5 Technologie-aandelen om in de gaten te houden

Apple, Google, Microsoft en Facebook niet. Wel vijf andere aantrekkelijke techaandelen.

Maarten van der Pas 02 oktober, 2012 | 17:05
Facebook Twitter LinkedIn

De recente rally op de aandelenmarkt heeft technologie- en telecomaandelen dichter bij hun fair value gebracht, betoogt Morningstar-analist Grady Burkett. ‘Morningstar’s sentiment op korte termijn voor de tech- en telecomsector kan het beste worden omschreven met ‘voorzichtig pessimistisch’’, aldus Burkett. ‘Met het huidige klimaat vinden we dat beleggers het beste bij de kwaliteitsondernemingen kunnen blijven die een sterke balans en een sterke cashflow hebben.’

Het is moeilijk ondernemingen te vinden die aan deze voorwaarden voldoen en die ook nog eens ondergewaardeerd zijn. Bekende namen in het techuniversum als Apple, Google en Microsoft of Neerlands trots als ASML vallen af. Ze hebben misschien wel een sterke concurrentiepositie (wide moat), maar hun aandeel is reëel gewaardeerd. Ze noteren dan een rating van 3 sterren zoals Google. Of de ontwikkeling van hun concurrentiepositie (moat trend) is 'Negative' zoals bij Microsoft. Het aandeel kan ook overgewaardeerd zijn, zie in het geval van ASML (een koers/fair value van meer dan 1).


Onderstaande tabel begint met vijf techaandelen die Morningstar heeft geselecteerd en die beleggers op hun radar moeten houden. Ter vergelijking zijn andere bekende namen ook opgenomen. Onder de tabel worden de top tech picks toegelicht.Applied Materials
Applied Materials is een reus in de halfgeleidersector met een ongeëvenaarde schaalgrootte en een brede productportefeuille. Het is een one-stop shop voor chipproducenten. Hoewel de stap van de onderneming in zonnecellen op de financiële resultaten heeft gedrukt, is het aandeel Applied Materials in ogen van Morningstar daarvoor teveel afgestraft. Omdat een halfgeleider steeds kleiner wordt zal de vraag naar Applied’s complexe machines en dienstverlening blijven groeien.

Oracle
Oracle is één van de topkwaliteit namen onder de technologie-aandelen die Morningstar volgt. We verwachten dat zijn kernactiviteit software (dat 68 procent van de omzet voor zijn rekening neemt) op de korte termijn goed blijft presteren. Ofschoon Oracle’s hardware segment de komende kwartalen tegenvallende resultaten kan genereren, vinden we dat deze activiteit solide langetermijnvooruitzichten heeft. En het stelt Oracle in staat om op termijn extra software-omzet te boeken en zijn sterke concurrentiepositie (wide moat) te versterken.
Lees volledige analyse aandeel Oracle >

Autodesk
Autodesk blijft de standaard bij digitaal ontwerpen door zijn vroege aanwezigheid bij ontwerpen op de computer, de grote basis van 9 miljoen gebruikers van zijn programma CAD en zijn brede range van industrie-specifieke toepassingen. Hoge kosten om over te stappen op programma’s van concurrenten ondersteunen Autodesk’s grote concurrentievoorsprong (wide moat). Ingenieurs en designer leren tijdens hun opleiding al werken met AutoCAD en werkgevers vinden het te duur om hen vervolgens te trainen in het omgaan met andere software. Hoewel de onderneming wat problemen bij zijn verkoopdivisie moet oplossen en werkt aan de aanwezigheid op mobiele apparaten, vindt Morningstar dat deze kortetermijnhobbels een redelijk aantrekkelijk instapmoment hebben gecreëerd voor geduldige beleggers.

Check Point
Check Point is de leidende aanbieder van netwerkbeveiliging. De markt voor netwerk firewalls is langzaam groeiend, maar Morningstar verwacht dat Autodesk met zijn strategie voor netwerkapparatuur en de software voor blade servers sneller kan groeien dan de markt voor firewalls. Omdat het duur en risicovol is om over te stappen naar een andere aanbieder is de netwerkbeveiliging van Check Point erg sticky, waardoor de onderneming een hoge operationele winst aflevert. Ofschoon nieuwkomers als Palo Alto Networks een legitieme bedreiging kunnen zijn, verwachten we dat de koers van het aandeel Check Point richting de fair value kan stijgen als beleggers zich realiseren de concurrentievoordelen van de onderneming er nog steeds zijn.

Cisco Systems
Cisico met zijn sterke concurrentiepositie (wide moat) is één van Morningstar's favorieten. Hoewel we een blijvend sterke concurrentiestrijd verwachten bij delen van Ciso’s activiteiten op de markt voor switches en routers, denken we dat de onderneming zijn transitieperiode achter zich heeft waarbij zijn enorme klantenbasis in tact is gebleven. Daarbij komt dat Cisco’s groeiende divisie dienstverlening in een grotere omzetstabiliteit zou moeten voorzien gedurende de economische neergang. Het management van de onderneming laat steeds meer aandeelhoudersvriendelijk gedrag zien door dividendverhogingen, een grotere focus op de kernactiviteiten en een gedisciplineerde acquisitiestrategie.
Lees de volledige analyse aandeel Cisco >


Lees ook
Aandeel Google is reëel gewaardeerd

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A134,99 USD-1,42Rating
Apple Inc195,71 USD0,74Rating
Applied Materials Inc147,72 USD-0,45Rating
Autodesk Inc224,01 USD0,08Rating
Check Point Software Technologies Ltd145,72 USD0,81Rating
Cisco Systems Inc48,38 USD0,25Rating
Microsoft Corp374,23 USD0,88Rating
Oracle Corp113,61 USD0,66Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten