Jeff Bezos neemt met Amazon.com grote voorsprong op concurrenten

Het Amerikaanse businessmagazine Fortune heeft Amazon-oprichter en -topman Jeff Bezos uitgeroepen tot zakenman van het jaar. Morningstar vindt Amazon.com een sterke onderneming.

Maarten van der Pas 19 november, 2012 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

Jeff Bezos heeft de Amazon.com opgebouwd vanuit het niets. Van een online boekwinkel is de onderneming inmiddels uitgegroeid tot een tech giant dat met Amazon Web Services ook cloud-diensten aanbiedt. Fortune vindt het lovenswaardig dat Bezos rendement op lange termijn altijd boven snelle winst op korte termijn heeft gesteld. Deze opvatting leidt tot overtuigende resultaten.

Analisten schatten dat Amazon Web Services, dat al door honderdduizenden ondernemingen wereldwijd wordt gebruikt, een omzet van USD 1,5 miljard kan genereren. En Amazon’s e-reader Kindle Fire heeft de tablets met een 7 inch scherm zo populair gemaakt dat Apple uiteindelijk besloot om met een kleinere variant van zijn iPad te komen.

Met een omzetstijging van 31 procent heeft Amazon.com een goed jaar achter de rug. Maar het is vooral zijn voorliefde om risico’s te nemen en zaken te ontregelen waardoor Fortune Bezos bovenaan zijn lijst heeft gezet.

Grote concurrentievoorsprong
Morningstar onderkent de kwaliteiten van Bezos en dicht Amazon.com een ‘wide, stable moat’ toe (een grote, stabiele voorsprong op concurrenten). Amazon.com heeft volgens analist R.J. Hottovy de afgelopen jaren een prominente rol gespeeld bij het verschuiven van winkelen in fysieke winkels naar online aankopen doen. Hottovy verwacht dat Amazon.com de komende jaren het retailkanaal zal blijven verstoren.

De grote voorsprong op concurrenten ontleent Amazon.com aan zijn lage kosten en efficiënte investeringen. De kosten om Amazon’s indrukwekkende distributienetwerk te onderhouden zijn veel lager dan het aanhouden van fysieke winkels. Dat leidt voor klanten tot lagere prijzen en Amazon.com verovert er marktaandeel mee op traditionele retailers. Hottovy benadrukt dat Amazon een excellente kasstroom geneneert die wordt gebruikt voor investeringen in promotie, dienstverlening aan klanten en verbeteringen van de website die het marktaandeel van Amazon.com in stand houden en de loyaliteit van klanten sterk houdt.

Morningstar's fair value voor Amazon.com is USD 250 per aandeel (de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige, geschatte kasstroom). Met een huidige koers van USD 225 zit het aandeel Amazon.com dicht bij zijn fair value. het noteert dan ook 3 sterren (op een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 voor maximaal ondergewaardeerd).

Lees de volledige analyse van het aandeel Amazon.com >

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc127,12 USD0,90Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten