tegenstelling tot veel vergelijkbare bedrijven zal Abbott de komende vijf jaar slechts weinig patenten verliezen en geeft de vraag naar zijn producten het bedrijf de wind in de rug. Abbott profiteert van het feit dat veel farmaceutische bedrijven zich niet meer met indicaties uit de eerstelijnsgezondheidszorg bezighouden, zoals cardiovasculaire aandoeningen en de ondernemingf verovert langzamerhand een leiderschapspositie met verschillende nieuwe geneesmiddelen tegen hartziekten. Wij menen dat de afnemende concurrentie gunstig is voor Abbott.

Bovendien verwacht Morningstar een grote vraag naar het belangrijkste geneesmiddel van de onderneming, Humira. Met een penetratiegraad van slechts 20 procent voor behandeling van reumatische artritis en zelfs minder voor psoriasis en de ziekte van Crohn, verwachten wij voor Humira de komende vier jaar dubbele groeicijfers. Abbott’s sterke concurrentiepositie in diagnostische en voedingsproducten, reduceert de volatiliteit van de winst en biedt verdere groeimogelijkheden.
Naar Aandelenrapport Abbott >


Covidien
Boekjaar 2010 was moeilijk voor Covidien aangzien problemen in de farmaceutische tak de sterke resultaten van de meeste apparatuurproductlijnen teniet deden. De situatie in de geneesmiddelensector zal in het eerste deel van 2011 lastig blijven. Maar de algemene groeivooruitzichten van de onderneming zijn overtuigend, in het licht van een golf aan nieuwe productintroducties en de waarschijnlijke toename van het marktaandeel in vasculaire toepassingen na de integratie van het onlangs overgenomen ev3. De onderneming zal te maken krijgen met een groei in electieve ingrepen, omdat patiënten deze niet verder zullen blijven uitstellen.

Omdat de opkomende markten ook sterk aan de groei bijdragen, verwacht Moriningstar een goede omzetdynamiek, ondanks de wellicht aanhoudende problemen in farmaceutica. Een verschuiving in de productmix naar apparatuur en de focus van het bedrijf op efficiëntie ondersteunen onze prognose van margegroei en winstgroei met dubbele cijfers.
Naar Aandelenrapport Covidien >


Roche
De nog lang lopende patenten van de portefeuille van Roche zorgen ervoor dat de onderneming het minst is blootgesteld aan de concurrentie van alle biotechbedrijven. De patenten beginnen pas af te lopen in 2013 – dan verliest Rixutan de bescherming in Europa – en het management implementeert strategieën om toekomstige concurrentiedruk tegen te gaan. Daarvan vindt Morningstar dat ze de onderneming in staat stellen om de komende jaren 9 procent groei te behalen. Onderhuidse versies van de goed verkopende antistoffenmiddelen van Roche zijn in de maak, wat de kosten voor ziekenhuizen kan verlagen en het gebruiksgemak kan vergroten. Er worden nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld die efficiënter zijn dan de huidige producten of die nieuwe, meer persoonlijke behandelingen bieden voor kankerpatiënten.

Roche heeft ook een solide pijplijn buiten oncologie, waaronder medicijnen voor de behandeling van schizofrenie en hepatitis-C. Nu de integratie van Genentech synergie begint op te leveren, menen wij dat de geneesmiddelenportefeuille en de toonaangevende diagnostische middelen samen duurzame concurrentievoordelen gaan opleveren.
Naar Aandelenrapport Roche >


Thermo Fisher Scientific
Een volledig herstel van de omzet van Thermo Fisher heeft in 2010 nog niet plaatsgevonden, omdat verminderde uitgaven aan gezondheidszorg en krappe farmabudgetten een robuuste vraag van opkomende markten teniet deden. De tweede helft van dit jaar biedt niet veel positieve aanjagers, omdat de vraag naar gezondheidszorg waarschijnlijk lauw blijft totdat de -Amerikaanse- economie breed herstelt.

Maar Morningstar blijft de aandelem van Thermo Fisher aanbevelen, omdat de competitieve dynamiek en het groeitraject van de onderneming (zowel omzet als winst) onweerstaanbaar blijven. De superieure toegang tot afzetkanalen, de one-stop shop mogelijkheid die het klanten biedt en een leidende blootstelling aan opkomende markten zou een bovengemiddelde omzetgroei op de lange termijn moeten opleveren. Ondertussen genereren een voortdurende operationele verbetering, een toenemende sourcing in lage-kosten regio's, operationele leverage en een forse aandeleninkoopeen sterk winstmoment als de top-line groei weer terugkeert.


Nederlandse spelers ion de gezondheidszorg
Morningstar volgt geen Nederlandse ondernemingen in de gezondheidszorg.


Lees ook
Morningstar's favoriete technologie-aandelen

Morningstar's favoriete aandelen consumptiegoederen

Morningstar's favoriete aandelen basismaterialen

Morningstar's favoriete energie-aandelen

Morningstar's favoriete financiële aandelen


Terug naar Morningstar's vooruitzicht voor aandelen gezondheidszorg.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Alex Morozov, CFA  Alex Morozov is the director of the health-care team at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten