Prestaties hedge funds november 2011

Opkomende markten hedge funds zagen hun resultaten fors dalen. Oktober liet de grootste outflow bij hedge funds zien sinds juli 2009.

Maarten van der Pas 15 december, 2011 | 13:52
Facebook Twitter LinkedIn

De meeste hedge fund strategieën boden november 2011 neerwaartse bescherming ten opzichte van  de aandelenmarkten. Dat blijkt uit de Morningstar MSCI Composite Hedge Fund Index, een activa-gewogen index van bijna duizend hedge funds in de Morningstar database. De index verloor in november 0,1 procent en deed het daarmee veel beter dan de MSCI World NR Stock Index die 2,4 procent verloor.

“In tegenstelling tot de sterke prestaties van de markt in november, ploeterden aandelen wereldwijd omdat voortdurende zorgen over schulden en verslechterde macro-economische cijfers en sentiment onder beleggers op de proef stelden”, blikt Mallory Horejs, analist alternatieve beleggingen bij Morningstar, terug. “Schichtige beleggers zochten veilige havens zoals gouden Amerikaans schatkistpapier en de dollar nam tegenover bijna elke belangrijke valuta toe.”

Opkomende markten en Europa
Emerging market hedge funds werden in november het hardst getroffen nadat tegenvallende economische cijfers zorgden voor hernieuwde angst voor een groeivertraging van de Chinese economie. De Morningstar MSCI Emerging Markets Hedge Fund Index zonk 3,2 procent tegenover de MSCI EM Stock Index’s duik van 6,7 procent. Op Azië georiënteerde fondsen gaven ook toe en de Morningstar MSCI Asia Pacific Hedge Fund Index verloor 2,9 procent waar de MSCI AC Asia Stock Index 5,6 procent toegaf.

Ondanks het aantreden van nieuwe regeringen in Griekenland, Italië en Spanje en een werkeloosheid in de eurozone die zijn hoogste punt sinds juni 1998 bereikte boden op Europa gerichte hedge funds relatieve bescherming.  De Morningstar MSCI Europe Hedge Fund Index verloor slechts 0,8 procent vergeleken met de MSCI Europe Stock Index die 4,5 procent omlaag kelderde.

Verenigde Staten
Beleggers in Amerikaanse aandelen deden het veel beter in november met zowel de Morningstar MSCI North America Hedge Fund Index en S&P 500 Index die 0,2 procent plusten. Dat het Super Committee geen akkoord bereikte over de Amerikaanse staatsschuld drukte de index aanvankelijk, maar Amerikaanse aandelen lieten hun angst varen en lieten aan het einde van de maand een rally zien na  de aankondiging van een gecoördineerde liquiditeitsinjectie in het wereldwijde banksysteem. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument steeg eveneens tot het hoogste punt in vier maanden na beter dan verwachte macro-economische cijfers en een sterke start van de kerstinkopen.

Fixed-income
De meeste fixed-income georiënteerde hedge funds volgden aandelen mee naar beneden in november. De Morningstar MSCI Long-Short Credit Hedge Fund Index daalde 0,5 procent tegenover een daling van 1,7 procent van de BarCap Global Aggregate. Hedge funds met risicovollere creditstrategieën worstelden eveneens door grotere spreads en een afnemende trek in risico onder beleggers. De Morningstar MSCI Specialist Credit en de Morningstar MSCI Distressed Securities Hedge Fund Indices daalden respectievelijk 0,5 en 0,8 procent. Beiden deden het echter beter dan de BarCap Global High Yield Index die 3,1 procent zonk.

Relative-value
Relative-value strategieën slaagden erin om te blijven drijven en scharrelden een kleine winst bij elkaar na de ups en downs  in november. De Morningstar MSCI Arbitrage Hedge Fund Index, die fondsen bevat die winst zoeken in koersdiscrepancies, stond aan het einde van de maand 0,1 procent hoger. Enkele subcategorieën in deze index deden het zelfs beter met de Morningstar MSCI Fixed Income Arbitrage en Morningstar MSCI Merger Arbitrage Hedge Fund Indices die respectievelijk 0,4 en 0,2 procent klommen. Short-biased strategieën kwamen ook hun belofte na met de Morningstar Short Bias Hedge Fund Index die 1,4 procent toenam.

Fund flows
Hedge funds in Morningstar’s database zagen in oktober 2011 2,1 miljard dollar wegsijpelen, de grootste outflow sinds juli 2009. Global macro hedge funds zagen het beheerd vermogen het meest verkleinen met een outflow van 2,2 miljard dollar voor de maand. Deze categorie moest de laatste 12 maanden flink bloeden en zag in totaal 5,5 miljard dollar wegstromen. Ook fondsen in de categorieën global long/short equity en multistrategy zagen een behoorlijke outflow van respectievelijk 436 en 329 miljoen dollar. De systematic futures categorie was een van de weinige die de activa zagen toenemen en kreeg 1,1 miljard dollar binnen. Diversified arbitrage hedge funds genoten een inflow van 499 miljoen dollar.


Klik hier voor een tabel met de rendementen van de Morningstar hedge fund indices >

Klik hier voor een tabel met de in- en uitstroom voor de diverse hedge fund categorieën >

Meer weten over verschillende type hedge funds en de strategieën die ze toepassen? Lees dan Morningstar Classificatie van hedge funds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten