Aandeel Heineken redelijk gewaardeerd

Heineken zette een belangrijke stap in zijn overname van Asia Pacific Breweries. Het aandeel blonk uit op de beurs, maar toch is het in ogen van Morningstar redelijk gewaardeerd. 

Maarten van der Pas 20 september, 2012 | 13:55
Facebook Twitter LinkedIn

De overname van Asia Pacific Breweries (APB) door Heineken kwam deze week een stap dichterbij. Het Nederlandse bierconcern heeft met ThaiBev en TCC Assets, grootaandeelhouders van Fraser & Neave (F&N, het moederbedrijf van APB), afgesproken dat zij op de aandeelhoudersvergadering van F&N op 28 september voor de overname door Heineken zullen stemmen. Dat maakten de partijen dinsdag bekend. In ruil daarvoor belooft Heineken geen bod uit te brengen op de aandelen F&N.

Morningstar-analist Thomas Mullarkey beoordeelt Heinekens bod van SGD 53 per aandeel als ‘agressief’. Het waardeert APB daarmee op 35 keer de winst over de afgelopen vier kwartalen. ‘Dit bod verwatert mogelijk de winst van Heineken in het eerste jaar dat APB in handen is’, Aldus Mullarkey. ‘En als Heineken de overname financiert met schuld dan neemt de schuld/EBITDA ratio toe tot 3,5 keer.’ Als alles volgens plan verloopt dat zou de overname op 15 december gesloten kunnen worden.

Het aandeel Heineken was woensdag op de beurs de uitblinker met een stijging van 6,4 procent. Beleggers reageerden verheugd op de laatste, voor Heineken gunstige ontwikkeling in de overnamestrijd rond APB. Mullarkey ziet het als een goede, strategische zet dat Heineken controle over zijn distributie in Zuid-Oost Azië.

Maar gezien de potentie van Heineken op opkomende markten en zijn kleine concurrentievoorsprong (narrow moat) vindt Mullarkey het aandeel Heineken redelijk gewaardeerd. Morningstar’s fari value voor Heineken (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom is EUR 44,00 per aandeel. De koers schommelt momenteel rond de EUR 45,00 en wijkt daar dus nauwelijks van af. Het aandeel Heineken noteert dan ook 3 sterren.

Lees ook Morningstar’s analyse van Heineken >

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Heineken NV86,88 EUR-0,87Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten