Sector gezondheidszorg: 5 interessante aandelen

Morningstar belicht vijf aandelen in de sector gezondheidszorg die beleggers op hun radar moeten hebben.

Alex Morozov, CFA 30 januari, 2012 | 10:27 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar’s aanbevelingen voor aandelen in de gezondheidszorg beslaat de meeste domeinen van de sector:  van farmaceutische ondernemingen tot managed care (Amerikaans zorgproces met verzekeraar als derde partij naast arts en patiënt). Deze ondernemingen blijven ondergewaardeerd aangezien de grote belangstelling voor gezondheidszorgaandelen ondanks de gunstige langetermijndynamiek nog moet verbeteren.

Medtronic
Op basis van de raming van Medtronic’s blootstelling aan de Medicare-besparingen en de integratie van een forfaitaire verlaging van 2 procent voor terugbetalingen, heeft Morningstar zijn schatting van de reële waarde (fair value) recent verlaagd. In vergelijking met rivalen Boston Scientific en St. Jude is Medtronic eigenlijk minder kwetsbaar voor Medicare dankzij zijn uitgebreide spinale, diabetes- en neuromodulaire activiteiten, die minder afhankelijk zijn van Medicare-patiënten.

Volgens onze raming is 23 procent van Medtronic's totale omzet indirect verbonden met Medicare-terugbetaling. In ons verwachtingsmodel gaan we ervan uit dat aanbieders erin zullen slagen de volledige verlaging op hun leveranciers te verhalen. Medtronic is echter niet in staat om daarop zijn productie- of operationele kosten te verlagen.
Analyse aandeel Medtronic >


Abbott Laboratories
In een poging om waarde te creëren, heeft het management besloten om Abbott op te splitsen in twee delen: een geneesmiddelenbedrijf met merkproducten en een gediversifieerde onderneming in de gezondheidszorg. Hoewel Morningstar niet verwacht dat de opsplitsing onze raming van de reële waarde (fair value) significant zal wijzigen, geloven we nog altijd dat het bedrijf ondergewaardeerd is en dat de opsplitsing de aantrekkelijke waardering van Abbott meer in de verf zou kunnen zetten.

In de farma­ceutische sector wordt Abbott geconfronteerd met relatief weinig patentverliezen in de komende vijf jaar en is het goed gepositioneerd om te profiteren van de wind in de zeilen die de vraag naar zijn producten oplevert. Maar we verwachten vooral een aanhoudende sterke vraag naar het topmedicijn van het bedrijf (Humira) gezien de lage penetratiegraad van medicijnen in immunologische ziekten. Abbott's sterke concurrentiepositie in voeding en diagnostiek creëert aanvullende groeikanalen.
Analyse aandeel Abbott Laboratories >


Covidien
Covidien's algemene groeivooruitzichten zien er ondanks de problemen in zijn farmaceutische activiteiten aantrekkelijk uit. De recente productlanceringen van de onderneming werden in de mark­t goed ontvangen. Bovendien integreerde Covidien met succes een aantal omvangrijke overnames. Hoewel een zwak macroklimaat het volume van niet-levensbedreigende ingrepen onophoudelijk afremt, blijft de inkomstengroei van de onderneming in het apparatuursegment robuust dankzij een toegenomen marktaandeel.

Nu de opkomende markten de groei ook aanwakkeren, gaat Morningstar ondanks de veronderstelde aanhoudende problemen in de farmaceutica uit van een sterk momentum. Wij blijven ervan overtuigd dat de geneesmiddelentak zal worden verkocht, maar de aanwezigheid van verschillende benedengemiddeld presterende activa zou het proces kunnen vertragen. Zelfs als dit een bedrijfsonderdeel blijft, ondersteunen een verschuiving in de productmix naar apparatuur en de nadruk van de onderneming op efficiëntie onze geraamde margeverbreding en inkomstengroei van meer dan 10 procent.
Analyse aandeel Covidien >


Roche
De positieve patentvooruitzichten op lange termijn bezorgen Roche een plaats onder de biotechnologiebedrijven met de geringste blootstelling aan generieke concurrentie. De patenten beginnen pas in 2013 te vervallen (wanneer Rituxan zijn bescherming verliest in Europa) en het management voert strategieën in om de toekomstige­ concurrentiedruk te counteren. Naar mening van Morningstar haalt de onderneming op die manier een winstgroei van 5 procent over een periode van vijf jaar.

Roche ontwikkelt op dit ogenblik subcutane versies van zijn succesvolle antilichamen. Dat zou de ziekenhuiskosten kunnen verlagen en bijdragen aan gemaksvoordelen. Nieuwe medicijnen zijn in ontwikkeling en kunnen de efficiëntie van Roche's huidige producten verhogen of voor nieuwe, gepersonaliseerde ­behandelingen voor kankerpatiënten zorgen. Ook buiten de oncologie beschikt Roche over een solide pijplijn, met onder meer geneesmiddelen voor de behandeling van schizofrenie en hepatitis C. Nu de integratie van Gentech synergie begint op te leveren, denken wij dat Roche's geneesmiddelenportefeuille en toonaangevende diagnostiekuitrusting samen duurzame concurrentievoordelen zullen opleveren.
Analyse aandeel Roche >


WellPoint
De door WellPoint aangeboden 14 Blue Cross- en Blue Shield-ziektekostenverzekeringen leveren het bedrijf een unieke combina­tie op regionaal en nationaal niveau op. Op regionaal niveau kunnen gunstige tarieven worden bedongen van aanbieders, terwijl de administratieve kosten op nationaal niveau worden gedrukt. Beleggers blijven op hun hoede voor regelgevende en economische tegenwind voor WellPoint. Daardoor wordt het aandeel verhandeld tegen minder dan 9 keer de winst en met een korting van 35 procent ten opzichte van Morningstar’s schatting van de reële waarde (fair value).

Niettemin denken wij dat deze bezorgdheid niet meer aan de orde is. De recente wet voor de hervorming van de gezondheidszorg mag slechts een bescheiden impact hebben op de toekomstige winst van WellPoint. Hoewel wij aanhoudende druk verwachten op medische kosten, zou deze gedeeltelijk gecompenseerd moeten worden door omzetgroeikansen en een potentiële hefboomwerking bij verkoop en administratie en een hefboom in het algemeen. Ondertussen genereert WellPoint een grote vrije kasstroom waarvan de onderneming gebruikmaakt om in een halsbrekend tempo aandelen terug te kopen.


Meer gezondheidszorg
Deze week geeft Morningstar in een serie artikelen haar visie op de sector gezondheidszorg. Maandag begonnen we met een algemene verwachting voor de gezondheidszorg.

In dit overzicht passeren enkele ondernemingen in de revue. Ze zijn gelinkt naar een analyse van de onderneming en het aandeel. Bekijk ook de andere aandelenanalyses die op morningstar.nl beschikbaar zijn:

Abbott Laboratories (Aanbevolen Aandeel)
De komende vijf jaar voorspelt Morningstar een jaarlijkse omzetgroei van 6 procent, aangevoerd door Humira, Xience en overnames.

Covidien (Aanbevolen Aandeel)
De winst van Covidien verbetert door zijn productmix, kostenreducties en lager belastingtarief.

Johnson & Johnson
Ondanks terugroepacties en lagere uitgaven aan gezondheidszorg boekt Johnson & Johnson gestage groei.

Medtronic (Aanbevolen Aandeel)
Morningstar is onder de indruk van Medtronic's innovatieve kracht en hoe het vaak als eerste de markt betreedt met nieuwe producten.

Novartis
Novartis is actief in diverse segmenten, wat een grotere winststabiliteit biedt dan bedrijven die zich slechts op één domein concentreren.

Roche (Aanbevolen Aandeel)
De diepte van Roche's ontwikkelingspijplijn en expertise met gepersonifieerde medicijnen bepaalt de voorsprong op concurrenten.

Sonova (Aanbevolen Aandeel)
Sonova moet in staat zijn om zijn historische, robuuste groei te hervatten als het herstelt van recente tegenslagen.

UCB
UCB's dagen van blockbuster omzet zijn mogelijk verleden tijd.


Vooruitblik 2012
Dit artikel maakt deel uit van een serie met Morningstar's verwachtingen voor 2012. Lees ook:

Outlook sector defensieve consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector defensieve consumptiegoederen
Er is bij producenten van defensieve consumptiegoederen nog steeds druk op de marges, kansen in opkomende markten, afsplitsingen, spin-offs als overnamedoelwitten en op een aantal plekken waarde.

Defensieve consumptiegoederen: opkomende markten compenseren ontwikkelde markten
Een uitgesproken stijging van de consumentenbestedingen in de ontwikkelde markten zal nog een aantal kwartalen op zich laten wachten, maar opkomende markten bieden groeikansen.

Defensieve consumptiegoederen: spin-offs kunnen in 2012 overnamedoelwit worden
Managementteams kijken nog steeds zorgvuldig naar hun productportefeuilles om waarde vrij te maken. Morningstar sluit splitsing Unilever niet uit.

Defensieve consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook sector cyclische consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector cyclische consumptiegoederen

De waardering van ondernemingen reflecteert niet volledig de vertraging in consumentenbestedingen in 2012. Morningstar blijft selectief en focust op structurele winnaars.

Amazon.com één van de winnaars verkoop consumentenelektronica
E-commerce blijft het traditionele verkoopmodel voor consumentenelektronica verstoren.

Cyclische consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector cyclische consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.


Outlook sector technologie en telecom
Morningstar's visie op de technologie- en telecomsector
Hoewel sommige er zwakker voorstaan, verwachten wij dat goed gepositioneerde technologie- en telecombedrijven het goed zullen blijven doen.

Morningstar's visie op de software-, hardware en chipindustrie
Softwarereuzen stappen in cloud computing. Markt voor smartphones en tablets krijgt verder vorm. Specifieke dynamiek voor elk segment van chipmarkt.

Morningstar’s visie op telecom-, internet- en IT-ondernemingen
France Telecom is favoriet telecomaandeel. Google heeft enorme voordelen. IT-budgetten kunnen bijna niet lager.

Sector technologie en telecom: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten hebben.


Outlook sector financiële dienstverlening
Morningstar’s visie op de sector financiële dienstverlening
De problemen in Europa werpen een schaduw over de financiële sector, maar verschillende katalysatoren voor hogere aandelenkoersen lijken aan de horizon te verschijnen.

Sector financiële dienstverlening: 3 interessante aandelen
Morningstar belicht drie aandelen in de sector financiële dienstverlening die beleggers op hun radar moeten hebben.


Outlook sector gezondheidszorg
Morningstar’s visie op de sector gezondheidszorg

Morningstar blijft positief over de sector gezondheidszorg, maar groei is afhankelijk van de economie.

Sector gezondheidszorg: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector gezondheidszorg die beleggers op hun radar moeten hebben.


Outlook aandelenmarkt en Amerikaanse economie
Verwachtingen voor de aandelenmarkt
Ook als de economie niet sterk aantrekt, kan de aandelenmarkt het toch goed doen in 2012. Er zijn aantrekkelijke beleggingskansen in diverse sectoren.

Morningstar’s vooruitzicht voor de Amerikaanse economie
De kansen op een opwaartse verrassing in 2012 zijn aanzienlijk groter dan die op een neerwaartse. Onvoorspelbare risico's blijven in Europa desondanks op de loer liggen.

Amerikaanse economie beter gepositioneerd dan andere economieën
Wat zijn de gevolgen van de Europese staatsschuldencrisis en de vertragende Chinese economische groei voor de Amerikaanse economie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Alex Morozov, CFA  Alex Morozov is the director of the health-care team at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten