Morningstar vindt Dexia zeer risicovolle belegging

De waardering van de onderneming is zeer onzeker. Dexia’s blootstelling aan Griekse staatsobligaties is een acuut ptrobleem.

Maarten van der Pas 28 juni, 2011 | 15:08
Facebook Twitter LinkedIn

Dexia bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen. Morningstar denkt deze enige weg voor de Belgische bank om uit de problemen te komen een claimemissie is (met verwatering voor bestaande aandeelhouders) of een gedwongen verkoop van de volledige onderneming. Als een kredietverstrekker aan publieke organisaties, waarvan sommige tot de grotere aandeelhouders behoren, en met lage marges was de winstgevendheid van Dexia nooit heel erg spannend. “De veranderingen die de bank ondergaat als reactie op de financiële crisis tasten vrijwel zeker de winstgevendheid op lange termijn aan”, stelt Morningstar-analist Erin Davis.

Echter een acuut probleem is de blootstelling van Dexia aan Griekse staatsleningen. Dexia heeft voor 4,3 miljard euro aan Griekse staatsobligaties tegenover 10 miljard euro aan vermogen. Davis: “Als Griekenland failliet gaat, wat Morningstar zeer waarschijnlijk acht, dan neemt de 20 tot 50 procent haircut het grootste deel van Dexia’s vermogen weg. En dat op een moment dat de bank probeert zijn leverage te verkleinen om aan de strengere liquiditeitseisen van Basel III te voldoen.”

Morningstar verwacht een emissie en ziet daarom Dexia’s aandelenkoers als de belangrijke factor voor de fair value (de waarde van een onderneming gebaseerd op de toekomstige kasstroom). Davis: “Daarom verhogen we de onzekerheid van onze waardering van hoog naar zeer hoog.”

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten