Selfie?

2013 Was een bewogen jaar in fondsenland: nationalisatie van SNS Reaal, overname van Robeco, ING zag zijn EMD-team vertrekken. Deze ontwikkelingen hadden meer en minder verstrekkende gevolgen voor beleggingsfondsen en Morningstar's waardering ervan. San Lie blikt terug.

San Lie 19 december, 2013 | 11:20
Facebook Twitter LinkedIn

“Selfie” als woord van het jaar. Niet alleen in Nederland en België, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en wellicht ook in veel andere landen. Bizar! Ik stond zelf al in 2003 met een “selfie” in zakenblad Quote (zie foto) en even googlen leert dat het woord al in 2002 voor het eerst werd gebruikt op een online-forum in Australië. Het kan verkeren. Zelf had ik gekozen voor het woord “tapering” als woord van het jaar, al is dat mogelijk het gevolg van beroepsdeformatie...
Anyways, zo vlak voor het einde van het jaar is het moment van terugblikken.

De financiële markten in 2013
Over het algemeen denk ik dat het een mooi jaar is geweest voor beleggers. Aandelen kenden een zeer divers jaar. Op het moment van schrijven staat de Morningstar-categorie 'Aandelen sector biotechnologie' bovenaan met een gemiddeld rendement van 47,4 procent (in EUR), gevolgd door 'Aandelen Denemarken' met een rendement van 33,0 procent en 'Aandelen VK Small Cap' met een rendement van 30,1 procent.

Onderaan bungelen de categorieën 'Aandelen Brazilië' met een min van 21,1 procent, 'Aandelen Indonesië' met een daling van 26,7 procent en 'Aandelen sector edelmetalen' met een negatief rendement van 49,1 procent.

Obligaties bleven wat achter. Aan de obligatiekant staan 'Israelische high yield obligaties' bovenaan met een plus van 12,5 procent, maar daar zullen weinigen van u in belegd zijn. Al is het maar omdat er geen beleggingsfonds in die categorie beschikbaar is in Nederland.

Daarentegen deden Europese high yield obligaties het ook goed. De Morningstar categorie 'Obligaties Europa high yield' rendeerde gemiddeld 8,5 procent, maar verder viel het dit jaar – misschien met uitzondering van de categorie 'Obligaties EUR bedrijven' (+2,6 procent) wat tegen in obligatieland. Veel obligatiecategorieën eindigden in de min, met Japanse obligaties onderaan bungelend met een rendement van -18,2 procent (in EUR gemeten).

Mixfondsen deden over het algemeen wat er van ze verwacht werd. De Morningstar-categorieën 'Mixfondsen EUR offensief', 'Mixfondsen EUR neutraal' en 'Mixfondsen EUR defensief' noteerden een winst van respectievelijk 7,7 procent, 5,0 procent en 3,0 procent.

Ontwikkelingen in fondsenland
Interessant is het uiteraard ook om te kijken wat er in fondsenland is gebeurd. Uiteraard kan de fondsenindustrie niet helemaal los worden gezien van de financiële sector in het algemeen - al is dat in mijn optiek niet altijd helemaal terecht - dus discussies over bonussen hebben ook de fondsenindustrie niet onberoerd gelaten. Neem de aanblijfbonus bij Robeco.

Wat waren andere zaken die mij zijn bijgebleven (en ik realiseer mij dat dit een erg willekeurig lijstje is, want er zijn waarschijnlijk nog 100 andere gebeurtenissen op te noemen)?

Nationalisatie SNS Reaal
Uiteraard de nationalisatie van SNS REAAL. Dit dossier volgden wij op de voet, omdat we als analisten een aantal beleggingsfondsen van SNS en ASN coveren. Voor ons was de hele nationalisatie indertijd geen reden de fondsen Under Review te zetten, vooral omdat er juist na een periode van zeer veel geruchten juist meer “zekerheid” ontstond.

Ontwikkelingen bij Robeco
Verder gebeurde er in Rotterdam het een en ander, waaronder de overname van Robeco door het Japanse Orix. Ook hier besloten we – na intensieve en regelmatige gesprekken met het senior management van Robeco – de fondsen niet Under Review te zetten.

Verder besloot de Rotterdamse -of nu Japanse?- vermogensbeheerder een aantal fondsen te fuseren en processen en teams aan te passen. Hier zaten we uiteraard bovenop. Mede door onze gedetailleerde kennis van de teams, kwamen we er snel genoeg achter dat ook bij Robeco Hollands Bezit een en ander veranderde, waardoor we het fonds Under Review moesten plaatsten.
We feliciteerden Robeco NV met haar 80-jarige verjaardag.

WP Stewart verkocht
Dat Morningstar's internationale netwerk ons goed van pas komt, bleek op de avond van 15 augustus. Onderweg naar huis na een privé-afspraak ontving ik om 23.26u een e-mail van een van mijn Amerikaanse collega’s over de overname van WP Stewart door Alliance Bernstein. Die nacht om 01.31u stuurde ik de Nederlandse vertegenwoordiger van WP Stewart een mail met het verzoek een en ander te bevestigen.

Ik kreeg een paar uur later (om 06.54u) het bericht dat er later die ochtend een officieel bericht zou volgen. Na een aantal calls gedurende die dag met het fondshuis en onze Amerikaanse collega’s plaatsten wij het fonds Under Review en volgde na een latere analyse een afwaardering van Silver naar Bronze.

ING IM kende een moeilijke start
De Haagse vermogensbeheerder ING IM kende een wat minder fortuinlijk begin van het jaar. Eén van hun belangrijkste vlaggenschepen, de emerging market debt (EMD) boutique, werd geconfronteerd met het vertrek van boutique-hoofd Rob Drijkoningen en in eerste instantie vier fondsbeheerders. Uiteindelijk gingen er 18 collega’s met hem mee naar Neuberger Berman. Dat was voldoende reden om de EMD-fondsen van ING IM Under Review te zetten.  
Inmiddels is het team, met de aanstelling van onder meer Jerry Brewin, Marcin Adamczyk en Alia Yousuf, weer op volle sterkte.

Tegelijkertijd kwamen wij met de zogenaamde Dynamic Mix Funds een aantal interessante fondsen tegen in het universum van ING IM. Deze gaven wij in oktober de Analyst Rating Bronze.

Op bezoek bij Dexia
Dit najaar waren wij voor het eerst sinds lange tijd weer bij Dexia Asset Management in Brussel. Dit was daags voor de aangekondigde overname van het fondshuis door New York Life. Sinds wij alle fonden van Dexia Under Review hadden gezet na de nationalisatie van de bank in oktober 2011, was er veel gebeurd, waaronder een overname door het Chinese GCS die uiteindelijk niet doorging.
Het was goed voor ons om weer met de beheerders te spreken en te zien dat er een aantal wijzigingen bij de fondsen heeft plaatsgevonden, met name aan de proceskant. Voorlopig staan de fondsen met een geactualiseerd rapport nog Under Review, maar ik kan mij voorstellen dat deze mededeling er snel vanaf gaat na de uiteindelijke overname door New York Life.

Als ik terugblik op 2013 dan denk ik dat het een bewogen jaar is geweest in fondsenland. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat Threadneedle voor de vierde keer op rij de Morningstar Award voor beste fondshuis in alle vermogenscategorieën in de wacht sleepte, Nigel Bolton, Rajiv Jain en Paul Read en Paul Causer tot Fund Managers of the Year werden verkozen, wij Add Value op uw verzoek zijn gaan volgen, wij veel hebben gedaan op het terrein van het aanstaande provisieverbod, wij weer heel veel nieuwe video’s op onze website hebben gezet en we samen met de VEB hebben opgetrokken om meer transparantie van Nederlandse fondshuizen te vragen over hun beleggingsteams.

Enfin, daar hebben we het een volgende keer wel over....

Ik wens u mede namens al mijn collega’s hele mooie feestdagen! Tot in 2014!

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten