Top 10 dividendaandelen van de Ultimate Stock-Pickers

De aantrekkingskracht van dividendaandelen gaat ook aan de topfondsmanagers niet voorbij.

Maarten van der Pas 19 september, 2012 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

De wereldwijde aandelenmarkten hebben in het derde kwartaal weer een beetje voet aan de grond gekregen. Maar Morningstar ziet hierin geen signaal dat de marktvolatiliteit ten einde is. Europa blijft worstelen met wat een uitdijende schuldencrisis is geworden, de meeste ontwikkelde economieën hebben het moeilijk om een enig positief momentum vast te houden en als gevolg daarvan hapert de groei in opkomende markten zoals China en Brazilië. Morningstar bespeurt vooralsnog geen ontwikkelingen die deze marcogedreven markt voor beleggers zal veranderen.

De aanhoudende volatiliteit heeft het gedrag van beleggers beïnvloed. Zij hebben hun risicotolerantie en voorkeuren voor vermogensklassen snel aangepast als reactie op het nieuws van de dag en rendementen. Het is niet verbazingwekkend dat in een omgeving die wordt bepaald door volatiliteit beleggers kiezen voor vastrentende activa omdat ze die als ‘veiliger’ beschouwen dan aandelen. Het maandelijkse overzicht van in- en uitstroom bij beleggingsfondsen bevestigt deze trend. Beleggers dirigeren hun vermogen van aandelen- naar obligatiefondsen. Maar obligatierendementen zijn historisch laag en de rente zal ooit weer omhoog gaan (als de economie tekenen vertoond dat ze weer zelfstandig kan groeien).

Toch hoeven aandelen niet helemaal uit de gratie te zijn. Aandelen uit stabiele sectoren en aandelen van ondernemingen waarbij weinig onzekerheid is omtrent de toekomstige kasstroom kunnen beleggers enige bescherming bieden tegen een neerwaartse trend. En een gezond en veilig dividend biedt ook enig soelaas bij de volatiliteit op de markten. Daarbij hebben sommige dividendaandelen de potentie hebben om zowel een hoger rendement als op langere termijn ook koerswinst te genereren.

Kwaliteitsaandelen
Om goede ideeën voor dividendaandelen op te doen analyseren we naar de portefeuilles van de Ultimate Stock-Pickers. Dat zijn -Amerikaanse- beleggers die hun sporen hebben verdiend en die Morningstar bewondert om hun visie en rendementen. De bekendste onder hen is Warren Buffett. We kijken naar de portefeuilles van deze 22 superbeleggers om aantrekkelijke beleggingsideeën op te doen.

Om de lijst van dividenduitkerende aandelen in de portefeuilles van de Ultimate Stock-Pickers te verkleinen en alleen kwaliteitsdividendaandelen over te houden hanteren we eerst het criterium ‘overtuiging’. We selecteren alleen die aandelen waarvan meerdere Stock-Pickers overtuigd zijn en we verkleinen de longlist daarom tot aandelen die door minimaal vijf van hen worden aangehouden. Het volgende criterium is dat de aandelen meer moeten renderen dan de S&P 500 (die staat dit jaar tot nu toe op een winst van 1,9 procent).

Verder komen alleen die aandelen in aanmerking waaraan de aandelenanalisten van Morningstar een ‘wide of narrow moat’ toekennen. Dat zijn ondernemingen die concurrentievoordelen hebben en hun concurrentievoorsprong moet hen in staat stellen om de kasstroom te genereren die nodig is om het dividend –op langere termijn- te handhaven. De lijst wordt nog verder verkleind met alleen die aandelen waaraan Morningstar’s analisten de onzekerheidsrating ‘low’ of ‘medium’ geven. Dat wil zeggen dat ze meer overtuigd zijn van hun schatting van de fair value van het aandeel (de waarde van een aandeel op basis van de toekomstige, geschatte kasstroom).

Al deze criteria leiden tot onderstaande tien topdividendaandelen (zie tabel). Waarbij nog opgemerkt dat de berekening van het dividendrendement is gebaseerd op regulier dividend dat het laatste jaar is uitgekeerd en het bevat geen extra, bijzondere dividenduitkeringen).


Van Novartis, Intel en Pfizer heeft Morningstar op deze site ook aan aandelenrapport beschikbaar.

Met het dividendrendement van deze tien aandelen zit het wel goed. Maar zitten er nog aantrekkelijk geprijsde stukken tussen? Aandelen die momenteel worden verhandeld met een flinke korting ten opzichte van de fair value die de Morningstar-analist heeft berekend. Hiervoor komt de Star Rating om de hoek kijken (eerste kolom in de tabel). Bij de Morningstar Star Rating voor aandelen staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. Met 3 sterren is een aandeel redelijk (fair) gewaardeerd. In de top 10 staan maar vier aandelen die in dit opzicht het bekijken waard zijn: Novartis, Intel, Pfizer en Sysco scoren 4 sterren. Bij deze aandelen is de verhouding koers/fair value dan ook het laagst.

Stay tuned: morgen geeft Morningstar’s dividendgoeroe Josh Peters zijn mening over dividend versus aandeleninkoop en geeft hij nog wat dividendaandelen waarvan hij bijzonder gecharmeerd is.


Meer lezen over dividendaandelen en dividendfondsen. Morningstar heeft recent een serie artikelen over dit onderwerp gepubliceerd:


Traditionele dividendsectoren onder druk
Voor dividendbeleggers is het zeer belangrijk om alert te zijn op marktomstandigheden die de zekerheid van dividend kunnen aantasten. Ook traditionele dividendsectoren ontkomen niet aan de crisis.

Signalen voor een mogelijke dividendverlaging
Dividendbeleggen lijkt gemakkelijk: een kwestie van een paar aandelen met een hoog dividendrendement selecteren. Dat is echter te mooi om waar te zijn.

Het ene dividendfonds is het andere niet - beheerteams
Vier actief beheerde dividendfondsen die de dividendstrategie op geheel eigen wijze uitvoeren. Dat resulteert in interessante verschillen in beleggingsopzet, portefeuille en prestatie. Deel 1: beheerteams.

Het ene dividendfonds is het andere niet - beleggingsproces
Vier actief beheerde dividendfondsen die de dividendstrategie op geheel eigen wijze uitvoeren. Dat resulteert in interessante verschillen in beleggingsopzet, portefeuille en prestatie. Deel 2: beleggingsproces.

Het ene dividendfonds is het andere niet - portefeuilleconstructie
Vier actief beheerde dividendfondsen die de dividendstrategie op geheel eigen wijze uitvoeren. Dat resulteert in interessante verschillen in beleggingsopzet, portefeuille en prestatie. Deel 3: portefeuilleconstructie.

Het vinden van dividendaandelen
Morningstar's dividendgoeroe Josh Peters vertelt hoe aantrekkelijke dividendaandelen te selecteren.

Het samenstellen en beheren van een dividendportefeuille
Morningstar's dividendgoeroe Josh Peters vertelt hoe een dividendportefeuille op te bouwen en deze te onderhouden.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ConocoPhillips87,06 USD-0,06Rating
Eli Lilly and Co237,86 USD-0,67Rating
GlaxoSmithKline PLC ADR44,15 USD-0,50Rating
Intel Corp51,69 USD1,35Rating
Merck & Co Inc79,14 USD-0,40Rating
Novartis AG ADR84,24 USD-0,35Rating
Pfizer Inc53,01 USD0,89Rating
Philip Morris International Inc101,38 USD-0,74Rating
Sysco Corp77,06 USD-0,01Rating
Vodafone Group PLC124,22 GBX-1,04Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings