Diageo is een aandeel om in de gaten te houden

Nederlanders drinken steeds meer whisky. Naast een goede single malt ook een aandeel van 's werelds grootste whiskyproducent Diageo? Morningstar zocht het uit. 

Maarten van der Pas 31 oktober, 2012 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

Bier en binnenlands gedistilleerde dranken als jenever verliezen in ons land steeds meer terrein aan internationale merken zoals Schotse whisky, blijkt uit gegevens van brancheorganisatie Commissie Gedestilleerd.
De consumptie van whisky in Nederland liet in 2011 opnieuw een stijging zien van 2,4 procent. Whisky staat daarmee met 9,5 miljoen liter afzet in ons land op de tweede plaats als meest gedronken gedistilleerde drank na jonge jenever met 12,4 miljoen liter.

Het Britse drankenconcern Diageo is een grote speler op de markt voor sterke drank. De ’s werelds grootste producent van gedistilleerde dranken bezit acht van de top 25-merken in het duurdere segment en een distributienetwerk in 180 landen. Diageo zag in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet met 6 procent toenemen ten opzichte van een jaar eerder.

Toch is het aandeel Diageo in ogen van Morningstar momenteel niet erg aantrekkelijk geprijsd. De fair value (de waarde van de onderneming op basis van de toekomstige geschatte kasstroom) is GBX 1.500 per aandeel. De huidige koers van ongeveer GBX 1.780 zit daar zelfs boven en het aandeel noteert dan ook twee sterren (op een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 voor maximaal ondergewaardeerd). Toch kunnen op inkomen gerichte beleggers het dividendrendement van 2,5 procent waarderen. Met zijn wide en stable moat (grote en stabiele voorsprong op concurrenten) is Diageo wel een onderneming om in de gaten te houden.

Lees de volledige analyse van het aandeel Diageo >

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Diageo PLC2.819,00 GBX-1,33Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten