Aandeel Google is reëel gewaardeerd

Google is opgeklommen tot de tweede meest waardevolle technologie-onderneming. Toch is het geen Aanbevolen Aandeel bij Morningstar.

Maarten van der Pas 02 oktober, 2012 | 11:12
Facebook Twitter LinkedIn

Google is sinds maandag na Apple het meest waardevolle technologiebedrijf op de beurs. Met 249,1 miljard dollar (ruim 193 miljard euro) is het Microsoft (bijna 192 miljard euro) voorbijgestreefd. Overigens laat Apple met een beurswaarde van 618 miljard dollar (ruim 479 miljard euro) beide concurrenten ver achter zich.

De beurswaarde van Google is dit jaar gestaag toegenomen, mede door de dominante positie van de Google-zoekmachine en het Android besturingssysteem voor smartphones. ‘Met een markt voor zoeken op internet die steeds meer volwassen wordt is de dominante positie van Google fantastisch. De zoekmachine is goed voor 75 procent van de omzet’, zegt Morningstar-analist Rick Summer.

Summer verwacht dat door investeringen in Android en in mogelijkheden voor online advertenteren deze een grotere bijdrage aan de groei van Google gaan leveren. ‘Ofschoon de groei vertraagd op de markt voor zoekmachines, Googles kernmarkt, verwacht ik dat de jaarlijkse groei van zoekomzet de 15 procent overtreft in de komende vijf jaar. Vooral dankzij Google's succesvolle stap in adverteren op mobiele apparaten. Daarnaast verwacht ik dat initiatieven op het gebied van adverteren op videowebsite YouTube omzetmogelijkheden van enkele miljarden dollars bieden.’

Morningstar’s fair value voor Google (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) is USD 780 per aandeel. Dat gaat uit van een koers/winst verhouding voor 2012 van 23 en een ondernemingswaarde/EBITDA multiple van 14. Morningstar verwacht voor Google de komende vijf jaar een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 12 procent en daarmee ligt Google iets voor op de gemiddelde verwachte groei voor de totale internetadvertentiesector.

Met de huidige koers van rond de USD 760 zit het aandeel Google bijna op de fair value. De verhouding koers/fair value is dan ook bijna 1 en het aandeel noteert 3 sterren. Op een schaal van 1 (maximaal overgewaardeerd) tot 5 (maximaal ondergewaardeerd) betekent dat, dat het aandeel Google momenteel reëel is gewaardeerd. Ondanks de wide, stable moat van de onderneming (sterke, stabiele concurrentiepositie) is Google derhalve geen 'Aanbevolen Aandeel'.

Lees de volledige analyse van het aandeel Google >
(het aandeel Apple is momenteel 'under review')


Morningstars Aanbevolen Aandelen >

Later vandaag volgt een artikel over Morningstars visie op de technologiesector. Daarin wordt verder ingegaan op de waardering van techaandelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A130,86 USD-1,10Rating
Apple Inc171,21 USD0,30Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten