Morningstar duikt in obligaties

High yield, bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomend landen domineren de obligatiefondsen met de grootste instroom. Reden om deze populaire obligatiecategorieën nader te belichten. 

Maarten van der Pas 01 oktober, 2012 | 14:31
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers zitten heel dit jaar al in een spagaat van vermijden van risico en zoeken naar rendement. Morningstar's maandelijkse overzicht van de in- en uitstroom bij beleggingsfondsen illustreert deze trend: beleggers dirigeren hun geld van aandelenfondsen naar obligatiefondsen. Met een inflow van maar liefst EUR 19,5 miljard was juli de beste maand voor obligatiefondsen sinds 2007.

Maar niet alle obligatiecategorieën zijn even in trek. Ondanks het mijden van risico laten beleggers ten opzichte van obligaties een grotere risicotolerantie zien. Kortetermijnobligatiefondsen en fondsen in Europese staatsobligaties zijn uit de gratie. De meer risicovollere obligatiecategorieën daarentegen niet.

Onderstaande tabel laat de Morningstar-obligatiecategorieën zien met de grootste instroom dit jaar tot en met augustus. De top wordt gedomineerd door high yield, bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomend landen. De staart van het klassement spreekt ook boekdoelen. Obligatiecategorieën met de grootste negatieve instroom in casu uitstroom zijn onder andere ‘emerging Europe bond’, ‘EUR government bond’ en ‘GBP government bond’.

Geschatte netto in/uitstroom obligatiefondsen


(Bron: Morningstar Direct)

Het rendement van Europese staatsobligaties is door zich voortslepende staatsschuldencrisis en de lage of zelfs negatieve rentes geen verrassing. Ze bleken toch niet die veilige haven te zijn. Europese bedrijfsobligaties zijn in trek omdat veel ondernemingen als gevolg van de vorige crisis hun balans hebben opgeschoond en er goed voor staan (behalve obligaties van Europese banken). 

Staats- en bedrijfsobligaties uit opkomende landen zijn sterk in opkomst. De totale schuld van opkomende landen als Brazilië, Rusland, India en China is heel wat lager dan van veel westerse landen en ze zijn dan ook financieel gezonder. Bedrijfsschuld uit opkomende landen biedt momenteel een aantrekkelijk rendement.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn voor Morningstar reden om deze maand eens in diverse obligatiecategorieën te duiken. Zeg maar alles behalve Europese staatsobligaties. We kijken naar trends in de diverse categorieën, presenteren de beste obligatiefondsen en –ETFs en we publiceren artikelen over beleggen in obligaties met een meer en mindere educatieve inslag. Aan het einde van de week staan alle gepubliceerde artikelen in het ‘Dossier obligaties’ en zo heeft de belegger eind oktober alles over obligatiebeleggen overzichtelijk bij elkaar.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten