De goudhaantjes van Morningstar

Morningstar heeft zijn eigen gouden medaillewinnaars. Beleggingsfondsen die de hoogste Morningstar Analyst Rating scoren: Gold. Deze 26 fondsen zijn onze kampioenen.

Maarten van der Pas 20 februari, 2014 | 17:01
Facebook Twitter LinkedIn

Verantwoording
De beleggingsfondsen in bovenstaand overzicht hebben allemaal de hoogste Morningstar Analyst Rating Gold. Deze fondsen scoren op alle 5 de punten van de waarderingsmethodologie goed: beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Ze hebben de hoogste overtuiging van de fondsanalisten van Morningstar dat ze op termijn (over een economische cyclus heen) beter presteren van de benchmark en/of de categorie.

Met 5 beleggingsfondsen met een Gold rating is First State heer en meester. Twee ervan zijn genomineerd voor de Morningstar Awards 2014 in de categorie 'Aandelen emerging markets'.

BlackRock Global Funds Euro Bond maakt ook kans op een Morningstar Award (categorie 'Obligaties EUR gediversifieerd') en beheerder Michael Krautzberger is genomineerd voor de Morningstar European Fund Manager of The Year Award in de categorie 'obligaties Europa'. 

Dat geldt ook voor Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski van Comgest Growth Emerging Markets en Magellan. Zij staan op de shortlist voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in de categorie 'Aandelen wereldwijd'.

Strauss en Wojciech nemen het daarin op tegen J.Kristoffer Stensrud, beheerder van Skagen Kon-Tiki. Ook hij staat met zijn fonds in het overzicht.

Kempen houdt de Nederlandse eer hoog en is nog steeds het enige vaderlandse fondshuis met een Gold rating, voor zijn Kempen European High Dividend Fund en Kempen Global High Dividend Fund

Om voor dit overzicht in aanmerking te komen moet het beleggingsfonds verkrijgbaar zijn in Nederland. De minimumbelegging is niet meer dan EUR 50.000 en het analistenrapport is niet ouder dan december 2012.

Meer weten over de Morningstar Analyst Rating en de 5-pilarenmethodologie voor het beoordelen van beleggingsfondsen? Lees dan:

Morningstar Rating versus de Morningstar Analyst Rating
Morningstar analyseert en waardeert beleggingsfondsen via twee methoden: kwantitatief en gericht op historisch rendement en kwalitatief met een oog op toekomstig resultaat. Hoe een belegger beide ratings kan gebruiken.

De toekomst staat niet in de sterren
Wat mij opvalt is hoeveel mensen de Morningstar Rating nog steeds verwarren met de Morningstar Kwalitatieve Rating. Dat is jammer.

Bevlogenheid gezocht!
Een fondsmanager moet een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen beleggen. Iets wat bij ons minder in zwang is.

Rentmeesterschap gezocht!
Krijgt een fondsmanager voldoende ruimte zijn "ding" te doen? Bepaalt de commercie het aanbod of staat de belegger voorop?

Doe het wel met stijl
De goede fondsmanagers hebben een eigen, onderscheidende stijl. Die is voor een belegger moeiijk te achterhalen, maar is wel van groot belang.

Blijf niet hangen in het verleden
Een belangrijke valkuil waar veel beleggers nogal eens instappen is dat ze een fonds kiezen op basis van de prestaties uit het verleden.

Goedkoop is geen duurkoop
Wat de absolute hoogte van de TER betreft zijn is Morningstar positief gestemd over de opkomst van goedkope indexproducten als ETFs.

 

 








Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten