Morningstar’s visie op telecom-, internet- en IT-ondernemingen

France Telecom is favoriet telecomaandeel. Google heeft enorme voordelen. IT-budgetten kunnen bijna niet lager.

Micheal Hodel / Maarten van der Pas, 18 januari, 2012 | 11:34
Facebook Twitter LinkedIn

  • De sterken op de Amerikaanse telecommarkt zijn het afgelopen jaar nog sterker geworden.
  • France Telecom (FT) blijft één van onze favoriete aandelen.
  • Aanhoudende zwakte van Yahoo en AOL is gunstig voor Google, Facebook en andere contentbedrijven.
  • Budgetten voor IT-diensten zullen ongewijzigd blijven of in het beste geval iets stijgen.

Telecom:  France Telecom blijft favoriete telecomaanbieder
AT&T’s jacht op T-Mobile USA is voorbij maar de overnamepoging galmt nog na in de telecommunicatiesector. Morningstar stelt al lang dat de kleinere aanbieders van mobiele telefonie (in de Verenigde Staten) zoals Sprint, MetroPCS, Leap Wireless en T-Mobile manieren moeten vinden om een duurzame concurrentiepositie op te bouwen tegenover reuzen als AT&T en Verizon. Hiervoor moeten ze waarschijnlijk met elkaar gaan samenwerken.

Al deze ondernemingen hebben het echter in 2011 erg moeilijk gehad en het zal dit jaar waarschijnlijk nog lastiger zijn dan een jaar geleden om overeenstemming te krijgen over de beste toekomststrategie. Daarnaast bekijken de kapitaalmarkten deze ondernemingen met een sceptische blik. Door de algemene turbulentie in de markt is het binnenhalen van extra financiële middelen momenteel zeer moeilijk.

Deze kleinere aanbieders kwamen nog sterker onder druk te staan door de onverwachte manier waarop Verizon Wireless er in het vierde kwartaal in slaagde zijn concurrentiepositie te versterken. Het bedrijf kondigde aan mobiele bandbreedte te zullen overnemen van een consortium van kabelondernemingen waaronder Comcast. De aankoop van deze bandbreedte zal Verizon Wireless in de belangrijkste markten zelfs een voorsprong op AT&T geven, waardoor het een voordeel heeft naarmate de vraag naar mobiele datadiensten groeit.

Een ander essentieel punt is dat Verizon Wireless en de kabelmaatschappijen zijn overeengekomen om elkaars diensten te verkopen. Gezien het feit dat Verizon en de kabelmaatschappijen grote concurrenten van elkaar zijn bij de vaste aansluitingen, is Morningstar wel sceptisch over hoe goed de samenwerking tussen deze bedrijven zal uitpakken. Deze transactie is echter in ieder geval voor de korte termijn een klap in het gezicht van Sprint, dat al jaren probeerde om samen te werken met de kabelmaatschappijen.

Kort gezegd, de sterken op de Amerikaanse telecommarkt zijn in het afgelopen jaar nog sterker geworden. Dit zet nog meer druk op de kleinere exploitanten om in 2012 belangrijke strategische stappen te zetten. Sprint zou in de beste positie moeten zijn om de toekomstige strategie te bepalen, maar recente blunders hebben het bedrijf bijzonder veel schade toegebracht. De onderneming heeft niet doeltreffend gecommuniceerd met beleggers over de impact van Apple’s iPhone op haar activiteiten en over de verwachte kapitaalbehoefte voor de modernisering van haar netwerk. Nu Sprint in een zwakke financiële positie zit, menen wij dat de onzekerheid voor alle kleinere Amerikaanse exploitanten is gestegen.

Aan het eind van het vierde kwartaal kwam de toetreding van Iliad op de Franse draadloze markt steeds dichter bij. De onderneming bereikte onlangs de dekkingsgraad van 20 procent die nodig is om te starten met het aanbieden van diensten. Ondanks het vooruitzicht van een sterkere concurrentie blijft Frankrijk wereldwijd één van Morningstar’s favoriete markten voor mobiele telefonie en hoofdrolspeler France Telecom (FT) blijft één van onze favoriete aandelen. Net als in de Verenigde Staten geloven wij dat de kracht van de grootste mobiele spelers op de Franse markt deze bedrijven in staat zal stellen om ook op langere termijn dominant te blijven.

Iliad is een late toetreder op een al zeer volwassen markt. Zijn netwerk is inferieur en het heeft geen brede distributie. Wij denken dat het bedrijf na een eerste offensieve fase tot de conclusie zal komen dat het hogere prijzen moet rekenen om de netwerkkosten te dekken, waardoor zijn marktimpact gedempt zal worden. Wij verwachten ook dat Iliad meer verstoring zal brengen op de markt voor goedkopere prepaid-telefonie dan bij de abonnees, die FT de meeste waarde opleveren. We vinden dat de markt de aandelen van FT overdreven heeft afgestraft, waardoor de waardering nu zeer overtuigend is.

Internet: gigant Google heeft enorme voordelen
Hoewel 2011 de nodige hype heeft gebracht rond de beursgang van ondernemingen die zelfs maar in geringe mate met sociale netwerken zijn verbonden (waaronder LinkedIn, Pandora, Groupon en Zynga) verwacht Morningstar dat bedrijven/websites zonder een economische slotgracht (concurrentievoorsprong) in 2012 zowel groei als winstgevendheid moeten laten zien of anders riskeren zwaar in de uitverkoop te gaan. Aan de andere kant van het spectrum denken wij dat de markt eens te meer tot de conclusie zal komen dat Google, de gigant van de internetsector, enorme voordelen heeft ten opzichte van nieuwe bedrijven.

Als we verder kijken naar online reclame verwachten wij dat de fragmentatie in de markt voor displayreclame (banners) zal voortduren. Wij denken dat de aanhoudende zwakte van Yahoo en AOL alleen maar gunstig zal zijn voor Google, Facebook en andere contentbedrijven. Wij zullen ook kijken naar tekenen dat displayreclame marktaandeel afsnoept van traditionele offline kanalen, een belangrijke factor voor onze beleggingsargumenten op lange termijn voor de sector. Beleggers moeten er ook rekening mee houden dat, omdat de meeste displayreclame niet op resultaat wordt afgerekend, dit segment ook het meest kwetsbaar is voor macro-economische zwakte.

IT-diensten: IT-budgetten kunnen bijna niet lager ondanks onzekere economische situatie
Morningstar verwacht voor de korte termijn dat de budgetten voor IT-diensten ongewijzigd zullen blijven of in het beste geval iets zouden kunnen stijgen. De meeste wereldwijde ondernemingen hebben de IT-bestedingen de afgelopen jaren zeer beperkt gehouden en geen geld uitgegeven waar dat niet strikt nodig was.

Daarom denken wij dat het ondanks de onzekere economische situatie moeilijker zal worden voor bedrijven om hun IT-dienstverleningsbudgetten nog verder te verlagen. Omdat offshore uitbesteding wereldwijd wel steeds meer voet aan wal krijgt, verwachten wij dat dienstverleners met een gevestigd offshore netwerk nog aan marktaandeel kunnen winnen. Wij geloven dat Accenture, IBM en grotere offshore IT-bedrijven als TCS, Infosys, Cognizant en Wipro van deze trend moeten kunnen profiteren.

De verslechtering van de economische situatie is een reden tot bezorgdheid, maar tot nu toe blijft de neerwaartse trend in IT-bestedingen beperkt tot periferievan de eurozone. Wij ontdekken geen merkbare wijzigingen in het uitgavenpatroon in landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, de belangrijkste klanten voor uitbestede diensten in de regio.

Wat betreft de overheidssector in de VS zullen bezuinigingen en tijdelijke begrotingsgoedkeuringen de vraag voor de korte termijn waarschijnlijk beperken. De situatie kan verslechteren als er automatische bezuinigingen van kracht worden en deze ook naar de letter van de wet worden toegepast.

Op enkele uitzonderingen na, hebben de meeste ondernemingen die wij volgen slechts een beperkte blootstelling aan de IT-bestedingen van de federale overheid. Computer Sciences Corporation, CACI International en CGI Group rekenen de Amerikaanse regering tot hun grootste klanten, maar zij hebben allemaal in de afgelopen kwartalen een goede orderbinnenkomst en goede orderbinnenkomst-/factureringsverhoudingen gerapporteerd, waaruit blijkt dat hun groeivooruitzichten op korte termijn niet worden bedreigd.


Meer tech en telecom
Deze week geeft Morningstar in een serie artikelen haar visie op de sector technologie en telecommunicatie. Maandag begonnen we met een algemene verwachting voor de tech- en telecomsector. Dinsdag volgde een specifieke visie op de software-, hardware- en halfgeleiderindustrie. Donderdag sluiten we af met 5 aandelen in deze sector die beleggers op hun radar moeten hebben.

In dit artikel passeren enkele ondernemingen in de revue. Ze zijn gelinkt naar een analyse van de onderneming en het aandeel. Bekijk ook de andere technolgie- en telecomaandelenanalyses die op Morningstar.nl beschikbaar zijn:

AMD

Apple

Applied Materials

ASM International

ASML

Belgacom

Cisco

France Telecom

Google

Hewlett-Packard

IBM

Intel

KPN

Microsoft

Nokia

NTT DoCoMo

Oracle

Philips

Research in Motion (RIM)

Vivendi


Vooruitblik 2012
Dit artikel maakt deel uit van een serie met Morningstar's verwachtingen voor 2012. Lees ook:

Outlook sector defensieve consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector defensieve consumptiegoederen
Er is bij producenten van defensieve consumptiegoederen nog steeds druk op de marges, kansen in opkomende markten, afsplitsingen, spin-offs als overnamedoelwitten en op een aantal plekken waarde.

Defensieve consumptiegoederen: opkomende markten compenseren ontwikkelde markten
Een uitgesproken stijging van de consumentenbestedingen in de ontwikkelde markten zal nog een aantal kwartalen op zich laten wachten, maar opkomende markten bieden groeikansen.

Defensieve consumptiegoederen: spin-offs kunnen in 2012 overnamedoelwit worden
Managementteams kijken nog steeds zorgvuldig naar hun productportefeuilles om waarde vrij te maken. Morningstar sluit splitsing Unilever niet uit.

Defensieve consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook sector cyclische consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector cyclische consumptiegoederen

De waardering van ondernemingen reflecteert niet volledig de vertraging in consumentenbestedingen in 2012. Morningstar blijft selectief en focust op structurele winnaars.

Amazon.com één van de winnaars verkoop consumentenelektronica
E-commerce blijft het traditionele verkoopmodel voor consumentenelektronica verstoren.

Cyclische consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector cyclische consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook aandelenmarkt en Amerikaanse economie
Verwachtingen voor de aandelenmarkt
Ook als de economie niet sterk aantrekt, kan de aandelenmarkt het toch goed doen in 2012. Er zijn aantrekkelijke beleggingskansen in diverse sectoren.

Morningstar’s vooruitzicht voor de Amerikaanse economie
De kansen op een opwaartse verrassing in 2012 zijn aanzienlijk groter dan die op een neerwaartse. Onvoorspelbare risico's blijven in Europa desondanks op de loer liggen.

Amerikaanse economie beter gepositioneerd dan andere economieën
Wat zijn de gevolgen van de Europese staatsschuldencrisis en de vertragende Chinese economische groei voor de Amerikaanse economie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten