Bedrijfsobligaties in trek

Morningstar prefereert Amerikaanse bedrijfsobligaties boven Europese.

Maarten van der Pas 11 oktober, 2012 | 10:13
Facebook Twitter LinkedIn

Door de lage en soms zelfs negatieve reële rentes op staatsobligaties en volatiele aandelenmarkten zoeken beleggers al geruime tijd hun heil in bedrijfsobligaties. Morningstar’s maandelijkse overzicht van kapitaalin- en uitstroom bij beleggingsfondsen bewijst deze trend. Bedrijfsschuld genoteerd in Amerikaanse dollars of euro’s behoren tot de tien Morningstar-categorieën met de hoogste instroom. Fondsen in deze categorieën beleggen in investment grade bedrijfsobligaties genoteerd in respectievelijk euro en dollar. En dit zijn nog maar de meer degelijke bedrijfsobligaties. Ook meer risicovolle categorieën als ‘high yield bond’ en ‘flexible bond’ noteren forse kapitaalinstromen.

Niet alleen aan de vraagkant bij beleggers, maar ook aan de aanbodzijde bij bedrijven is er volop activiteit. Ondernemingen profiteren van de grote vraag naar bedrijfsobligaties en de mogelijkheid om langetermijnschuld aan te gaan tegen historisch lage rentetarieven. Hun obligaties worden gemakkelijk opgenomen door de markt. Een positieve factor is dat veel ondernemingen als gevolg van de vorige recessie hun balans op orde hebben. Daarbij komt dat ondernemingen naar de obligatiemarkt worden gedreven omdat banken terughoudend zijn geworden met kredietverlening door strengere kapitaaleisen.

Risk-on houding
De populariteit van bedrijfsobligaties is terug te zien in de Morningstar US Corporate Bond Index en de Morningstar EU Corporate Bond Index (ziet grafiek). Door de toegenomen vraag zijn de koersen gestegen en is de spread krapper geworden.
Het verschil tussen de gemiddelde credit spread van de Morningstar US Corporate Bond index en de Morningstar EU Corporate Bond Index is de laatste maanden kleiner geworden. Beide indices staan nu op een niveau van rond de 150 en dat is de krapste spread sinds juli 2011. ‘Monetair en politiek genereuze gebaren van de ECB en de Amerikaanse centrale bank FED hebben geleid tot een ‘risk-on’ houding op de financiële markten’, verklaart David Sekera, senior securities analyst bij Morningstar.

Morningstar prefeereert voor langetermijnbeleggers Amerikaanse bedrijfsobligaties boven Europese. Sekera: ‘Economische kerncijfers voor de eurozone blijven dalen. Het sentiment bij zowel bedrijven als consumenten is pessimistisch wat een voorteken kan zijn van een diepere recessie in de perifere landen van de eurozone. Als de slappe economie van Spanje en Italië de kern van de Europese economie aantast dan verwacht ik dat ook de kredietmaatstaven verslechteren voor ondernemingen die voor hun omzet voornamelijk afhankelijk zijn van Europa .’
Economische indicatoren voor de VS laten volgens Sekera een gemengd beeld zien, wat past bij een economie dat in een langzaam groeitraject zit. ‘De Amerikaanse economie is minder afhankelijk van export en daarom verwacht ik dat de kredietfactoren voor ondernemingen die sterk leunen op de VS stabiel blijven.
Dit scenario zal leiden tot een koersdaling en een groter wordende spread tussen Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties.

Obligatiefondsen
Welke beleggingsfondsen hebben Nederlandse beleggers tot hun beschikking om in bedrijfsobligaties te investeren. In onderstaande tabel staan beleggingsfondsen die investeren in bedrijfsobligaties in USD. Er is enige ruis omdat de Morningstar-categorie ‘USD corporate bond’ alle bedrijfsobligaties in USD bevat en niet alleen specifiek Amerikaanse corporates. Zo geven bijvoorbeeld de Nederlandse ondernemingen Shell en Unilever ook obligaties in dollars uit. Daarom is er een kolom opgenomen met de blootstelling van de portefeuille aan de Verenigde Staten. Zo is te zien dat UBS USD Corporates en KBC Bonds Corporate USD de meeste Amerikaanse bedrijfsobligaties in portefeuille hebben en Goldman Sachs Global Credit en Schroder Global Corp Bondde minste. Het woord ‘global’ in de naam verraadt ook dat deze fondsen verder kijken dan alleen de VS. Geen één fonds in deze categorie heeft een Morningstar Analyst Rating.

Bedrijfsobligaties genoteerd in USD          
Beleggingsfonds Morningstar Rating Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR Total Expense Ratio United States % (Net) Non-US % (Net)
UBS (Lux) BS USD Corporates (USD) *** 14.08 1.21 83.1 14.3
KBC Bonds Corporate USD *** 12.46 0.98 73.3 25.2
UBAM Corporate USD Bond *** 11.74 0.93 54.8 38.1
Parvest Bond World Corporate *** 11 1.06 44.7 48.7
Legg Mason WA Global Blue Chip Bond Fund ** 8.12 1.15 43.4 41.2
BlackRock GF Global Corporate Bond *** 11.28 1.15 42.6 51.6
Amundi Funds Bond Global Corporate *** 10.97 1.22 39.9 62.7
Credit Suisse Corporate Short Duration USD ** 7.08 0.88 36.5 58.7
Goldman Sachs Glbl Crdt ** 11 1.5 33.5 43.9
Schroder ISF Glb Corp Bond **** 10.82 1.04 32.8 48.7
(Bron: Morningstar per 10/10/2012)          


Bij fondsen die belegen in bedrijsfobligaties in EUR is er meer keus. In de tabel (zie onder) staan de fondsen met de hoogste Morningstar Analyst Rating (Gold, Silver of Bronze). Van fondsen met een dergelijke waardering verwachten de analisten van Morningstar dat ze op termijn een beter rendement boeken dan de benchmark en/of het gemiddelde van de categorie.

Bedrijfsobligaties in EUR genoteerd        
Beleggingsfonds Morningstar Rating Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR Total Expense Ratio Morningstar Analyst Rating
Invesco Euro Corporate Bond Fund ***** 7 1.28 Silver
Kempen Euro Credit Fund **** 7.03 0.79 Bronze
Delta Lloyd Euro Credit Fund **** 6.36 0.75 Bronze
AXA WF Euro Credit Plus **** 5.83 1.04 Bronze
MS INVF Euro Corporate Bond *** 5.41 1.07 Bronze
AXA WF Euro Credit Investment Grade *** 4.55 1.4 Bronze
(Bron: Morningstar per 10/10/2012)        


Wat betreft het rendement dit jaar tot en met september geven de Morningstar-categorieën ‘USD corporate bond’ en ‘EUR corporate bond’ elkaar niet veel toe. De bedrijfsobligaties in euro staan op 9,81 procent winst en hun tegenhangers in dollar op 9,77 procent winst. Van de 164 vermogenscategorieën nemen ze daarmee een middenpositie in.

Wie zelf aan de slag wil met obligatiefondsen in de genoemde categorieën kan terecht bij Morningstar’s Fund Screener:
Alle beleggingsfondsen in bedrijfsobligaties in EUR >
Alle beleggingsfondsen in bedrijfsobligaties in USD >


Lees ook:
'De naam junk bond is niet meer terecht'
High yield obligatiefondsen trekken momenteel veel beleggers. Reden om eens wat verder naar deze vermogensklasse te kijken.

Morningstar duikt in obligaties
High yield, bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomend landen domineren de obligatiefondsen met de grootste instroom. Reden om deze populaire obligatiecategorieën nader te belichten.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten